EVENIMENT
Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România, în primele opt luni ale anului

Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România cu 2,7%, în primele opt luni ale anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2020, datorită majorării înregistrate la clădirile noi, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2021, pe elemente de structură volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 11,5%.
Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,1%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).
Creştere la clădirile rezidenţiale
De asemenea, pe obiecte de construcţii, la opt luni, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%), însă la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.
În ansamblu, până la finele lunii august, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 2,7%, ca serie brută.
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%
Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%, tendinţă evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%, iar pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). În acelaşi timp, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6%, respectiv cu 2,1%.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută
În luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.
Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19%). La polul opus s-a aflat lucrările de construcţii noi, cu un salt de 4,4%.
Lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%
În funcţie de obiectele de construcţii, lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%, iar la clădirile rezidenţiale s-a consemnat o creştere de 29,4%.
Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%
Singura creştere a fost în dreptul lucrărilor de construcţii noi (+4%).
Datele INS relevă faptul că, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%, în august 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe segmentul clădirilor rezidenţiale s-a înregistrat o creştere de 27,8%. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.
Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Întreprinderile publice ale Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe profit. 9 milioane de lei încasate din dividende

Întreprinderile aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe plus, cu profituri semnificative care se întorc acum în bugetul județului. Veniturile din încasarea dividendelor s-au ridicat la aproximativ 9 milioane de lei.
În cadrul ședinței ordinare din luna mai 2025, forul administrativ județean va supune aprobării situațiile financiare anuale ale celor cinci operatori economici la care Consiliul Județean Cluj este acționar unic ori…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cineastul Andrei Ujică, autor al unor filme esențiale pentru cinemaul documentar, va fi omagiat la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13–22 iunie 2025, Cluj-Napoca), unde va primi Premiul de Excelență pentru contribuția sa remarcabilă la arta cinematografică.
Prezența sa la TIFF.24 va fi marcată de o proiecție specială cu TWST – Things We Said Today, de un masterclass și de întâlniri cu publicul. Biletele și abonamentele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro