Connect with us

ACTUALITATE

Volodimir Zelenski: Podul peste strâmtoarea Kerci este o ţintă militară legitimă

Publicat

zelenski
Arhivă foto

Podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia este considerat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu o sursă de pace, ci una de tensiune, fapt ce îl transformă într-o țintă militară, potrivit unei declarații făcute vineri și citate de Reuters.

Explozii produse luni pe acest pod peste strâmtoarea Kerci au ucis doi civili şi au scos din funcţiune o parte din secţiunea sa rutieră, care redevenise operaţională abia recent, după ce fusese grav avariată în urma unui atac similar în octombrie.

Oficialii ucraineni nu au revendicat direct responsabilitatea pentru acest atac, dar Moscova l-a atribuit Kievului. Crimeea a fost anexată în 2014 de Rusia, iar Ucraina doreşte recuperarea peninsulei în timp ce luptă împotriva invaziei ruse pe scară largă de 17 luni.

Podul peste strâmtoarea Kerci – cu două secţiuni,rutieră şi feroviară, construit şi dat în exploatare de Rusia în 2018 – nu este doar o „rută logistică”, a declarat Zelenski, într-un discurs susţinut prin videoconferinţă la Conferinţa de securitate Aspen din SUA.

„Această rută este utilizată pentru a alimenta cu muniţii războiul, iar asta se face zilnic.

Şi asta militarizează peninsula Crimeea”, a spus Zelenski, în comentarii auzite prin intermediul unui interpret.

„Pentru noi, aceasta este în mod firesc o facilitate inamică, construită în afara legilor internaţionale şi a tuturor normelor aplicabile.

Deci, fireşte, aceasta este o ţintă pentru noi. Iar o ţintă care aduce război, nu pace trebuie neutralizată”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Răspunzând la întrebările moderatorului conferinţei, Zelenski a negat orice legătură între atacul asupra podului peste strâmtoarea Kerci şi retragerea Rusiei săptămâna aceasta dintr-un acord susţinut de ONU privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Volodimir Zelenski: Podul peste strâmtoarea Kerci este o ţintă militară legitimă. „Ucraina nu dă înapoi”

Rusia, a spus el, a împiedicat încă de la început buna funcţionare a coridorului de cereale.

„Iar mai târziu, au luat această situaţie din jurul podului Crimeii, folosind-o ca motiv.

Dacă nu era podul Crimeii, ar fi găsit un alt exemplu, un alt motiv”, a afirmat Zelenski.

Contraofensiva mult aşteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a luat ceva timp de pregătire, timp în care forţele de ocupaţie ruse au construit mai multe linii defensive şi au minat intens teritoriul ucrainean, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a repetat o evaluare anterioară conform căreia contraofensiva se desfăşoară mai lent decât şi-ar fi dorit.

Campania s-a concentrat până acum pe cucerirea unor sate în sud şi a zonelor ocupate de Rusia în ultimele luni în est.

„Ucraina nu dă înapoi.

Îşi eliberează treptat teritoriile, ceea ce este foarte important”, a spus Zelenski.

„Totuşi, cred că ne apropiem de un moment când acţiunile relevante se pot accelera.Înţeleg că este mai bine ca victoria să vină mai repede. Asta ne dorim şi noi”, a spus el. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe