Connect with us

EVENIMENT

VINE VARA! Temperaturi în creștere, dar și furtuni! Prognoza meteo pentru săptămâna 15 – 21 mai 2023

Publicat

soare natura alba24 1000x557.jpg

Vești bune: meteorologii anunță că vremea se încălzește simțitor de la o zi la alta. Temperaturile vor crește constant, astfel că în weekend ne așteaptă valori extinse de peste 25, 26 de grade Celsius. Totuși, sunt așteptate și ploi furtunoase de vară, care vor cuprinde întreaga țară, anunță prognozemeteo.ro

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 15 – 21 mai 2023

Temperaturi minime:

Am început săptămâna cu temperaturi minime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 10 – 12, 13 grade, cu valori mai ridicate prin Banat, Crișana, Maramureș, litoral, unde s-au atins și 15 – 17 grade.

La munte minimele s-au apropiat de 5 – 7 grade.

Și pe parcursul zilelor de MARȚI și de MIERCURI vom avea parte cam de aceleași valori și distribuție a lor pentru întreaga țară.

JOI deja vorbim la nivelul întregii țări cuprinse între 13 – 15, 16 grade, doar prin sudul Transilvaniei urmând să avem parte de minime în jurul a 9 – 11 grade, cu 7 –9 grade la munte, respectiv 1 – 3 grade pe creste.

Dimineața zilei de VINERI aduce minime de 10 – 12 grade prin zonele montane, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar în restul țării se vor atinge 13 – 15, 16 grade.

WEEKENDUL va aduce dimineți din ce în ce mai calde, la început prin Muntenia, Moldova, Dobrogea (15 – 17 grade) iar DUMINICĂ vor fi la nivelul întregii țări valori de 15 – 17, 18 grade.

Doar prin Transilvania vor fi 12 – 13 grade, cu 10 – 11 grade la munte (1 – 3 grade pe creste).

Temperaturi maxime:

Regimul termic diurn al săptămânii care a început va fi unul caracterizat de temperaturi apropiate de normalul perioadei (20 – 22, 23 de grade), iar pe parcursul fiecărei zile vom avea și zone unde valorile maxime se vor apropia și de 25 – 26 de grade (MARȚI prin sudul extrem al Munteniei și al Transilvaniei; MIERCURI prin nordul Crișanei; JOI prin Moldova și estul Munteniei).

Începând de VINERI aerul cald prinde din ce în ce mai multă putere astfel că în cea mai mare parte a țării vor fi maxime de 24 – 26 de grade (doar prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania vor fi 21 – 23 de grade), pentru ca SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ să avem, în mare parte din țară, 25 – 27 de grade. 20 – 22 de grade vor fi prin centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș.

Precipitații:

LUNI ploile sunt prezente mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, zonele montane, izolat și prin Transilvania. Nu vorbim de cantități mai mari de 5 – 7, izolat 10 l/mp.

Și pe parcursul zilei de MARȚI ploile vor prefera tot regiunile Banatului, Crișanei, Maramureșului, Transilvaniei, Olteniei dar și zonele montane.

Vor fi ploi care, local, vor avea și caracter convectiv, fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină. Prin vestul Banatului, nordul Orientalilor, SV Olteniei se pot acumula și 15 – 20 e l/mp.

MIERCURI ploile ajung și în Muntenia, continuând și în regiunile unde au fost prezente și luni și marți.

Vor fi furtuni pe arii extinse din Banat, Crișana, Maramureș, iar în toate regiunile unde va ploua putem aștepta și cantități de 15 – 20, izolat 30 de l/mp (inclusiv în zona Bucureștiului).

Pe parcursul zilei de JOI ploile vor fi prezente, din nou, mai ales prin vestul, SV, nordul țării, dar, izolat, și prin Transilvania sudul Munteniei și nordul Moldovei, iar prin Banat, Crișana, sudul Olteniei se pot strânge și 15 – 20 de l/mp.

În WEEKEND nu este exclus ca fiecare regiune a țării să aibă parte de reprize de ploi, autentic de vară, cu tot alaiul de fenomene (vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice, grindină de orice dimensiuni).

Cantitățile cele mai importante le vom avea, duminică, prin Moldova, Orientali, Banat (15 – 20, izolat 25 de l/mp).

Vorbim, așadar, de o săptămână care, prin Banat, Crișana, zonele montane, centrul Munteniei, Oltenia, ar putea aduce cantități totale de precipitații ce se pot apropia și de 25 – 30, izolat 40 de l/mp iar prin Banat și vestul Crișanei chiar să depășim 50 – 60 de l /mp.

Din păcate, Dobrogea, sudul Moldovei, estul Munteniei, regiuni agricole care au mare nevoie de ploi pentru culturile de grâu mai ales, vor avea parte de o săptămână secetoasă, cu ploi inexistente sau foarte slabe.

Context sinoptic:

Prima parte a săptămânii care urmează va fi dominată, la nivelul țării noastre, de prezența unui nucleu de presiune scăzută, asociat unei depresiuni mediteraneene, cu centri barici Chapu (poziționat pe Italia) și Benedikt (la N de România).

Prezența acestui nucleu depresionar, al cărui talveg adâncit este bine corelat și cu un nucleu rece în altitudine vor asigura un peisaj de instabilitate vremii  din primele zile ale săptămânii.

Vom avea parte și de avansul unor fronturi atmosferice, pe parcursul zilei de luni un front cald ne va traversa de la V la E, iar de miercuri suntem abordați dinspre S, SV de un front rece, dar și de linii de convergență, care se vor poziționa mai ales în sudul și sud-estul țării.

Odată cu weekendul spre țara noastră se va extinde dorsala Anticiclonului Azoric, care, astfel, va aduce o vreme mult mai liniștită.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer vorbim de o săptămână destul de fluctuantă. Primele zile aduc o încălzire evidentă, cu avansul unei mase de aer cald dinspre S, SV, care va duce abaterile termice pozitive și la valori cu +6, +8 grade peste normalul perioadei.

În intervalul miercuri – vineri, o circulație dinspre NV spre SE transportă spre noi aer mai rece, astfel că vorbim de o răcire care va duce temperaturile la valori ușor sub normal pentru ca în weekend să revenim spre o ușoară încălzire.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Publicat

u bt fc arges.jpg

U-BT Cluj-Napoca a început cu dreptul campania de calificare în finala Ligii Naționale de baschet masculin.

Baschetbaliștii clujeni au învins, joi, pe teren propriu acasă, echipa FC Argeș Pitești, în primul meci din semifinale.

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Prima parte a întâlnirii a fost una echilibrată cu puncte de ambele părți. La pauză, scorul a fost unul „strâns”, 49-45.

În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR

Publicat

construcția unui nou sediu pentru tribunalul alba: cni va implementa

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Aiud fără bani și bijuterii prin ”Metoda Colindul”. Două persoane au fost trimise în judecată

Publicat

cum a rămas o femeie din aiud fără bani și

Două femei au fost trimise în judecată, după ce au pus în scenă o metodă de furt la Aiud. Este vorba despre o metodă folosită în preajma sărbătorilor. Dosarul a primit undă verde, din partea magistraților Judecătoriei Aiud. 

Mai exact, în data de 19 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Aiud au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Cele două femei au acționat la începutul lunii decembrie a anului 2021. Acestea au intrat în casa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

strada g verdi.jpg

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe