ACTUALITATE
“Voinicii de la Cricău”, câștigătorii Decathlonului Dacic. Întreceri de bărbăţie și curaj, la Festivalul Cetăților Dacice
“Voinicii de la Cricău” au câştigat Decathlonul Dacic, întreceri de bărbăţie, forţă şi curaj organizate în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai vechi festival de reconstituire istorică antică din România.
Competiţia a fost dominată categoric de cei din Cricău, care au și câștigat șase din cele zece probe ale concursului.
Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în acest an la Cricău unde a fost organizată o tabără antică în care au fost organizate ateliere şi lupte între daci şi romani.
Festivalul a debutat sâmbătă, 22 iunie cu concursul de istorie pentru copii “Pui de Dac”. Câştigători au fost elevii din Cugir.
Duminică, 23 iunie s-au desfășurat tradiționalele întrecerile dacice între voinicii din cele cinci cetăţi dacice de pe raza judeţului Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori, intitulate Decathlonul Dacic. Acest concurs presupune 10 probe: „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu mielul, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere.
Dacă primul loc a fost adjudecat de cei din Cricău, pe următoarele poziţii s-au clasat în ordine Ighiu, Cugir, Cetatea de Baltă şi Săsciori. Cei mai curajoşi şi mai puternici voinici daci au fost premiaţi cu celebrele butoaie de vin dacic.
Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în 22 – 23 iunie la Cricău, unde povestea dacilor de pe aceste meleaguri a fost spusă într-un mod unic şi inedit de cei peste 100 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori care au reînviat istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba. Festivalul a cuprins luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor.
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel vechi festival de reconstituire istorică antică din România.
Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.
sursa: Alba24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro