Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: Un bărbat din Oradea a fost salvat în ultima clipă de la înec

Publicat

https://www.youtube.com/watch?v=8RBD8SzAG1g

Un bărbat în vârstă de 48 din Oradea a fost salvat în ultima clipă de la înec de pompierii bihoreni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de ISU Crișana, evenimentul s-a produs cu o zi înainte, la ora 17.50, când trecătorii au sunat la 112 anunțând că, în Crișul Repede, în zona străzii Sovata din municipiu, un bărbat este în pericol. „Pompierii militari au acţionat cu barca pneumatică, reuşind să ajungă rapid la victimă şi să o salveze chiar în momentul în care aceasta nu se mai putea menţine la suprafaţă, fiind aproape în întregime sub apă”, se arată în comunicatul ISU Crişana.

La fața locului au fost trimise un echipaj de căutare-salvare de la înec din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD, de la Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea.

Bărbatul prezenta hipotermie uşoară şi contuzii şi a fost adus la mal de salvatori, iar apoi predat echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care i-a acordat asistenţă medicală şi l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 20,5%, în 2023

Publicat

masini noi 590x354 1

Anul trecut, volumul cifrei de afaceri în sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, precum și în domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor, în serie brută, a înregistrat o creștere de 11,5%.

Această evoluție a fost influențată în principal de creșterea înregistrată în comerțul cu autovehicule (+20,5%) și în comerțul cu piese și accesorii destinate autovehiculelor (+0,9%), conform datelor publicate miercuri de către Institutul Național de Statistică (INS).

În anul 2023 comparativ cu anul precedent, scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (-6,4%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-1%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în anul 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,9% mai mare comparativ cu anul 2022, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+32,4%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,2%).

Scăderi s-au înregistrat la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-5,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-4,3%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-3,3%).

În ultima lună a anului trecut, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o scădere cu 8,1%, comparativ cu luna precedentă.

Potrivit INS, evoluţia afacerilor din acest sector a fost influenţată de scăderile înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-20,8%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-18%) şi la comerţul cu autovehicule (-3,4%).

Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au înregistrat o creştere cu 0,6%.

Serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, în ultima lună a anului trecut, comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 2,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în aceeaşi perioadă de referinţă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 1,8%, datorită creşterii înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+18,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+6,8%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+1,9%). Scăderi au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-16%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-0,7%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2023, faţă de luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 1,1%.

Comparativ cu decembrie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o creştere cu 6%, datorită avansului înregistrat la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+28,2%), comerţul cu autovehicule (+9,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+0,7%).

Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a scăzut cu 2%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 11,3% faţă de luna decembrie 2022.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna decembrie 2023, a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,1% mai mare comparativ cu luna decembrie 2022, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+8,9%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,8%).

Scăderi au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-26,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-9,5%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-8,5%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2023 a crescut cu 3,8%, comparativ cu luna decembrie 2022. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Franţa va renunţa la indicatorul actual de măsurare a pesticidelor, contestat de agricultori

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Miercuri, prim-ministrul Gabriel Attal a declarat că Franța va renunța la indicatorul pe care îl utilizează în prezent pentru a măsura reducerea folosirii de pesticide, un indicator apărat de organizațiile neguvernamentale ecologiste, dar contestat de principalul sindicat agricol și de industria de pesticide, FNSEA, conform informațiilor transmise de AFP.

‘Vă anunţ că indicatorul de referinţă pentru a ne urmări obiectivul de reducere a produselor fitosanitare nu va mai fi Nodu francez, ci indicatorul european’, a declarat Attal, încercând să calmeze furia fermierilor cu câteva zile înainte de deschiderea Salonului agriculturii la Paris.

‘Această decizie este conformă voinţei noastre de a evita orice supratranspunere. A fost cererea agricultorilor’, a adăugat el.

Attal a spus totuşi că guvernul său nu vrea să ‘renunţe la ambiţia de a reduce cu 50% folosirea pesticidelor până în 2030’.

În pofida acestor anunţuri, agricultorii francezi menţin presiunea: principalele două sindicate agricole au prevăzut pentru vineri seară un ‘cortegiu’ de agricultori şi câteva tractoare, care se va încheia în faţa porţilor Salonului, unde mai mulţi dintre ei ar putea rămâne până la sosirea preşedintelui Emmanuel Macron a doua zi.

Şeful guvernului a reamintit crearea mai multor fonduri de urgenţă

De altfel, acţiunile au continuat miercuri, mai ales cu blocări de autostrăzi, precum în sud-vest, între Agen şi Montauban.

Şeful guvernului a reamintit crearea mai multor fonduri de urgenţă şi a dat asigurări că ‘99,61% din ajutoarele de bază ale PAC’, Politica agricolă comună a UE, au fost deja virate agricultorilor francezi, urmând să se atingă 100% la data de 15 martie.

Attal s-a angajat de asemenea să ‘faciliteze’ emiterea de vize pentru muncitori sezonieri care să lucreze în fermele din Franţa, premierul declarând că agricultura este un ‘sector în tensiune’.

Agricultura, a spus el, face parte din ‘interesele fundamentale’ ale naţiunii, în aceeaşi măsură ca securitatea sau apărarea.

‘Obiectivul de suveranitate agricolă şi alimentară’ va fi înscris ‘negru pe alb’ în viitorul proiect de lege de orientare agricolă, a promis Gabriel Attal. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nova APASERV închide robinetul pe o stradă din municipiul Botoșani. Un liceu rămâne fără apă

Publicat

1708333015 nova apaserv.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 22 februarie 2024, în intervalul orar 08:00 – 14:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din Fontă Ø 100 mm, localizată în zona străzii Ion Luca Caragiale nr. 26.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe străzile Ion Luca Caragiale, August Treboniu Laurian.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia este afectată de smog şi de secetă

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Milano este sufocat de smog, Sicilia se confruntă cu o lipsă disperată de apă, iar producția de vin în Piemont este în scădere: lipsa precipitațiilor din Italia agravează poluarea și provoacă secetă, pe fondul încălzirii climatice globale, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

Circulaţia celor mai poluante maşini a fost interzisă marţi în Milano şi în alte opt oraşe din Lombardia, din cauza nivelului foarte ridicat de poluare din această bogată regiune industrială din nordul ţării.

Lombardia, care găzduieşte un număr mare de ferme de creştere intensivă a animalelor, a interzis, de asemenea, împrăştierea gunoiului de grajd lichid pe câmpuri, o practică ce provoacă niveluri ridicate de poluare cu nitraţi.

Nordul Italiei este de multă vreme una dintre cele mai poluate regiuni din Europa.

Problema Lombardiei este parţial geografică, deoarece regiunea este situată într-un bazin aflat între munţi şi, prin urmare, este slab ventilată.

Dar ONG-urile de mediu consideră că acest handicap este prea des folosit ca o scuză de către autorităţile locale pentru a justifica nivelurile ridicate de poluare a aerului, fără a face nimic pentru a remedia situaţia.

Pe întreg teritoriul Italiei, regiunile suferă din cauza secetei sau a unui deficit sever de precipitaţii, în special în munţi, mai ales în Alpi.

Echivalentul în apă al zăpezii italiene – cantitatea de apă stocată în stratul de zăpadă – a scăzut cu 64% în această lună în raport cu anul trecut, potrivit Fundaţiei de Cercetare CIMA.

Lipsa precipitaţiilor agravează o situaţie ce era deja dificilă

Lipsa precipitaţiilor agravează o situaţie ce era deja dificilă, după valurile de căldură din 2023, care au scăzut nivelul rezervelor şi au crescut consumul de apă.

Sicilia a declarat stare de calamitate naturală din cauza secetei la începutul lunii februarie, iar în Sardinia agricultorii pot folosi doar cantităţi limitate de apă.

Nivelul rezervelor de apă a scăzut cu 23% în raport cu media din ultimii 14 ani.

Regiunile sudice Puglia şi Basilicata suferă şi ele, iar asociaţia fermierilor Coldiretti a avertizat weekendul trecut că temperaturile ridicate au trezit mii de albine mult mai devreme decât în alţi ani.

Această situaţie ameninţă polenizarea anumitor culturi, deoarece albinele nu sunt sincronizate cu perioada de înflorire a plantelor de la care colectează polenul.

Autorităţile din Piemont, o provincie din nord-vestul ţării, au cerut luni Ministerului Agriculturii să declare starea de catastrofă naturală din cauza secetei care face ravagii în regiune, afectând podgoriile şi provocând scăderi „semnificative” ale producţiei de vin. Agerpres

Citește mai departe