Connect with us

EVENIMENT

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR

Publicat

dunare 590x354
Arhivă foto

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a întocmit o cerere de finanțare către Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD) pentru implementarea unui sistem de monitorizare a vitezei bărcilor în Delta Dunării.

Acest sistem, de tip SCOMAR, va fi similar celui folosit pentru supravegherea granițelor Uniunii Europene. Aprobarea finanțării ar permite implementarea acestui sistem de monitorizare pentru cele aproape 1.000 de bărci care circulă cu viteze excesive în zonă.

Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat pentru AGERPRES că niciuna din soluţiile puse în practică până acum pentru sancţionarea conducătorilor ambarcaţiunilor care circulă cu viteză nu a avut succes, în condiţiile în care vitezomanii se anunţă prin diferite mijloace cu privire la prezenţa angajaţilor ARBDD cu aparate radar pe canalele Deltei.

„Conducătorii ambarcaţiunilor se informează unii pe alţii, au grupuri pe reţele sociale sau de orice altă natură, iar atunci când ajungem la faţa locului toată lumea circulă regulamentar.

Cum am plecat, imediat se reia obiceiul. (…)

Conştienţi fiind de ineficacitatea acestor acţiuni, unul din cele cinci proiecte strategice pregătite vizează tocmai această capacitate de control a întregii suprafeţe din Deltă”, a afirmat guvernatorul Marinov.

Prin intermediul proiectului care va fi depus spre finanţare pe PODD, se vor monitoriza toate ambarcaţiunile din Deltă, astfel încât vor fi identificate şi persoanele care comit infracţiuni.

„Sistemul nu e ceva neapărat nou, e utilizat în alte locuri din lume, în special în delta Mississippi.

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR. „În Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice”

Este însă o generaţie mai nouă decât cea folosită acolo şi ne va permite monitorizarea permanentă a oricărei ambarcaţiuni care se deplasează în Deltă.

în afară de acele camere de mare fidelitate ce vor fi amplasate în intravilanul localităţilor, instalarea a trei radare în diferite puncte din intravilanul localităţilor, nu vor fi aduse alte prejudicii mediului natural.

Am scris cererea de finanţare şi aşteptăm deschiderea apelurilor”, a precizat guvernatorul Gabriel Marinov.

El a precizat că în Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice care prin viteza excesivă produc daune majore habitatelor naturale.

ARBDD derulează în momentul de faţă un alt proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) prin care se va achiziţiona un sistem de semnalizare şi protecţie cu cel puţin 400 de balize cu ajutorul cărora se va monitoriza accesul în 41.957 de hectare de zone strict protejate.

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR. Proiectul finanţat prin POIM,  are o valoare de circa 48 de milioane de lei

„Până acum, ne-am ocupat de elaborarea documentelor aferente achiziţiilor şi încercăm să implementăm proiectul cu succes până la finele anului 2023.

Lucrăm la caietele de sarcini pe toate achiziţiile şi sperăm cât de curând să demarăm licitaţiile”, a menţionat asistenta din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea nivelului de semnalizare, protecţie şi monitorizare a stării de conservare a habitatelor şi speciilor din zonele de maxim interes (zone strict protejate şi colonii) din RBDD”, Cosmina Masaca.

Proiectul finanţat prin POIM, al cărui contract de finanţare a fost semnat în luna martie a acestui an, are o valoare de circa 48 de milioane de lei şi are ca termen de încheiere finele anului 2023. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pachetul de măsuri contra privilegiilor: Ilie Bolojan a anunțat în ce constă a doua rundă de reforme. Când vor fi făcute publice

Publicat

ce miniștri ar putea avea guvernul bolojan: numele vehiculate după

Pachetul de măsuri contra privilegiilor: Ilie Bolojan a anunțat că urmează un nou pachet de măsuri fiscale, unul contra privilegiilor. Premierul spune că acest al doilea pachet de măsuri fiscale vizează reforma pensiilor speciale, a companiilor de stat și combaterea evaziunii.

Potrivit lui Bolojan, va ajunge în Parlament până la sfârșitul lui iulie 2025.

Declarațiile premierului Ilie Bolojan

”În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei amărâți și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vijelia a făcut prăpăd în județul Cluj. Primul bilanț: incendii și arbori doborâți peste o casă și două mașini

Publicat

copac jucu 3 e1690301894847.jpg






Furtuna puternică ce a lovit județul Cluj a provocat deja mai multe incindente la care a fost solicitată intervenția pompierilor ISU Cluj. Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în mai multe localități din județ, aflat sub cod roșu de vreme severă.

În urma fenomenelor meteorologice, au fost înregistrate mai multe intervenții ale pompierilor din cadrul ISU Cluj:

  • În Cluj-Napoca, doi copaci s-au prăbușit…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul de Alba, Florin Roman, intră în cursa internă a PNL. Și-a depus candiatura pentru funcția de prim-vicepreședinte

Publicat

deputatul de alba, florin roman, intră în cursa internă a

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a anunțat că a intrat în lupta internă pentru postul de vicepreședinte al liberalilor la nivel național. Mai exact acesta a declarat că și-a depus candidatura pentru funcția de prim vicepreședinte al PNL.

Anunțul a fost făcut de Florin Roman marți, 8 iulie. Acesta a oferit și o serie de motive pentru care el consideră că este timpul să facă acest pas.

”Am depus azi candidatura pentru funcția de prim-vicepreședinte al PNL. La 51 de ani,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Furtuna puternică a doborât un copac peste un autoturism parcat pe o stradă din Alba Iulia

Publicat

video: furtuna puternică a doborât un copac peste un autoturism

Furtuna puternică care își face simțită prezența marți seara (8 iulie) în județul Alba a produs pagube și în Alba Iulia.

Spre exemplu, din cauza vântului puternic, un copac a fost doborât la pământ și a căzut peste o mașină.

Incidentul s-a petrecut pe strada Gladiolelor din oraș.

Pompierii au intervenit pentru degajarea copacului. Până la ajungerea reporterului alba24.ro la fața locului, autoturismul a fost mutat de proprietari.

Pompierii din Alba sunt în alertă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe