Connect with us

EVENIMENT

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR

Publicat

dunare 590x354
Arhivă foto

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a întocmit o cerere de finanțare către Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD) pentru implementarea unui sistem de monitorizare a vitezei bărcilor în Delta Dunării.

Acest sistem, de tip SCOMAR, va fi similar celui folosit pentru supravegherea granițelor Uniunii Europene. Aprobarea finanțării ar permite implementarea acestui sistem de monitorizare pentru cele aproape 1.000 de bărci care circulă cu viteze excesive în zonă.

Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat pentru AGERPRES că niciuna din soluţiile puse în practică până acum pentru sancţionarea conducătorilor ambarcaţiunilor care circulă cu viteză nu a avut succes, în condiţiile în care vitezomanii se anunţă prin diferite mijloace cu privire la prezenţa angajaţilor ARBDD cu aparate radar pe canalele Deltei.

„Conducătorii ambarcaţiunilor se informează unii pe alţii, au grupuri pe reţele sociale sau de orice altă natură, iar atunci când ajungem la faţa locului toată lumea circulă regulamentar.

Cum am plecat, imediat se reia obiceiul. (…)

Conştienţi fiind de ineficacitatea acestor acţiuni, unul din cele cinci proiecte strategice pregătite vizează tocmai această capacitate de control a întregii suprafeţe din Deltă”, a afirmat guvernatorul Marinov.

Prin intermediul proiectului care va fi depus spre finanţare pe PODD, se vor monitoriza toate ambarcaţiunile din Deltă, astfel încât vor fi identificate şi persoanele care comit infracţiuni.

„Sistemul nu e ceva neapărat nou, e utilizat în alte locuri din lume, în special în delta Mississippi.

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR. „În Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice”

Este însă o generaţie mai nouă decât cea folosită acolo şi ne va permite monitorizarea permanentă a oricărei ambarcaţiuni care se deplasează în Deltă.

în afară de acele camere de mare fidelitate ce vor fi amplasate în intravilanul localităţilor, instalarea a trei radare în diferite puncte din intravilanul localităţilor, nu vor fi aduse alte prejudicii mediului natural.

Am scris cererea de finanţare şi aşteptăm deschiderea apelurilor”, a precizat guvernatorul Gabriel Marinov.

El a precizat că în Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice care prin viteza excesivă produc daune majore habitatelor naturale.

ARBDD derulează în momentul de faţă un alt proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) prin care se va achiziţiona un sistem de semnalizare şi protecţie cu cel puţin 400 de balize cu ajutorul cărora se va monitoriza accesul în 41.957 de hectare de zone strict protejate.

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR. Proiectul finanţat prin POIM,  are o valoare de circa 48 de milioane de lei

„Până acum, ne-am ocupat de elaborarea documentelor aferente achiziţiilor şi încercăm să implementăm proiectul cu succes până la finele anului 2023.

Lucrăm la caietele de sarcini pe toate achiziţiile şi sperăm cât de curând să demarăm licitaţiile”, a menţionat asistenta din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea nivelului de semnalizare, protecţie şi monitorizare a stării de conservare a habitatelor şi speciilor din zonele de maxim interes (zone strict protejate şi colonii) din RBDD”, Cosmina Masaca.

Proiectul finanţat prin POIM, al cărui contract de finanţare a fost semnat în luna martie a acestui an, are o valoare de circa 48 de milioane de lei şi are ca termen de încheiere finele anului 2023. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Limbaj de imobiliar. Dorin Bob, cum a ajuns Clujul cel mai scump: Nu s-au mai dat autorizații. Nu te poți pișa în fața economiei

Publicat

whatsapp image 2025 04 08 at 17.26.03.jpeg

Omul de afaceri Dorin Bob, dezvoltator imobiliar, fondatorul Studium Green, a lansat noi atacuri la adresa administrației locale, spunând că prețurile mari de pe piața imobiliară din Cluj-Napoca sunt rezultatul unui „accident” administrativ și urbanistic.

Într-un discurs lipsit de menajamente, Dorin Bob acuză că lipsa autorizațiilor de construcție și transformarea orașului într-un spațiu „intangibil” a condus la explozia prețurilor și extinderea haotică a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Publicat

soare vreme meteo.jpg

ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.

România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Casa de Pensii Cluj a primit 166 de bilete de tratament pentru seria 4. Când pot fi ridicate de beneficiari

Publicat

pensionari casa de pensii 1.jpg

Încă 166 de bilete de tratament, aferente seriei 4, au fost repartizate pentru județul Cluj.

Biletele de tratament sunt pentru stațiunile Slanic Moldova, Bizușa, Buziaș, Moneasa, Neptun, Bazna și Vața de Jos.

Casa de Pensii Cluj a primit 166 de bilete de tratament pentru seria 4

Casei de Pensii Cluj anunță că biletele tratament balnear pot fi ridicate de beneficiari până joi, 17 aprilie, de la ghișeul 8. Programul de lucrur este de luni până joi, între orele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Publicat

postas.jpg

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.

Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe