Luni, 22 februarie:
– Începem săptămâna cu valori minime de temperatură negative la nivelul întregii țări, de la –1 spre –3 grade, iar prin nordul Moldovei și al Orientalilor vorbim de minime mult mai scăzute, spre –8, –9 grade. Prin zonele deluroase și montane, în schimb, am putea să avem chiar temperaturi pozitive, de la 0 spre 2 grade.
Maximele ne aduc deja primăvara încă de luni, cu valori de 10 – 12 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin nordul Moldovei și zonele montane urmând să ne oprim la doar 6 – 8 grade, în timp ce prin Banat urcăm chiar la 14 – 15 grade.
O zi lipsită de precipitații la nivelul întregii țări, în schimb ceața va fi prezentă pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia.
Marți, 23 februarie:
– Vorbim tot de o noapte cu minime negative în bună parte din țară, astfel că prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania, Maramureș, mercurul din termometre va coborî spre –1, –3 grade, iar în nordul Moldovei și al Orientalilor chiar spre –5, –7 grade. Prin Banat, Crișana, Dobrogea, estul Munteniei, zonele montane, avem parte de temperaturi pozitive peste noapte, de la 0, 1 grad spre 3 – 4 grade.
Maximele rămân la valori ridicate, 11 – 13 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin Banat, Crișana urcă chiar spre 15 grade. În SV Olteniei sunt posibile chiar maxime de 17 – 18 grade. În zonele montane vorbim de valori diurne de temperatură în jurul a 5 – 7 grade.
O nouă zi fără precipitații, dar cu ceață prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Banat, Crișana.
Miercuri, 24 februarie:
– Nu avem parte de schimbări majore în distribuția valorilor minime de temperatură, care vor fluctua între –0 și –2 grade prin mare parte din Oltenia, Muntenia, Moldova, nordul și centrul Transilvaniei, Maramureș, Crișana, în timp ce prin Banat și sud-estul Dobrogei acestea urcă spre 2 – 4 grade. În zonele montane vorbim de minime de la –4 spre –6, –7 grade.
Maximele rămân la valori de 11 – 13 grade prin vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în timp ce prin restul Munteniei și Moldova nu mai trec de un 8 – 9 grade. Prin nordul Dobrogei și zonele montane vorbim chiar de maxime de doar 4 – 6 grade.
Rămân pe același tipar al zilelor fără precipitații, dar cu ceață extrem de prezentă prin Banat, Crișana, Maramureș, prin Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei, zonele montane.
Joi, 25 februarie:
– Rămânem cu aceeași distribuție a valorilor minime de temperatură: ușor negative prin sudul Olteniei și al Munteniei, prin Moldova, Transilvania (-1 spre –2 grade), ușor pozitive în restul țării (0 – 2, 3 grade) iar prin zonele deluroase și montane chiar spre 5 – 6 grade.
Maximele caracterizează o autentică zi de primăvară, cu 13 – 15, 16 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin sudul Olteniei, nordul Transilvaniei și al Dobrogei urmând să avem valori de 10 – 11 grade. În zonele montane maximele ajung la 6 – 8 grade.
Nici astăzi nu așteptăm precipitații la nivelul țării noastre. Nu același lucru îl putem spune și despre ceață, care va domina nopțile și diminețile din Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Vineri, 26 februarie:
– Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea prin Muntenia, vestul Dobrogei, zonele montane, Crișana, unde vorbim de 4 – 6 grade, în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi de la –0 spre –2 grade.
Maximele, în schimb, continuă să crească și ajunge, în cea mai mare parte a țării, la 16 – 18, 19 grade, doar prin sudul extrem al Olteniei și prin nordul Transilvaniei sunt posibile ”doar” 12 – 13 grade. Și în zonele montane vorbim de maxime de 10 – 12 grade, cu 6 – 7 grade pe creste.
Bifăm o nouă zi fără strop de precipitații. Ceața nu lipsește nici azi din peisaj, în bună parte din țară.
Sâmbătă, 27 februarie:
– Prima zi de weekend aduce, în continuare, temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal la nivelul întregii țări, cu valori de 17 – 19 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, prin Transilvania ne oprim la 13 – 15 grade, iar prin Maramureș, Crișana, Banat se ating 8 – 10, 11 grade. În zonele montane vorbim de 8 – 10 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.
Apar, în sfârșit, și precipitațiile, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane. Vorbim de ploi, iar prin zonele montane de lapoviță și ninsori. Cantitățile așteptate să cadă nu vor trece de un 3 – 5 l/mp.
Duminică, 28 februarie:
– Ultima zi a lunii februarie aduce o scădere a valorilor maxime de temperatură la nivelul întregii țări, astfel că nu mai trecem de un 8 – 10, 11 grade, iar prin nordul și centrul Moldovei și Transilvania ne oprim la 4 – 6 grade. În zonele montane revenim la maxime negative, de la –0 spre –2, –3 grade.
Precipitațiile sunt prezente prin Moldova, estul Transilvaniei, vestul Banatului, Dobrogea și Muntenia. Tot ploi, cu lapoviță și ninsori în zonele montane, iar cantitățile de precipitații ar putea ajunge la 3 – 5, 7 l/mp
Vorbim de o săptămână extrem de săracă în precipitații, la capătul căreia abia putem strânge, mai ales prin zonele montane și, izolat, prin Muntenia, 3 – 5, 7 l/mp.
Puținele precipitații prezente la finalul săptămânii vor fi și sub formă de ninsori în zonele montane, dar nu vor lăsa mai mult de 3 – 5 mm de zăpadă.
Strat de zăpadă:
– Vremea extrem de caldă începe să își pună amprenta și pe grosimea stratului de zăpadă, inclusiv în zonele montane, astfel că doar prin zona crestelor mai putem vorbim de 60 – 80, 90 cm, în timp ce în restul zonelor montane acesta scade considerabil.
sursa: prognozemeteo.ro, Prognoze Meteo – Vremea în România,