Connect with us

ACTUALITATE

VINERI: Expoziția „Cetatea Dacică de la Căpâlna și Războaiele Daco-Romane”, la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

289703460 3110298502563354 1127534712738982336 n e1655895652195 1000x600.jpg

Expoziția „Cetatea Dacică de la Căpâlna și Războaiele Daco-Romane” se va deschide vineri, la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Cetăților Dacice, care va avea loc în perioada 24 – 26 iunie 2022 la Căpâlna, comuna Săsciori.

Cetatea, semnalată încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea, a fost edificată pe mai multe terase naturale și antropice, iar sistemul defensiv al acesteia era alcătuit din mai multe elemente de fortificare. Căpâlna a fost construită în a doua jumătate a sec. I î.Hr. și a funcționat până…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Dueluri de foc pentru echipele clujene în prima etapă a SuperLigii de fotbal

Publicat

u cluj 2.jpg

Vineri a avut loc tragerea la sorți care va stabili prima etapă a SuperLigii de fotbal, noua denumire a Ligii I. Echipele clujene vor avea dueluri de foc.

CFR Cluj întâlnește acasă Rapidul, care își sărbătorește centenarul în acest sezon și urmărește o calificare în cupele europene.

”U” Cluj va întâlni în deplasare pe FCSB.

Campionatul va avea 30 de etape și va fi urmat de play-off, unde vor evolua primele 6 clasate.

Locurile 7-16 vor juca în play-out, unde ultimele două clasate vor retrograda direct. Două echipe vor disputa baraje de menținere în prima divizie, contra…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto

Publicat

criptomonede

Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licență și de garanții pentru clienți pentru a emite și a vinde active digitale în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile norme revoluționare convenite de blocul comunitar pentru a domoli o piață volatilă de tip „Vestul Sălbatic”, scrie Reuters.

La nivel mondial, activele criptografice sunt în mare parte nereglementate, operatorii naționali din UE fiind obligați doar să acționeze pentru combaterea spălării banilor.

Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor UE au ajuns la un acord cu privire la legea privind piețele de criptoactive.

„Astăzi am pus ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor și am stabilit reguli clare pentru o piață armonizată”, a declarat Stefan Berger, un deputat german de centru-dreapta care a condus negocierile.

„Recenta scădere a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante și speculative sunt acestea și că este fundamental să acționăm”, a spus Berger.

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto: Piețele de cripto-monede s-au prăbușit în acest an

Piețele de cripto-monede s-au prăbușit în acest an, investitorii fiind îngrijorați de creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la prăbușirea terraUSD și la înghețarea retragerilor și transferurilor de către principalele firme de cripto-monede Celsius Network și Voyager Digital.

Bitcoin s-a prăbușit cu aproximativ 70% de la recordul de 69.000 de dolari din noiembrie, trăgând în jos întreaga piață.

Acest regulament istoric confirmă rolul UE ca organism de stabilire a standardelor pentru activele digitale, au declarat statele UE.

„Furnizorii de servicii de criptomonede vor trebui să respecte cerințe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor și vor trebui să devină responsabili în cazul în care pierd criptomonedele investitorilor”, au adăugat acestea.

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto: De ce este nevoie pentru a deveni lege

Pentru a deveni lege, propunerea va avea nevoie de aprobarea oficială a Parlamentului European și a statelor UE, urmată de o perioadă de punere în aplicare.

Ea oferă emitenților de criptoactive și furnizorilor de servicii conexe un „pașaport” pentru a servi clienții din întreaga UE de la o singură bază.

Deținătorilor de stablecoins – un tip de cripto-monede concepute pentru a-și menține o valoare constantă – li se va oferi o creanță în orice moment și în mod gratuit de către emitent, toate fiind supravegheate de către organismului bancar al blocului.

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain for Europe, care include principalele burse Binance și Crypto.com, a declarat că normele sunt „un sac mixt”, adăugând că grupul se teme „că stablecoins nu vor avea practic nicio modalitate de a fi profitabile”.

Cu toate acestea, Coinbase Global Inc , o importantă bursă de cripto-monede la nivel mondial, a declarat pe blog că noul cadru este „interesant”, oferind certitudine de reglementare pe piață și ridicând standardele industriei.

„Un set unic armonizat de norme pentru întreaga UE ne va permite să investim, să accelerăm și să ne extindem eforturile de creștere în întregul bloc.”

Noi reguli introduse de Uniunea Europeană privind piața cripto: Multe state se opun includerii în piață a tokenurilor nefungibile

Multe state se opun de mult timp includerii în piață a tokenurilor nefungibile (NFT), active digitale reprezentând obiecte, de la artă la videoclipuri. Dar, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul de joi prevede că NFT-urile vor fi excluse „cu excepția cazului în care se încadrează în categoriile de cripto-active existente”.

În termen de 18 luni, Bruxelles va evalua dacă sunt necesare norme speciale pentru NFT-uri.

Autoritățile naționale de reglementare vor fi responsabile de acordarea de licențe pentru firmele de cripto-monede, dar vor trebui să informeze ESMA, autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, cu privire la operatorii mari.

ESMA va elabora standarde pentru ca firmele de criptomonede să transmită informații privind amprenta lor asupra mediului și a climei.

Statele Unite și Marea Britanie, două mari centre cripto, nu au aprobat încă norme similare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Caniculă record: Într-un oraș din Bihor a fost cea mai caldă zi, din istoria măsurătorilor

Publicat

record temperatura bihor sacuieni 02072022.jpg

Prima zi a lunii lui cuptor a doborât un record pentru județul Bihor. Potrivit meteorologilor, în orașul Săcuieni s-au înregistrat, la umbră, 39,8 grade Celsius, cea mai mare temperatură măsurată vreodată în luna iulie în această localitate. În aceeași zi, la Oradea erau 37,3 grade.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noua creșă de pe strada Meziad și-a deschis porțile pentru copiii clujenilor

Publicat

cresa meziad1 e1656736922446.jpg

Noua creșă ”Ursulețul” de pe strada Meziad și-a deschis de sâmbătă porțile pentru copiii clujenilor.

Unitatea are o capacitate de 90 de locuri.

În prezent, în municipiul Cluj-Napoca există 1.487 de locuri în creșe.

Alte 257 de locuri sunt în pregătire:

  • Creșa Negoiu – 90 locuri;
  • Creșa Parcul Feroviarilor – 28 locuri;
  • Creșa Borhanci (parte a HUB-ului educațional) – 99 locuri;
  • Creșa în Dâmbul Rotund – 40 locuri.

cresa meziad

Citește și:

Începe alocarea locurilor din noua CREȘĂ de pe strada Meziad. CALENDARUL repartizării. Ce alte PROIECTE sunt în pregătire

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe