Connect with us

ACTUALITATE

Votul prin corespondență: 2.000 de români au votat deja, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Doar 7 zile au mai rămas pentru exprimarea votului prin corespondență. Buletinul de vot pentru primul tur de scrutin trebuie să ajungă la destinație până pe 7 noiembrie 2019.

Aproape 2.000 de cetățeni români din diaspora au votat deja anticipat, prin corespondență, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși încă nu se știe cine vor fi cei doi candidați care ajung în această fază a procesului electoral.

Alegătorii trebuie să ia în considerare timpul de expediere a plicurilor care conțin buletinele de vot. Acestea trebuie să ajungă la misiunea diplomatică, la sediul biroului electoral sau la oficiul consular, după caz, până la 7 noiembrie pentru primul tur de scrutin, respectiv pe 21 noiembrie pentru al doilea tur.

41.000 de români din diasporă au optat pentru votul prin corespondență, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Documentele necesare au ajuns la destinațiile din străinătate în urmă cu două săptămâni, primele voturi fiind astfel deja trimise către biroul electoral.

În urma suprasolicitării secțiilor de vot din diaspora la alegerile din 2014 și a aglomerațiilor care au avut loc la alegerile europarlamentare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat 835 de secții în străinătate pentru alegerile prezidențiale și a introdus votul prin corespondență. La prezidențialele din 2014 românii din străinătate au avut la dispozitie doar 294 de secții de vot, deci aproape de 3 ori mai puține decât acum.

Unii alegători din diasporă s-au arătat sceptici în privința votului prin corespondență după cum arată numărul mic al celor care au optat pentru această metodă, dar deocamdată procesul pare să se desfășoare conform normelor.

Alegătorul care alege să voteze prin corespondență trebuie să verifice dacă plicul conține toate documentele necesare exercitării dreptului de vot și dacă sigiliul este intact, iar dacă nu, să contacteze AEP.

În interiorul plicului ar trebui să se afle următoarele:

· 2 plicuri exterioare care au lipită o etichetă cu mențiunea primul tur de scrutin, respectiv al doilea tur, un cod unic de bare și datele de contact ale alegătorului

· 2 plicuri interioare, nemarcate,în care se va introduce buletinul de vot

· 4 etichete prevăzute cu elemente de ștanțare împotriva dezlipirii, pentru sigilarea plicurilor

· 2 certificate de alegător catre trebuie semnate și datate

· 2 buletine de vot, câte unul pentru fiecare tur

· 2 autocolante cu mențiunea VOTAT 2019 Turul 1 respectiv Turul 2

· 2 autocolante cu adresa biroului electoral din țară, respectiv 2 cu mențiunea Priority; By airmail

Un set de instrucțiuni explicite și ușor de urmat se află de asemenea printre documentele trimise. Alegătorul poate să decidă dacă dorește să expedieze plicurile sigilate la orice oficiu poștal sau cutie poștală gratuit sau contra cost la orice serviciu de curierat. Odată ajunse la destinație, codul de bare de pe plicurile exterioare va fi scanat, iar alegătorul va fi informat prin SMS sau e-mail cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral. În caz contrar, acesta va putea să își exprime votul la cea mai apropiată secție de votare, pe listele suplimentare.

Pentru ambele scrutinuri trebuie urmată aceeași procedură, cu mențiunea că, alegătorul trebuie să se asigure de participarea în al doilea tur de scrutin a candidatului dorit, înainte de aplicarea autocolantului. Plicurile pentru turul al doilea trebuie să ajungă la destinație până pe 21 noiembrie. Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de 3 zile pentru ambele scrutinuri, primul desfășurându-se între 8 și 10 noiembrie, iar al doilea între 22 și 24 noiembrie.

Sursa: Europaliberă

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe