EVENIMENT
VIDEO: Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, depozitate necorespunzător, confiscate în urma unor percheziţii în Alba
Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, pe bază de azot, depozitate necorespunzător, dintre care o parte într-un spaţiu de la parterul unui bloc de locuinţe, şi despre care există suspiciunea că ar fi fost furate, au fost indisponibilizate în urma unor percheziţii efectuate de poliţişti în comuna Cergău, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru Alba24 că există suspiciuni cu privire la proveninența materialului.
Aparent inofensive, îngrășămintele chimice, în special azotatul de amoniu, sunt extrem de periculoase. Cel mai mare dezastru petrecut pe șoselele din România s-a produs la Mihăilești, în 2004. În explozia unui camion cu azot și-au pierdut atunci viața 18 oameni, alți 13 fiind răniți.
Comunicatul IPJ Alba:
La data de 14 ianuarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi Substanțe Periculoase și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Alba, au făcut două percheziții, pe raza comunei Cergău, în două locații (într-un spațiu situat la paterul unui bloc de locuințe și la o gospodărie din localitate), unde au identificat cantitatea totală de 54.450 de kilograme de îngrășăminte chimice, pe bază de azot.
Deținătorul, un bărbat de 37 de ani, din comuna Cergău, nu a putut prezenta documente legale de proveniență a îngrășămintelor și nici nu era autorizat să depoziteze astfel de substanțe.
Polițiștii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate” și continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru a stabili dacă îngrășămintele chimice provin sau nu din activități infracționale, întrucât există suspiciunea că acestea ar fi fost furate.
Întreaga cantitate de îngrășăminte, în valoare de 108.900 lei, a fost indisponibilizată și depozitată în condiții de siguranță.
De ce sunt periculoase îngrășămintele chimice
Chimiștii consideră că azotatul de amoniu, de exemplu, nu reprezintă decât un îngrășământ chimic destinat agriculturii și utilizat pentru creșterea culturilor de păioase. Asta dacă este depozitat și utilizat conform normelor. La temperatura de peste 160 de grade Celsius, azotatul de amoniu se descompune, iar la 210 grade Celsius, poate exploda.
În condițiileîn care vine în contact cu motorină și ia foc, devine și mai periculos. După accidentul de la Mihăilești, transportatorii au obligația, cel puțin teoretică, să anunțe fiecare transport și traseu, atunci când traversează un județ.
EVENIMENT
ISU Alba: Risc crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație, având în vedere temperaturile ridicate prognozate

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate și prognozate pentru perioada următoare, ISU Alba trage un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație și fond forestier care pot fi inițiate și propagate cu ușurință din cauza unor neglijențe în principal.
„Totodată, ca urmare a incendiilor de vegetație și fond forestier din ultimele zile, dorim să ne exprimăm sincerele mulțumiri tuturor instituțiilor și voluntarilor care au…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un incendiu puternic a distrus complet o anexă gospodărească, în localitatea Năoiu din comuna Cămărașu, județul Cluj. Focul aprins pentru igienizare s-a extins rapid la un fânar, în care se aflau peste 200 de baloți de fân.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au finalizat o intervenție pentru stingerea unui incendiu care a distrus o anexă gospodărească în localitatea Năoiu, comuna Cămărașu.
Imediat s-a deplasat la intervenție echipajul de la Punctul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Elita șahului mondial, la Alba Iulia. Au început Campionatul Mondial de Șah și Congresul Mondial de Compoziție Șahistă

La Alba Iulia a început cea de-a 48-a ediție a Campionatului Mondial de Șah (dezlegări) și cel de-al 67-lea Congres Mondial de Compoziție Șahistă. Sunt două evenimente de nivel internațional organizate în premieră în România.
Evenimentele adună 180 de jucători de talie mondială, din peste 30 de țări.
Printre oaspeții orașului se numără Marjan Kovacevic, președintele Federației Internaționale de Șah Compoziție (WFCC), prim-vicepreședintele Abdulla Ali AAL Barket,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Mii de credincioși au participat duminică la Mănăstirea Râmeț, la canonizarea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv

Mii de credincioși au venit duminică, 6 iulie, la Mănăstirea Râmeț din Alba, pentru a participa la ceremonia proclamării canonizării locale a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț.
Numit de oamenii locului „Apostolul moților”, Părintele Dometie Manolache a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română. Proclamarea canonizării s-a făcut la Mănăstirea Râmeț, străvechea vatră monahală unde a slujit cel devenit Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv.