Connect with us

ACTUALITATE

Violatorii şi hărţuitorii vor fi înscrişi într-un registru naţional. Proiectul a primit şi acordul deputaţilor

Publicat

hartuire

Persoanele identificate că au comis infracțiuni sexuale sau de hărțuire asupra minorilor și asupra femeilor ar urma să fie înscrise într-un registru naţional. Proiectul aprobat anul trecut de Senat a primit raport favorabil în comisii la Camera Deputaţilor şi urmează să intre la vot.

Potrivit iniţiativei, la noua bază de date, care va fi administrată de IGPR, la fel ca baza de date privind cazierul unei persoane, vor avea acces, pe bază de cerere, instanțele, parchetele și instituțiile din justiție, poliția, dar și instituțiile de învățământ, asistență socială și domenii similare.

Potrivit inițiatorilor, faptele de natură sexuală au devenit un pericol social, în țara noastră fiind înregistrate cel puțin 5 violuri pe zi. Iar urmările, atât asupra femeilor dar mai ales a minorilor, sunt devastatoare din punct de vedere psihic, mai susțin inițiatorii care propun înființarea registrului național ca “măsură de prevenție”.

Conform proiectului de lege, Registrul ar urma să conțină datele personale ale persoanelor care au comis infracțiuni sau au contravenții de natură sexuală, datele dactiloscopice și genetice ale autorilor de fapte de natură sexuală, precum și cazierul fiecărei astfel de persoane, indiferent că vorbim de condamnări definitive, procese pe rol sau doar plângeri penale. De asemene, și cetățenii români din afara granițelor care au un astfel de cazier vor fi introduși în Registru, pe baza datelor furnizate de ambasade, consulate sau polițiile din statele respective, în baza acordurilor de cooperare.

Persoanele aflate în evidență vor avea datele stocate în funcție de infracțiune:

timp de 5 ani pentru contravenții de tip masturbare în public;
timp de 20 ani – pentru infracțiuni ca viol, pedofilie, incest, pornografie infantilă.
Reabilitarea, grațierea sau amnistia nu va șterge datele despre o persoană aflată în evidență.

Potrivit proiectului, persoanele fizice înscrise în Registru sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidență dacă:

faptele pe care le-au săvârșit nu mai sunt prevăzute de legea contravențională sau penală
au decedat
s-a dispus renunțarea la urmărire penală sau clasarea față de ele ori s-a pronunțat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal
s-a pronunțat o decizie definitivă de anulare a procesului verbal de constatare a contravenției
după 5 ani de la înscriere, în cazul contravențiilor
după 20 ani, în cazul infracțunilor
Persoanele care au datele în Registru vor avea două obligații – să declare la poliția de care aparțin schimbarea de domiciliu, de fiecare dată, dar și orice deplasare din localitate mai mare de 15 zile. Nerespectarea acestor obligații constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de 1 la 3 ani.

Evidența în registru va fi ținută inclusiv pe fapte, iar rectificările se soluționează în termenul legal de 30 de zile, cu posibilitatea atacării în instanță. Practic, în domeniile de activitate din cadrul ordinii publice și din învățământ și sănătate, se va cere, la angajare, “cazierul agresiunilor sexuale”.

“Înainte de admiterea la concurs ori de numirea într-un post, angajatorii din domeniul sănătății, educației, siguranței publice, asistenței sociale, apărare, siguranță națională și justiție vor interoga Registrul cu privire la persoanele care doresc să ocupe posturile respective”, se mai prevede în proiectul de lege.

Poliția de domiciliu va ține evidența acestor persoane și va trimite informații pentru crearea Registrului, cu toate cazurile pe care le-a avut in instrumentare. Și celelalte instituții din domeniile susmenționate vor putea informa poliția cu privire la persoanele suspectate de astfel de agresiuni. Semestrial, agenții de poliție de la fiecare unitate teritorială vor verifica persoanele introduse în Registru, inclusiv dacă pozele din baza de date corespund cu realitatea.

surse:  Alba24.ro, senat.ro, cdep.ro, legestart.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe