Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, depozitate necorespunzător, confiscate în urma unor percheziţii în Alba

Publicat

Zeci de tone de îngrăşăminte chimice, pe bază de azot, depozitate necorespunzător, dintre care o parte într-un spaţiu de la parterul unui bloc de locuinţe, şi despre care există suspiciunea că ar fi fost furate, au fost indisponibilizate în urma unor percheziţii efectuate de poliţişti în comuna Cergău, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Alba24 că există suspiciuni cu privire la proveninența materialului.

Aparent inofensive, îngrășămintele chimice, în special azotatul de amoniu, sunt extrem de periculoase. Cel mai mare dezastru petrecut pe șoselele din România s-a produs la Mihăilești, în 2004. În explozia unui camion cu azot și-au pierdut atunci viața 18 oameni, alți 13 fiind răniți.

Comunicatul IPJ Alba:

La data de 14 ianuarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi Substanțe Periculoase și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Alba, au făcut două percheziții, pe raza comunei Cergău, în două locații (într-un spațiu situat la paterul unui bloc de locuințe și la o gospodărie din localitate), unde au identificat cantitatea totală de 54.450 de kilograme de îngrășăminte chimice, pe bază de azot.

Deținătorul, un bărbat de 37 de ani, din comuna Cergău, nu a putut prezenta  documente legale de proveniență a îngrășămintelor și nici nu era autorizat să depoziteze astfel de substanțe.

Polițiștii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate” și continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru a stabili dacă îngrășămintele chimice provin sau nu din activități infracționale, întrucât există suspiciunea că acestea ar fi fost furate.

Întreaga cantitate de îngrășăminte, în valoare de  108.900 lei, a fost indisponibilizată și depozitată în condiții de siguranță.

De ce sunt periculoase îngrășămintele chimice

Chimiștii consideră că azotatul de amoniu, de exemplu, nu reprezintă decât un îngrășământ chimic destinat agriculturii și utilizat pentru creșterea culturilor de păioase. Asta dacă este depozitat și utilizat conform normelor. La temperatura de peste 160 de grade Celsius, azotatul de amoniu se descompune, iar la 210 grade Celsius, poate exploda.

În condițiileîn care vine în contact cu motorină și ia foc, devine și mai periculos. După accidentul de la Mihăilești, transportatorii au obligația, cel puțin teoretică, să anunțe fiecare transport și traseu, atunci când traversează un județ.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avertizare de vânt puternic în Alba. Localitățile vizate

Publicat

cod galben de vânt în mare parte a județului alba.

Meteorologii au emis joi dimineață o nouă avertizare de vânt pentru județul Alba. Este valabilă până la ora 13:00. 

Potrivit ANM, este vizată zona joasă a județului Alba.

Vântul va sufla cu putere în zona localităților: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Publicat

ogor 3 e1711611771347.jpg

Primăvara a sosit la Cluj-Napoca cu tot cu parfumul florilor. Ca bonus, Clujul a mai primit o doză de „parfum” original „Eau de Găinaț”. C-așa e în agricultură…

Mai mulți clujeni au reclamat zilele trecute mirosul pestilețial care se simțea în mai multe cartiere ale orașului. Cum Supercom și CMID și-au declinat vinovăția, s-a tras concluzia că mirosul provine de la fertilizatorul cu care s-a intervenit pe ogoarele din Tureni și Mărtinești.

Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba primește finanțare de 15 milioane lei de la AFM. Va cumpăra microbuze electrice pentru elevi

Publicat

consiliul județean alba primește finanțare de 15 milioane lei de

Județul Alba se află pe lista solicitărilor de finanțare aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în 27 martie, pentru achiziția de microbuze electrice destinate transportului elevilor. Suma alocată este de 15 milioane de lei.

AFM a publicat miercuri lista cu finanțările aprobate

Este vorba despre proiectul „Microbuze prietenoase cu mediul pentru elevii din județul Alba”. Acesta a fost depus de CJ Alba, în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Turneu de fotbal pentru toți elevii de gimnaziu și liceu din Alba: ”Cupa Nicolae Stanciu”, organizată de Consiliul Județean

Publicat

turneu de fotbal pentru toți elevii de gimnaziu și liceu

Consiliul Județean Alba va organiza în anul școlar 2024-2025, o competiție de fotbal la nivel județean. Este vorba despre ”Cupa Nicolae Stanciu”, o competiție dedicată elevilor din mediul preuniversitar. 

Acesta va fi organizată de Consiliul Județean Alba alături de Inspectoratul Școlar.

Evenimentul sportiv va fi destinat tuturor elevilor (fete și băieți) din județul Alba. Pentru organizarea ei, CJ Alba, va avea un buget de 60.000 de lei.

Va fi sub forma unui tureu cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe