Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, depozitate necorespunzător, confiscate în urma unor percheziţii în Alba

Publicat

Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, pe bază de azot, depozitate necorespunzător, dintre care o parte într-un spaţiu de la parterul unui bloc de locuinţe, şi despre care există suspiciunea că ar fi fost furate, au fost indisponibilizate în urma unor percheziţii efectuate de poliţişti în comuna Cergău, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Alba24 că există suspiciuni cu privire la proveninența materialului.

Aparent inofensive, îngrășămintele chimice, în special azotatul de amoniu, sunt extrem de periculoase. Cel mai mare dezastru petrecut pe șoselele din România s-a produs la Mihăilești, în 2004. În explozia unui camion cu azot și-au pierdut atunci viața 18 oameni, alți 13 fiind răniți.

Comunicatul IPJ Alba:

La data de 14 ianuarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi Substanțe Periculoase și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Alba, au făcut două percheziții, pe raza comunei Cergău, în două locații (într-un spațiu situat la paterul unui bloc de locuințe și la o gospodărie din localitate), unde au identificat cantitatea totală de 54.450 de kilograme de îngrășăminte chimice, pe bază de azot.

Deținătorul, un bărbat de 37 de ani, din comuna Cergău, nu a putut prezenta  documente legale de proveniență a îngrășămintelor și nici nu era autorizat să depoziteze astfel de substanțe.

Polițiștii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate” și continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru a stabili dacă îngrășămintele chimice provin sau nu din activități infracționale, întrucât există suspiciunea că acestea ar fi fost furate.

Întreaga cantitate de îngrășăminte, în valoare de  108.900 lei, a fost indisponibilizată și depozitată în condiții de siguranță.

De ce sunt periculoase îngrășămintele chimice

Chimiștii consideră că azotatul de amoniu, de exemplu, nu reprezintă decât un îngrășământ chimic destinat agriculturii și utilizat pentru creșterea culturilor de păioase. Asta dacă este depozitat și utilizat conform normelor. La temperatura de peste 160 de grade Celsius, azotatul de amoniu se descompune, iar la 210 grade Celsius, poate exploda.

În condițiileîn care vine în contact cu motorină și ia foc, devine și mai periculos. După accidentul de la Mihăilești, transportatorii au obligația, cel puțin teoretică, să anunțe fiecare transport și traseu, atunci când traversează un județ.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Răzbunarea unui bărbat din Alba Iulia, pe un aparat de păcănele, i-a adus o condamnare. Ce a făcut după ce a pierdut mulți bani

Publicat

răzbunarea unui bărbat din alba iulia, pe un aparat de

Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat pentru distrugere după ce a lovit cu pumnul un aparat de jocuri de noroc. O pedeapsă din partea magistraților Judecătoriei Alba Iulia a fost dată pe 14 mai 2025. 

Bărbatul a fost judecat și condamnat pentru o faptă veche de trei ani. Mai exact pentru un moment în care a dat cu pumnul într-un aparat de păcănele.

Nervos că a pierdut peste 6000 de lei bărbatul s-a răzbunat pe aparat.

”În data de 2 octombrie 2022, în jurul orei 10:20,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare

Stații inteligente de transport public dotate cu puncte de încărcare USB și wireless, în comuna Lupșa. Cinci stații inteligente de transport public urmează să fie amplasate în curând în comuna Lupșa, printr-o investiție de peste 300.000 de lei

Primăria Lupșa a lansat pe 19 mai, în SEAP, o licitație pentru achizitionarea de mobilier urban inteligent, respectiv cinci stații inteligente de transport public.

Valoarea estimată a contractului este de 333.242 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena. 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica

Publicat

sf constantin si elena 21 mai 2020 traditii.jpg

Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc miercuri, 21 mai, onomastica, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dintre care aproape 1,1 milioane de femei și aproximativ 675.000 de bărbați, scrie Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cel mai întâlnit nume masculin este Constantin – 422.622, urmat de Cosmin – 116.727, Costel – 74.184, Costică – 23.698, Costin – 22.235 și Costinel –…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului. Emil Boc: Vom avea ”Regal folcloric”, dar și spectacol de drone

Publicat

drone zilele clujului 1.jpeg

4 zile, peste 40 de locații și peste 100 de evenimente. Zilele Clujului, eveniment ajuns la cea de a 13-a ediție, vor avea loc în perioada 22-25 mai.

Primarul Emil Boc a prefațat acest eveniment și a anunțat că în centru, pe lângă concerte, inclusiv de muzică clasică și populară, va avea loc și deja consacratul spactacol de drone și video mapping.

Delia, Compact și Subcarpați, urcă pe scenă la Zilele Clujului

Final de săptămână plin de eveimente la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe