Connect with us

EVENIMENT

Vine iarna! Se anunță primii fulgi de nea. Prognoza meteo pentru săptămâna 29 noiembrie–05 decembrie

Publicat

Ultimele zile de toamnă vor aduce temperaturi scăzute pentru majoritatea regiunilor din țară. Vor apărea și primii fulgi de zăpadă.

Vă prezentăm prognoza meteo pe săptămâna pentru săptămâna 29 noiembrie – 05 decembrie

Se încheie toamna și începe iarna, nu doar calendaristic, ci și meteorologic. Ninsorile se extind și cuprind o bună parte din nordul, centrul și vestul țării, dar primii fulgi de nea nu sunt excluși nici prin sudul țării, mai ales în noaptea de luni spre marți. Și din punct de vedere termic avem parte de o săptămână diversificată, cu diferențe chiar și de 10 – 12 grade de la o zi la alta.

Context sinoptic:

– Ultimele zile din noiembrie și începutul calendaristic al iernii, cu primele zile din decembrie, aduc la nivelul țării noastre o vreme dominată de prezența unor centri barici de joasă presiune, asociați unor cicloni care își vor face drum și prin zona țării noastre, antrenând cu ei și o serie de fronturi atmosferice, mai ales de ocluziune, care vor aduce și precipitații.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, avem parte de a o alternanță a maselor de aer reci și foarte reci (pe circulație NV – SE) cu mase de aer cald (circulație V – E).

Temperaturi:

– Alternanța de care vorbeam la contextul sinoptic se va manifesta și în ceea ce privește regimul termic al săptămânii care urmează. Astfel, ziua de luni aduce temperaturi și de 12 – 14 grade prin Muntenia, Oltenia, Moldova, Dobrogea, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania ne vom opri la maxime de 5 – 7 grade. În zonele montane se vor atinge 2 –  4 grade, cu –1, –2 grade pe creste.

Ziua de marți vine cu maxime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 6 și 8 grade, valorile cele mai scăzute urmând să le avem în zonele montane, Transilvania și Maramureș, unde nu trecem de 2 – 3 grade. În zonele montane avem parte de temperaturi negative, –2 spre –4 grade, cu valori și de –5, –6 grade pe creste.

Prima zi din decembrie vine cu o ușoară încălzire, care duce temperaturile și la valori de 11 – 12 grade prin Oltenia, Banat, respectiv 8 – 10 grade prin Moldova, Dobrogea, Crișana, Muntenia. Și prin Transilvania și Maramureș avem parte de o ușoară creștere a maximelor, care pot urca spre 5 – 7 grade. În zonele montane rămânem cu valori negative, de la –1 spre –3, –4 grade.

Joi, 2 decembrie, încălzirea devine evidentă la nivelul întregii țări, astfel că maximele ating, în toată țara, valori de 11 – 13 grade. Se încălzește și la munte, unde mercurul din termometre urcă spre 3 – 4 grade, dar pe creste tot cu valori negative rămânem, spre –1, –2 grade.

Vineri, 3 decembrie, în timp ce prin sudul Olteniei, al Munteniei, Dobrogei și al Moldovei se pot atinge chiar și 16 – 17 grade, în restul Olteniei, Munteniei și Moldovei, dar și prin sudul Transilvaniei ne vom opri la 10 – 12 grade. Și mai scăzute vor fi maximele în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, regiuni unde nu se ating decât 4 – 6 grade. Aceleași valori de

Primul weekend de decembrie începe cu o răcire consistentă la nivelul întregii țări, astfel că maximele, mai ales în jumătatea nordică a țării (Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana) nu mai trec de 1 – 2 grade. Prin Banat, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de maxime doar în jurul a 3 – 5 grade, ceva mai norocoși urmând să fie cei din Oltenia, cu 7 – 8 grade.

Și, ca să încheiem săptămâna în aceeași notă a alternanțelor termice cu care am început-o, ziua de duminică vine cu o nouă ușoară creștere a temperaturilor, care ajung acum la valori de 7 – 9 grade prin bună parte din țară, cu excepția nordului Crișanei, al Maramureșului, nordul Moldovei și zonele montane, unde se vor atinge maxime de 4 – 6 grade, cu –1, –2 grade pe creste.

Precipitații:

– Ziua de luni vine cu precipitații în aproape toată țara, iar prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, sud-estul Munteniei și sudul Dobrogei vorbim chiar de cantități în jurul a 10 – 15 l/mp, izolat chiar 20 de l/mp. Moldova, din păcate, are parte din nou de cele mai puține precipitații, sub 1 – 2 l/mp. Vor fi mai ales ploi, iar prin zonele montane, iar seara și prin nordul Transilvaniei sunt posibile lapovițe și ninsori.

Noaptea de luni spre marți aduce condiții de lapoviță și posibil chiar câțiva fulgi de zăpadă inclusiv prin Oltenia, Muntenia, în timp ce prin zonele montane, iar apoi, pe parcursul zilei și prin Transilvania, vom avea parte de ninsori. În Muntenia și Dobrogea vor continua ploile, moderate chiar cantitativ. Pe parcursul serii de marți ninsorile, moderate cantitativ, se extind și la nivelul Crișanei, Maramureșului și continuă în nordul Transilvaniei.

Ninsori care vor continua și pe parcursul zilei zilei de miercuri, prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, zonele montane, dar, izolat, ele pot apărea și prin nordul și sudul Moldovei, respectiv nordul Dobrogei. Odată cu orele amiezii cresc condițiile și de ploi, mai ales prin Maramureș și centrul Moldovei. Cantitățile acumulate pot ajunge, mai ales prin zonele montane, la 15 – 20 de l/mp.

Ziua de joi aduce ninsori prin nordul Orientalilor și ceva ploi prin Banat, Crișana, dar nu mai mult de 3 – 5 l/mp. Vineri avem din nou precipitații pe arii extinse, de toate felurile, ploi, iar mai apoi, inclusiv prin Transilvania, Maramureș și Moldova (nordul regiunii), lapovițe și ninsori. Se pot acumula și 15 – 20 de l/mp, mai ales prin Banat, Crișana, Apuseni, nordul Transilvaniei și Maramureș.

Ziua de sâmbătă aduce ploi prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în timp ce prin zonele montane și sudul Transilvaniei continuă ninsorile. Încheiem săptămâna cu o zi de duminică în care precipitațiile vor lipsi aproape peste tot, doar ceva ploi izolate prin nordul Munteniei.

Ne așteaptă o săptămână bogată în precipitații, de tot felul, care vor aduce, prin banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, dar și prin sudul Dobrogei, chiar cantități de 30 – 40 de l/mp. Sudul Moldovei, dar și Moldova în general, continuă să rămână zonele cele mai defavorizare de precipitații, cu cel mult 1 – 3 l/mp, iar prin zona județului Galați chiar 0 l/mp.

Strat de zăpadă:

– Zonele montane primesc zăpadă din belșug, astfel că, mai ales pe creste, se poate acumula un strat de zăpadă de 15 – 20 cm. Strat efemer de zăpadă, de 1 – 2 cm, se poate depune și prin Transilvania, dealurile Moldovei.

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Sorin Naș, candidat din partea partidului SOS la Primăria Cluj-Napoca. E susținut de Șoșoacă

Publicat

nachi 1.jpeg

Partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, l-a desemnat pe președintele filialei județene, Sorin Naș, să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Sorin Naș, care are experiență politică, după ce a fost secretar general al Prefecturii Cluj în perioada Convenției Democrate și a candidat și în urmă cu 4 ani la Primărie din partea Partidului Forța Națională, a declarat pentru Cluj24 că va deschide și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Zeci de elevi liceeni, PARTICIPANȚI la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” de la Cluj-Napoca

Publicat

maraton antreprenorial 5 e1713887403307.jpg

Zeci de elevi liceeni au participat la „Maratonul pentru Educația Antreprenorială” organizat la Cluj-Napoca. „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este programul inițiat în 2023 de Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în parteneriat Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Anul acesta CONAF Sucursala Cluj, împreună cu ISJ Cluj, au organizat ore de educație antreprenorială în 4 licee din Cluj Napoca pentru aprox 700…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

Publicat

florentin burz e1713899561965.jpg

Guvernul a numit, marți, un nou subprefect de Cluj în locul lui Răzvan Ciortea, care a demisionat pentru a candida la Primăria Turda. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD.

Florentin Burz are 45 de ani și era consilier în Consiliul Local al primăriei comunei Valea Ierii. Originar din Valea Ierii, deține poziția de Șef Serviciu la Compania de Pază și Protecție a Consiliului Județean Cluj.

hotarare de guvernhotarare de guvern

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații români. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii. Sondaj realizat pe 120 de companii

Publicat

prima de paște: câți bani vor primi angajații români. 7

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații. 7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj realizat pe un număr de 120 de companii.

Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei. Pe lângă acestea, angajații și-ar dori o zi liberă suplimentară, pe 2 mai

71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe