Connect with us

EVENIMENT

Vlad Voiculescu: Dacă platforma nu o să poată să permită o programare, luăm în considerare o listă de aşteptare

Publicatvlad voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni că, în cazul în care platforma pentru vaccinarea anti-COVID-19 nu va permite programarea pentru o anumită dată, una dintre alternative ar fi “să se ia în considerare o listă de aşteptare” în care doritorii să se înscrie, urmând ca aceştia să poată fi contactaţi de autorităţi prin call-center.

“Dacă ne uităm la cifre (…), lucrurile nu arată rău, în sensul că peste 75%, adică trei sferturi dintre cei înscrişi, fac parte din aceste două categorii cele mai vulnerabile şi anume vârstnici şi persoane cu boli cronice. Însă la nivel individual evident că înţelegem frustrarea şi încercăm să îi ajutăm pe colegii specialişti de la STS şi cei de la Comitetul de Vaccinare să remedieze lucrurile cât de repede se poate. (…) Vor exista câteva variante pe care le vom lansa mâine sau poimâine pentru ca toată lumea care vrea să se înscrie să poată să facă acest lucru. Există câteva alternative pe care le pregătim. Este simplu. Dacă platforma nu o să poată să permită o programare pentru anumită dată, atunci luăm în considerare o anumită listă de aşteptare pe care oamenii să se înscrie, urmând că ei să poată să fie contactaţi ceva mai târziu prin call center”, a explicat ministrul, la o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor România, în parteneriat cu TVR.

Potrivit ministrului, problema actuală este cea a insuficienţei cantităţii de vaccin care este disponibilă.

“Problema în acest moment nu sunt cei care nu vor să se vaccineze sau diferitele teorii ale conspiraţiei, ci problema cu care ne confruntăm şi noi şi se confruntă o lume întreagă este insuficienţa cantităţii de vaccin pe care o avem disponibilă”, a mai spus Voiculescu. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Patru mașini, implicate într-un accident pe Autostrada Soarelui. Traficul este restricționat

Publicat

accident
sursa foto: Arhiva

Patru mașini au fost implicate duminică într-un accident produs pe Autostrada Soarelui, în apropierea localității Cernica, județul Ilfov. Traficul în zonă este restricționat.

Centru Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că accidentul în care au fost implicate patru autoturisme a avut loc pe sensul către capitală al autostrăzii A2 București – Constanța, la kilometrul 16 (Cernica, județul Ilfov).

Din cauza accidentului, în zonă, circulația este restricționată pe banda unu, traficul desfășurându-se pe banda de urgență.

În urma accidentului nu au rezultat victime, au transmis polițiștii.

Șoferii sunt sfătuiți să respecte semnificația semnalizării instituite temporar, circulând cu viteza adaptată condițiilor de trafic și de drum.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiţa din Iași opărită cu ciorbă – în continuare în stare gravă

Publicat

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie “Sfânta Maria” din Iaşi, Lavinia Ionescu, a declarat că este posibilă o nouă amânare a transferului la Bucureşti al fetiţei de un an şi nouă luni care a fost adusă sâmbătă seara de la Huşi, după ce s-a opărit cu ciorbă şi a suferit arsuri grave pe o mare suprafaţă din corp.

Potrivit dr. Ionescu, starea de sănătate a fetiţei este în continuare “gravă”. Micuţa este în îngrijirea echipei de la Secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, coordonată de dr. Sidonia Susanu.

După ce a fost adusă la Iaşi, în urma evaluării, s-a constatat că fetiţa a suferit arsuri pe 40% din corp, nu de 80 – 90% cât au estimat iniţial medicii.

“A fost preluată de la echipajul SMURD, intubată, ventilată mecanic, dar stabilă hemodinamic. (…) După reechilibrare, s-a intrat de urgenţă pentru toaletarea chirurgicală şi estimarea suprafeţei arse, care este de 40%. În general, există o supraestimare deoarece copiii de cele mai multe ori sunt agitaţi, au dureri, caz în care nu se poate face o evaluare foarte exactă. (…) Este în Terapie intensivă, într-un echilibru extrem de fragil. Tratamentul pentru care s-a optat aseară a fost maximal. Copilul este pansat cu un pansament special, cu presiune negativă. Practic copilul este inclus într-un vid pentru a putea minimaliza riscul de contaminare şi de a favoriza această vindecare a arsurii”, a declarat, duminică, Lavinia Ionescu.

Ea a spus că încă nu se ştie când va fi transferată fetiţa la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

“S-a vehiculat aseară posibilitatea de transfer la Bucureşti. Astăzi, factorii decizionali, împreună cu medicul curant, vor lua cea mai bună hotărâre pentru copil. (…) Spitalul de Copii din Iaşi reprezintă cea mai mare unitate medicală cu destinaţie pediatrică din toată regiunea. Cazuri de mari arşi au mai fost tratate la Spitalul de Copii, când celelalte centre erau suprasolicitate. Acesta cred că e cel mai mediatizat caz. Avem capacitatea în acest moment de a trata copilul, cel puţin în acest moment, până la luarea unei decizii, dar aceste pansamente instituite ar trebui să rămână 72 de ore. În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică şi respiratorie care se creează, vă repet, este un copil fragil, acest pansament cu presiune negativă trebuie scos, deci copilul nevidat. Există riscul de infectare în timpul transportului. Ideal este să stea copilul 72 de ore cu acest pansament, să se facă o reevaluare secundară şi în funcţie de starea copilului să decidem”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Iaşi.

Dr. Ionescu a precizat că vor fi necesare mai multe intervenţii de chirurgie şi de reconstrucţie.

Şi băiatul de aceeaşi vârstă, care s-a opărit împreună cu fetiţa, a fost transferat la Iaşi. El a suferit arsuri pe 6% din suprafaţa corporală, localizate la nivelul membrelor.

Fetiţa ar fi trebuit să fie transferată de sâmbătă seara la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, dar, pentru că iniţial s-a anunţat că nu sunt locuri, ea a fost adusă de la Huşi la Iaşi. Ulterior, s-a primit acceptul spitalului din Bucureşti, dar, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nu s-a mai putut face transferul cu elicopterul SMURD şi a fost solicitat un avion.

“Iniţial am înţeles că negaţia a fost dată din cauza indisponibilităţii locurilor. Ulterior, această problemă s-a remediat. S-a cerut avizul pentru un transport cu avion militar, dar copilul era deja în sala de operaţie. Am stabilit împreună cu coordonarea să amânăm până dimineaţă această decizie. În acest moment, directorul medical, cu dr. Susanu, evaluăm cazul, aşteptăm şi datele paraclinice pentru a transfera copilul. Întotdeauna transferul unui copil este opţiunea medicului curant. Am încredere în decizia dr Susanu”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Iaşi. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM: Temperaturi normale în luna martie, cu precipitaţii puține mai ales în prima parte. Prognoza meteo

Publicat

Valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, în următoarele patru săptămâni (1 – 29 martie 2021), în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare în prima parte a intervalului şi apropiate de cele normale după jumătatea lunii martie, relevă prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform estimărilor, în săptămâna 1 – 8 martie, valori termice vor fi în jurul celor specifice acestui interval la nivelul întregii ţări, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane din jumătatea vestică a ţării.

De asemenea, în săptămâna 8 – 15 martie, pe întreg teritoriul României, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendinţă uşor deficitară în regiunile extracarpatice.

Potrivit ANM, în intervalul 15 – 22 martie, în toate regiunile sunt estimate temperaturi medii ale aerului ce se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, iar regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Totodată, pe durata săptămânii 22 – 29 martie, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestui interval, în întreaga ţară, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. ANM precizează că fenomenele meteo extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție șoferi! Trafic intens pe Valea Prahovei

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, duminică la prânz, se înregistrează valori ridicate de trafic pe sensul de coborâre al DN1 Braşov – Ploieşti – Bucureşti, între kilometri 138 – 130, de la limita cu judeţul Braşov până în staţiunea Buşteni.

Trafic intens este şi în zona localităţii Comarnic, pe sensul de deplasare către Bucureşti, nefiind însă formată coloană.

Pentru DN 1 Braşov – Ploieşti – Bucureşti pot fi folosite ca alternative următoarele artere rutiere:

– DN 1A Braşov – Cheia – Ploieşti – Autostrada A3 – Bucureşti;

– DN 73 Râşnov – Câmpulung – Piteşti – A1 – Bucureşti;

– DN 73 Râşnov – Câmpulung – DN 72A – Târgovişte – DN 71 – Bucureşti;

– DN 71 Sinaia – Târgovişte – Bucureşti.

Poliţiştii acţionează în dispozitivul de siguranţă rutieră pentru fluidizarea traficului pe raza tuturor staţiunilor montane de pe Valea Prahovei, precizează INFOTRAFIC. AGERPRES

Citește mai departe