EVENIMENT
Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România, în primele opt luni ale anului
Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România cu 2,7%, în primele opt luni ale anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2020, datorită majorării înregistrate la clădirile noi, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2021, pe elemente de structură volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 11,5%.
Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,1%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).
Creştere la clădirile rezidenţiale
De asemenea, pe obiecte de construcţii, la opt luni, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%), însă la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.
În ansamblu, până la finele lunii august, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 2,7%, ca serie brută.
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%
Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%, tendinţă evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%, iar pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). În acelaşi timp, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6%, respectiv cu 2,1%.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută
În luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.
Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19%). La polul opus s-a aflat lucrările de construcţii noi, cu un salt de 4,4%.
Lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%
În funcţie de obiectele de construcţii, lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%, iar la clădirile rezidenţiale s-a consemnat o creştere de 29,4%.
Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%
Singura creştere a fost în dreptul lucrărilor de construcţii noi (+4%).
Datele INS relevă faptul că, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%, în august 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe segmentul clădirilor rezidenţiale s-a înregistrat o creştere de 27,8%. Agerpres
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”
Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi
În seara de 20 noiembrie 2024, prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.
Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro