Connect with us

EVENIMENT

Vreme călduroasă cu precipitaţii reduse, în prima lună de toamnă

Publicat

vremea

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind călduroasă, cel puţin în primele două decade, iar precipitaţiile vor fi mai reduse cantitativ faţă de cele înregistrate în lunile de vară, conform prognozei pe luna septembrie, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase.

„Din datele înregistrate în perioada 1961-2018 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat, în Delta Dunării. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius”, arată prognoza ANM.

De asemenea, valori mai moderate, între 12 şi 16 grade Celsius sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri), temperaturile medii vor fi cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius, iar în zonele montane mai înalte (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 4 – 8 grade Celsius, în timp ce la Vf. Omu pot ajunge chiar sub 3 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, de-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă.

„La 26 staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii a fost cuprinsă în intervalul 39 – 43,5 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime au fost înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, două în 1952, pe 1 septembrie şi numai câte una în 1962, respectiv 1968”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia, în data de 8 septembrie 1946.

Potrivit ANM, maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în data de 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. La staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 grade Celsius.

În ceea ce priveşte temperatura minimă absolută din această lună, aceasta scade la aproape toate staţiile meteorologice sub 0 grade Celsius. Analiza ANM arată că temperatura minimă absolută a lunii septembrie este minus 15 grade Celsius, înregistrată la Vf. Omu, în data de 28 septembrie 1935.

Specialiştii meteo susţin că luna septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea sunt mai reduse cantitativ, în medie, în luna septembrie faţă de cele din lunile de vară, când instabilitatea este mai accentuată.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2018, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 de litri/metru pătrat pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest şi parţial în vestul Transilvaniei.

Cantităţi sub 30 de litri/mp sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării, între 50 şi 75 litri/mp se înregistrează în Subcarpaţi, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Dealurile Vestice, Maramureş şi Bucovina, dar şi în partea centrală a Câmpiei Române; peste 75 litri/mp se înregistrează în zona montană, iar în Munţii Rodnei, Munţii Semenic şi în Masivul Retezat, acestea pot depăşi 100 de litri/mp.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România este de 434,7 litri/mp la Piatra Neamţ, în anul 1912. În cazul cantităţii maxime absolută lunară de precipitaţii căzute în 24 de ore, la staţiile meteorologice, acesta este 161,4 litri/mp şi a fost înregistrată la Bucureşti-Filaret, în data de 20 septembrie 2005.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avertizare Cod Galben de caniculă în Alba și alte județe din țară, până luni. Temperaturi maxime de 35 de grade Celsius

Publicat

avertizare cod galben de caniculă în alba și alte județe

Meteorologii au emis duminică o avertizare Cod Galben de caniculă valabilă în Alba și alte județe din țară până luni, 2 septembrie.

Potrivivit ANM, se vor semnala temperaturi deosebit de ridicate, local caniculă și disconfort termic ridicat.

În Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, jumătatea de vest a Olteniei și nord-estul Moldovei  se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru începutul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu în gara Cluj-Napoca. Un vagon dezafectat a luat foc

Publicat

incendiu gara1.jpg

Pompierii clujeni intervin în zona gării la un incendiu care a izbucnit la un vagon dezafectat.

Incendiu în gara Cluj-Napoca. Un vagon dezafectat a luat foc

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin cu două autospeciale, pentru a stinge un incendiul

Potrivit ISU Cluj, acesta a izbucnit la un vagon dezafectat în apropierea gării iar, din primele date, flăcările s-au extins parțial și la o magazie.

La această oră nu sunt anunțate persoane…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din comuna Livezile, REȚINUT de polițiști. A fost prins băut la volanul unui autoturism

Publicat

bărbat din comuna livezile, reȚinut de polițiști. a fost prins

Un bărbat de 40 de ani din comuna Livezile a fost fost reținut de polițiștii din Aiud după ce a fost prins băut la volanul unui autoturism. 

Potrivit IPJ Alba, a data de 31 august 2024, în jurul orei 20.30, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud, în timp ce acționau pe raza localității Aiudul de Sus, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, din comuna Livezile, județul Alba.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Motociclist din comuna Întregalde, prins de polițiștii din Alba Iulia în timp ce conducea băut. Ce alcoolemie avea

Publicat

motociclist din comuna Întregalde, prins de polițiștii din alba iulia

Un bărbat în vârstă de 50 de ani din comuna Întregalde s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de polițiștii din Alba Iulia în timp ce conducea o motocicletă, fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 30 august 2024, în jurul orei 23.45, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe strada Mureșului din municipiu, au oprit, pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe