Connect with us

ACTUALITATE

Votul prin corespondență: 2.000 de români au votat deja, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Doar 7 zile au mai rămas pentru exprimarea votului prin corespondență. Buletinul de vot pentru primul tur de scrutin trebuie să ajungă la destinație până pe 7 noiembrie 2019.

Aproape 2.000 de cetățeni români din diaspora au votat deja anticipat, prin corespondență, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși încă nu se știe cine vor fi cei doi candidați care ajung în această fază a procesului electoral.

Alegătorii trebuie să ia în considerare timpul de expediere a plicurilor care conțin buletinele de vot. Acestea trebuie să ajungă la misiunea diplomatică, la sediul biroului electoral sau la oficiul consular, după caz, până la 7 noiembrie pentru primul tur de scrutin, respectiv pe 21 noiembrie pentru al doilea tur.

41.000 de români din diasporă au optat pentru votul prin corespondență, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Documentele necesare au ajuns la destinațiile din străinătate în urmă cu două săptămâni, primele voturi fiind astfel deja trimise către biroul electoral.

În urma suprasolicitării secțiilor de vot din diaspora la alegerile din 2014 și a aglomerațiilor care au avut loc la alegerile europarlamentare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat 835 de secții în străinătate pentru alegerile prezidențiale și a introdus votul prin corespondență. La prezidențialele din 2014 românii din străinătate au avut la dispozitie doar 294 de secții de vot, deci aproape de 3 ori mai puține decât acum.

Unii alegători din diasporă s-au arătat sceptici în privința votului prin corespondență după cum arată numărul mic al celor care au optat pentru această metodă, dar deocamdată procesul pare să se desfășoare conform normelor.

Alegătorul care alege să voteze prin corespondență trebuie să verifice dacă plicul conține toate documentele necesare exercitării dreptului de vot și dacă sigiliul este intact, iar dacă nu, să contacteze AEP.

În interiorul plicului ar trebui să se afle următoarele:

· 2 plicuri exterioare care au lipită o etichetă cu mențiunea primul tur de scrutin, respectiv al doilea tur, un cod unic de bare și datele de contact ale alegătorului

· 2 plicuri interioare, nemarcate,în care se va introduce buletinul de vot

· 4 etichete prevăzute cu elemente de ștanțare împotriva dezlipirii, pentru sigilarea plicurilor

· 2 certificate de alegător catre trebuie semnate și datate

· 2 buletine de vot, câte unul pentru fiecare tur

· 2 autocolante cu mențiunea VOTAT 2019 Turul 1 respectiv Turul 2

· 2 autocolante cu adresa biroului electoral din țară, respectiv 2 cu mențiunea Priority; By airmail

Un set de instrucțiuni explicite și ușor de urmat se află de asemenea printre documentele trimise. Alegătorul poate să decidă dacă dorește să expedieze plicurile sigilate la orice oficiu poștal sau cutie poștală gratuit sau contra cost la orice serviciu de curierat. Odată ajunse la destinație, codul de bare de pe plicurile exterioare va fi scanat, iar alegătorul va fi informat prin SMS sau e-mail cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral. În caz contrar, acesta va putea să își exprime votul la cea mai apropiată secție de votare, pe listele suplimentare.

Pentru ambele scrutinuri trebuie urmată aceeași procedură, cu mențiunea că, alegătorul trebuie să se asigure de participarea în al doilea tur de scrutin a candidatului dorit, înainte de aplicarea autocolantului. Plicurile pentru turul al doilea trebuie să ajungă la destinație până pe 21 noiembrie. Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de 3 zile pentru ambele scrutinuri, primul desfășurându-se între 8 și 10 noiembrie, iar al doilea între 22 și 24 noiembrie.

Sursa: Europaliberă

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe