EVENIMENT
VIDEO: Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, depozitate necorespunzător, confiscate în urma unor percheziţii în Alba
Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, pe bază de azot, depozitate necorespunzător, dintre care o parte într-un spaţiu de la parterul unui bloc de locuinţe, şi despre care există suspiciunea că ar fi fost furate, au fost indisponibilizate în urma unor percheziţii efectuate de poliţişti în comuna Cergău, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru Alba24 că există suspiciuni cu privire la proveninența materialului.
Aparent inofensive, îngrășămintele chimice, în special azotatul de amoniu, sunt extrem de periculoase. Cel mai mare dezastru petrecut pe șoselele din România s-a produs la Mihăilești, în 2004. În explozia unui camion cu azot și-au pierdut atunci viața 18 oameni, alți 13 fiind răniți.
Comunicatul IPJ Alba:
La data de 14 ianuarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi Substanțe Periculoase și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Alba, au făcut două percheziții, pe raza comunei Cergău, în două locații (într-un spațiu situat la paterul unui bloc de locuințe și la o gospodărie din localitate), unde au identificat cantitatea totală de 54.450 de kilograme de îngrășăminte chimice, pe bază de azot.
Deținătorul, un bărbat de 37 de ani, din comuna Cergău, nu a putut prezenta documente legale de proveniență a îngrășămintelor și nici nu era autorizat să depoziteze astfel de substanțe.
Polițiștii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate” și continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru a stabili dacă îngrășămintele chimice provin sau nu din activități infracționale, întrucât există suspiciunea că acestea ar fi fost furate.
Întreaga cantitate de îngrășăminte, în valoare de 108.900 lei, a fost indisponibilizată și depozitată în condiții de siguranță.
De ce sunt periculoase îngrășămintele chimice
Chimiștii consideră că azotatul de amoniu, de exemplu, nu reprezintă decât un îngrășământ chimic destinat agriculturii și utilizat pentru creșterea culturilor de păioase. Asta dacă este depozitat și utilizat conform normelor. La temperatura de peste 160 de grade Celsius, azotatul de amoniu se descompune, iar la 210 grade Celsius, poate exploda.
În condițiileîn care vine în contact cu motorină și ia foc, devine și mai periculos. După accidentul de la Mihăilești, transportatorii au obligația, cel puțin teoretică, să anunțe fiecare transport și traseu, atunci când traversează un județ.
EVENIMENT
Prezidențiale 2025: George Simion ar obține 31,2%, dar ar pierde turul 2. Opțiunile pentru Nicușor Dan, Antonescu, Ponta. Sondaj

Prezidențiale 2025: Un sondaj realizat de asociația MKOR arată că alegerile prezidențiale din 2025 se conturează ca fiind cele mai imprevizibile din ultimii ani. Potrivit sursei citate, intenția de vot este fragmentată, iar scorurile din turul 2 sunt la limită. Absenteismul și indecizia pot schimba radical rezultatul final.
George Simion ar obține 31,2% dintre voturile românilo (după redistribuirea voturilor valide), dacă duminică ar fi organizat turul 1 al alegerilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.
Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vine în vizită de lucru în județul Alba. Unde va fi prezent

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va fi prezent vineri, 4 aprilie, în județul Alba.
Acesta va avea un program destul de încărcat. Potrivit surselor alba24.ro, Boloș va avea o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai fermierilor din județ.
De asemenea va vizita cel mai amplu șantier din Alba Iulia, noul corp de spital care se construiește în curtea unității medicale.
Apoi, acesta va merge către zona Oașa, și cel mai probabil ar putea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
21 aprilie: ”Statu la vase” în Șugag. Obicei unic în țară, în a doua zi de Paște. Programul evenimentului

Statu la vase în lunea Paștelui: o nouă ediție a evenimentului ce marchează un obicei unic în țară va fi organizată în 21 aprilie, la Șugag.
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag și începe de la ora 11.00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât…
Citește mai mult pe Alba24.ro