Connect with us

EVENIMENT

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR

Publicat

dunare 590x354
Arhivă foto

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a întocmit o cerere de finanțare către Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD) pentru implementarea unui sistem de monitorizare a vitezei bărcilor în Delta Dunării.

Acest sistem, de tip SCOMAR, va fi similar celui folosit pentru supravegherea granițelor Uniunii Europene. Aprobarea finanțării ar permite implementarea acestui sistem de monitorizare pentru cele aproape 1.000 de bărci care circulă cu viteze excesive în zonă.

Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat pentru AGERPRES că niciuna din soluţiile puse în practică până acum pentru sancţionarea conducătorilor ambarcaţiunilor care circulă cu viteză nu a avut succes, în condiţiile în care vitezomanii se anunţă prin diferite mijloace cu privire la prezenţa angajaţilor ARBDD cu aparate radar pe canalele Deltei.

„Conducătorii ambarcaţiunilor se informează unii pe alţii, au grupuri pe reţele sociale sau de orice altă natură, iar atunci când ajungem la faţa locului toată lumea circulă regulamentar.

Cum am plecat, imediat se reia obiceiul. (…)

Conştienţi fiind de ineficacitatea acestor acţiuni, unul din cele cinci proiecte strategice pregătite vizează tocmai această capacitate de control a întregii suprafeţe din Deltă”, a afirmat guvernatorul Marinov.

Prin intermediul proiectului care va fi depus spre finanţare pe PODD, se vor monitoriza toate ambarcaţiunile din Deltă, astfel încât vor fi identificate şi persoanele care comit infracţiuni.

„Sistemul nu e ceva neapărat nou, e utilizat în alte locuri din lume, în special în delta Mississippi.

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR. „În Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice”

Este însă o generaţie mai nouă decât cea folosită acolo şi ne va permite monitorizarea permanentă a oricărei ambarcaţiuni care se deplasează în Deltă.

în afară de acele camere de mare fidelitate ce vor fi amplasate în intravilanul localităţilor, instalarea a trei radare în diferite puncte din intravilanul localităţilor, nu vor fi aduse alte prejudicii mediului natural.

Am scris cererea de finanţare şi aşteptăm deschiderea apelurilor”, a precizat guvernatorul Gabriel Marinov.

El a precizat că în Deltă sunt aproape 1.000 de bărci cu motoare puternice care prin viteza excesivă produc daune majore habitatelor naturale.

ARBDD derulează în momentul de faţă un alt proiect finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) prin care se va achiziţiona un sistem de semnalizare şi protecţie cu cel puţin 400 de balize cu ajutorul cărora se va monitoriza accesul în 41.957 de hectare de zone strict protejate.

Viteza bărcilor din Delta Dunării, monitorizată printr-un sistem de tip SCOMAR. Proiectul finanţat prin POIM,  are o valoare de circa 48 de milioane de lei

„Până acum, ne-am ocupat de elaborarea documentelor aferente achiziţiilor şi încercăm să implementăm proiectul cu succes până la finele anului 2023.

Lucrăm la caietele de sarcini pe toate achiziţiile şi sperăm cât de curând să demarăm licitaţiile”, a menţionat asistenta din cadrul proiectului „Îmbunătăţirea nivelului de semnalizare, protecţie şi monitorizare a stării de conservare a habitatelor şi speciilor din zonele de maxim interes (zone strict protejate şi colonii) din RBDD”, Cosmina Masaca.

Proiectul finanţat prin POIM, al cărui contract de finanţare a fost semnat în luna martie a acestui an, are o valoare de circa 48 de milioane de lei şi are ca termen de încheiere finele anului 2023. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

La aproape 60 de ani, sportivul din Alba Iulia, Ovidiu Hulea, a devenit triplu campion național la atletism

Publicat

la aproape 60 de ani, sportivul din alba iulia, ovidiu

La aproape 60 de ani, un sportiv din Alba Iulia a devenit triplu campion național. Este vorba despre Ovidiu Hulea, sportiv din Aiud, legitimat la CSM Unirea Alba Iulia, la secția de atletism. 

În weekend-ul 2-3 martie 2024, Ovidiu Hulea, a obținut trei medalii de aur, la Campionatul Național de Atletism Masters de la București, grupa de vârstă 55-60 de ani.

Acesta s-a reapucat de atletism în urmă cu trei ani și de atunci, la aproape fiecare competiție a urcat pe podium. A mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în Alba în săptămâna 4-10 martie: Zile capricioase, cu temperaturi în scădere și ploi. Prognoza meteo pe localități

Publicat

vremea în alba în săptămâna 4 10 martie: zile capricioase, cu

Vremea în Alba, săptămâna 4 – 10 martie 2024: Temperaturile scad și vin ploile. Primele zile ale lunii lui Mărțișor vor fi, ca de obicei, capricioase. Astfel, temperaturile scad de la o zi la alta, așa încât până vineri maximele nu vor mai trece de 11-12 grade Celsius, iar minimele vor avea valori negative. ”Surpriza” vine la munte, acolo unde sunt anunțate câteva ninsori.

Spre sfârșitul săptămânii vremea se mai îmbunează și temperaturile cresc din nou până la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după meciul cu FC Botoșani: Sunt foarte MULȚUMIT de ce am reușit în partida de astăzi

Publicat

f1743071 fbe1 4878 8630 14644b6efbe3 e1709482969713.jpg

„U” Cluj a obținut o victorie importantă cu FC Botoșani, 1-0, duminică, pe teren propriu. Motivați pentru a obține o victorie, „șepcile roșii” au marcat prin atacantul Daniel Popa, în min.21, aceasta fiind singura reușită a partidei. Cu această victorie, „U” Cluj urcă din nou pe loc de play-off.

„Sunt foarte mulțumit de ce am reușit în partida de astăzi, dar sunt și foarte preocupat pentru că așteptările sunt foarte mari și nu vrem să ne…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nepalez aflat în Alba va fi extrădat la cererea autorităților din Nepal. Este cercetat pentru o faptă foarte gravă

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

Un cetățean nepalez aflat în județul Alba va fi extrădat în țara sa de origine. Acesta este cercetat penal, în Nepal, pentru o faptă deosebit de gravă. 

În data de 23 februarie a fost arestat preventiv, iar de atunci magistrații Curții de Apel Alba Iulia au judecat cererea de extrădare. 

Recent, în data de 1 martie 2024, magistrații au admis cererea de extrădare formulată de Ministerul Afacerilor Interne din Nepal.

Potrivit surselor judiciare alba24.ro, bărbatul este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe