Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: VIDEO SpaceX pregătește primul zbor orbital al mega-rachetei Starship

Publicat

YouTube video

SpaceX a depăşit joi o etapă importantă în dezvoltarea mega-rachetei sale Starship, concepută pentru a transporta oameni pe Lună şi pe Marte, după ce a realizat un impresionant test la sol al motoarelor sale, deschizând astfel calea spre un posibil prim zbor orbital în luna martie, informează AFP.

Timp de câteva secunde, într-un zgomot enorm, motoarele Raptor ale primei trepte a rachetei au fost pornite, formând o uriaşă bulă de foc şi proiectând un nor gros de fum deasupra bazei SpaceX din Boca Chica, o localitate aflată în sudul extrem al statului american Texas.

În total, 31 dintre cele 33 de motoare au fost pornite, a declarat pe Twitter CEO-ul SpaceX, Elon Musk.

spacex mega racheta starhip sursa captura video nasa

„Însă acesta este un număr suficient de motoare pentru a ajunge pe orbită!”, a adăugat el.

Unul dintre ele a fost oprit de echipele de la SpaceX „chiar înainte de începutul testului”, iar un alt motor „s-a oprit el însuşi”, a detaliat miliardarul de origine sud-africană.

Acest lansator nu a zburat încă niciodată în configuraţia sa completă, care include o primă treaptă, denumită Super Heavy, cu înălţimea de 69 de metri.

Doar vehiculul Starship, a doua treaptă a rachetei, a efectuat zboruri suborbitale de testare, dintre care unele s-au încheiat cu explozii impresionante.

Prima tentativă de lansare ar putea avea loc în luna martie

La începutul lunii februarie, Elon Musk a precizat pe Twitter că „dacă toate testele rămase de efectuat se desfăşoară cu bine”, atunci o tentativă de lansare a mega-rachetei Starship care va include treapta Super Heavy va avea loc în luna martie.

Racheta Starship a fost aleasă de NASA pentru a îi duce pe astronauţii americani pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3, programată oficial în anul 2025.

Însă drumul până acolo este încă foarte lung.

Misiunea Artemis 3 – programată oficial în anul 2025

„Nu vrem ca al 15-lea zbor să transporte oameni”, ci mai degrabă „cel de-al 100-lea sau cel de-al 200-lea”, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă la Washington Gwynne Shotwell, care ocupă a doua poziţie ca importanţă în ierarhia companiei SpaceX.

„Trebuie să fim capabili să avem sute de zboruri înainte să trimitem oameni pe Lună, acesta este scopul”, a adăugat ea.

Gwynne Shotwell a mai spus că racheta va transporta mai întâi pe orbită sateliţi ai companiei SpaceX pentru constelaţia sa Starlink, care furnizează internet din spaţiu.

Anul trecut, miliardarul american Jared Isaacman a anunţat un parteneriat cu SpaceX pentru trei misiuni spaţiale, ultima dintre ele urmând să devină primul zbor cu oameni la bord ce va fi realizat de Starship.

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, apoi şi antreprenorul american Dennis Tito (primul turist spaţial din istorie), au anunţat la rândul lor că vor urca în această rachetă cu ocazia unei călătorii în jurul Lunii.

„Am conceput Starship pentru a ne apropia cât mai mult posibil de operaţiunile companiilor aeriene”, a explicat Gwynne Shotwell, care vorbeşte despre „zeci sau chiar sute” de lansări pe zi.

Cele două trepte ale rachetei urmează să fie recuperate şi reutilizate. Potrivit companiei SpaceX, acest tip de rachetă va permite omenirii să colonizeze planeta Marte.

Agerpres

Sursa foto: Youtube/ NASA

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Au început lucrările la cel mai mare PARC sportiv din Florești. Va avea peste 4 hectare și va costa peste 20 de milioane de lei

Publicat

parc 1.jpg

Primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, anunță demararea lucrărilor la cel mai mare parc sportiv din localitate. Acesta va avea peste 4 ha și va costa peste 20 de milioane de lei.

parc 2

parc 3

„Lucrările pentru Parcul Multifuncțional de pe strada Tăuțiului au fost demarate! Investiția finală va fi de 21 de milioane de lei.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ

Publicat

laura rosca e1695905689517.jpg

Câțiva turiști au găsit o tânără moartă, joi, pe o plajă din staţiunea Mamaia, aproape de apa mării. Se presupune că aceasta s-a înecat, scrie Agerpres. Este vorba de o tânără de 34 de ani din Turda, Laura Roșca. Aceasta era cunoscută în lumea muzicală sub numele de scenă DJ Lalla.

Persoanele care au găsit cadavrul au alertat salvamarii din zonă. Laura Roșca a fost identificată după tatuaje.

„Nu ştim dacă e singura persoană sau mai sunt şi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile

Publicat

droguri.jpg

La data de 28.09.2023, Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea unei femei, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Aceasta a fost prinsă la un control în trafic cu nu mai puțin de un kilogram de droguri în mașină.

Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru oferte la licitația primului pachet de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Ce sumă este pusă în joc

Publicat

spital.jpg

Procedura de atribuire a primelor lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj a avut data de joi, 28 septembrie, ca limită pentru depunerea ofertelor.

”Patru operatori economici importanți din România și-au declarat, prin depunerea ofertelor, participarea la această procedură și intenția de a realiza primele lucrări de construcții la cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din Regiunea Nord-Vest, SRU Cluj”, arată…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe