Connect with us

ACTUALITATE

Vine frigul! La munte sunt așteptate ninsori. Prognoza meteo pentru săptămâna 8–14 noiembrie

Publicat

Urmează o săptămână în care temperaturile scad de la o zi la alta. De miercuri, minimele scad sub zero grade în majoritatea zonelor țării. Ninsorile se extind în toate zonele montane și se va depune un nou strat de zăpadă.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 8-14 noiembrie oferită de prognozemeteo.ro

Context sinoptic:
– Începutul săptămânii va găsi țara noastră sub influența unui câmp de presiune scăzută, însoțit de de fronturi atmosferice reci, de ocluziune și calde, pe parcursul săptămânii viitoare anticiclonul Est- European va pune stăpânire pe cea mai mare parte a Europei, determinând tiparul meteo al întregii perioade de prognoză.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte de o alternanță dintre mase de aer cald și reci, un scurt episod de răcire urmând să fie resimțit pe parcursul zilei de marți, urmând ca, cel puțin până la finalul săptămânii, să revenim pe circulație atlantică și abateri termice pozitive.

Temperaturi:

Începem săptămâna cu maxime și spre 18 – 20 de grade prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, respectiv 14 – 16 grade prin Oltenia. Prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat vorbim de temperaturi în jurul a 9 – 11 grade, iar prin zonele montane se vor atinge 4 – 6, 7 grade.

Pe parcursul zilei de marți cele mai ridicate maxime le vom avea prin Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, cu ale lor 10 – 12, 13 grade, în timp ce în restul țării nu trecem de 7 – 9 grade. În zonele montane abia reușim să trecem peste pragul de îngheț, cu maxime de 1 – 2 grade.

Miercuri vorbim tot de o zi cu temperaturi sub normalul perioadei prin Moldova (4 – 6 grade), Dobrogea ( 5 – 6 grade), Muntenia, mare parte din Oltenia, 7 – 9 grade), în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, SV Olteniei mercurul din termometre urcă spre 10 – 12, izolat chiar 13 grade.

Începând de joi vremea intră într-un proces de încălzire, cu maxime de la 10 spre 12 grade în cea mai mare parte a țării, iar duminică sunt posibile chiar și valori de 13 – 14 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș nu vor depăși 7 – 8 grade.

În zonele montane rămânem cu temperaturi modeste, de 1 – 2 grade, negative chiar pe crestele montane.

Nopțile de duminică spre luni și luni spre marți vor aduce valori de temperatură caracteristice mai degrabă unor maxime de noiembrie, cu 8 – 10, 11 grade la nivelul întregii țări. Situația se schimbă radical începând cu noaptea de marți spre miercuri și mai apoi cea de joi, când avem parte de minime negative în aproape toată țara (-1 spre –3 grade), cu excepția Banatului și Crișanei, unde se mai pot atinge 3 – 4 grade. Situația se păstrează și pentru ziua de vineri, dar nici weekendul nu va aduce minime mai mari.

Precipitații

Ziua de luni vine cu precipitații în aproape toată țara, cu excepția Munteniei și Dobrogei. Se pot acumula și 10 – 15 l/mp, mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și nordul Moldovei.

Marți precipitațiile sunt prezente în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, zonele montane și vorbim chiar și de cantități de 10 – 20 de l/mp, iar prin nordul Munteniei și zona de Curbură chiar 25 – 30 de l/mp.

De miercuri și până sâmbătă mai avem parte de precipitații slabe doar prin zonele montane sau nordul Moldovei, dar, pe parcursul zilei de duminică precipitațiile reapar prin Moldova, zonele montane, Transilvania.

Vorbim, așadar, de o săptămână care aduce ceva mai multe precipitații, astfel că se pot strânge 10 – 15 l/mp prin bună parte din Muntenia, sudul Moldovei, în timp ce prin nordul Munteniei, Meridionali, Maramureș, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei se pot acumula și 25 – 30 de l/mp. În restul țării nu vom avea mai mult de 5 – 7 l/mp.

În zonele montane aceste precipitații vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare și vom avea parte de un strat nou de zăpadă depus în toate masivele montane, care poate ajunge și la un 5 –7 cm.

Sursa: Prognoze Meteo, Facebook.com/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noi materii pentru elevii din România. De când vor avea la şcoală ore de „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”

Publicat

noi materii pentru elevii din românia. de când vor avea

Publicitate

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a emis un ordin prin care sunt aprobate noi programe şcolare pentru discipline opţionale incluse în oferta educaţională naţională, valabile în anul şcolar 2025–2026, informează playtech.ro.

Materii noi în şcolile din România

Printre aceste discipline se regăsesc „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”. Ordinul a fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pescuitul se interzice în România începând de pe 9 aprilie. Cât durează prohibiția din 2025 și ce amendă riscă românii care nu respectă legea

Publicat

pescuitul se interzice în românia începând de pe 9 aprilie.

Publicitate

Începând de miercuri, pescarii din România trebuie să pună undițele în cui pentru o perioadă. Intră în vigoare prohibiția generală pentru pescuitul în apele naturale, o măsură anuală menită să protejeze resursele piscicole în cea mai importantă perioadă pentru reproducerea speciilor – primăvara. Potrivit Ordinului comun emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, interdicția se aplică la nivel național și va fi valabilă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (341)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (341)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

CITIND  REVISTA „RAMURI”  NR. 1 DIN 2025

Gabriela Gheorghișor publică studiul literar „Mihai Eminescu și avatarurile lui Orfeu”.  Studiul este o paralelă a modurilor cum văd orfismul eminescian Dumitru Chioaru și Ioan Em. Petrescu.  Merită reținute rândurile despre Orfeu și poezia orfică: „În conștiința literară europeană, Orfeu reprezintă arhetipul poeților….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ionuț – Lucian Melinte, primarul comunei Gorbănești

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: ionuț – lucian melinte, primarul comunei

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Gorbănești, Ionuț – Lucian Melinte.
Unul dintre cei mai tineri primari din România, Ionuț – Lucian Melinte a vorbit despre investițiile din această comună mică dar cochetă din județul Botoșani, unde în ultimi patru ani au fost investite milioane de euro de la Uniunea Europeană în diferite proiecte de infrastructură.
Un interviu realizat în studioul on-line…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe