Connect with us

EVENIMENT

Vreme călduroasă şi perioade cu averse locale, în următoarele două săptămâni

Publicat

Vremea va fi, în general, călduroasă în următoarele două săptămâni, dar vor exista şi perioade cu averse locale, în timp ce temperaturile maxime nu vor fi coborî sub 28 de grade în unele regiuni, relevă prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul 12 – 25 iulie, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, vremea va fi caniculară în primele zile, când se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse, în medie, între 34 şi 38 de grade şi vor fi minime nocturne situate în jurul a 20 de grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere şi vremea se va răcori, astfel încât, în intervalul 16 – 25 iulie, maximele termice vor fi cuprinse între 28 şi 31 de grade şi temperaturile minime se vor situa în jurul valorii de 17 grade, în medie regională. Începând cu data de 15 iulie, vor fi ploi de scurtă durată în fiecare zi, dar probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ va fi ridicată în intervalul 15 – 17 iulie.

În regiunea Crişanei, în primele trei zile ale intervalului de prognoză vremea va fi călduroasă, caniculară la câmpie îndeosebi pe 14 iulie, apoi valorile termice vor scădea treptat şi, între 16 şi 25 iulie, vor fi temperaturi maxime de 28 – 30 de grade, în medie. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, fiind caracterizat de minime ridicate în primele nopţi, când se vor înregistra 18 – 20 de grade şi mai scăzute, spre 17 grade, în intervalul 17 – 25 iulie. Între 15 şi 17 iulie ploile se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ, dar şi în intervalul 18 – 25 iulie probabilitatea pentru ploi de scurtă durată se va menţine ridicată.

În Transilvania, vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului de prognoză, iar temperaturile diurne vor fi cuprinse, în medie, între 31 şi 34 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi de 15 – 17 grade. Ulterior, vremea se va răcori, astfel încât, între 16 şi 25 iulie, maximele diurne se vor situa în jurul unei valori medii de 28 de grade, iar temperaturile minime vor fi de 15 – 16 grade. Ploi pe arii extinse şi local mai însemnate cantitativ se vor semnala în intervalul 15 – 20 iulie, apoi doar izolat vor mai fi ploi de scurtă durată.

În Maramureş, prima săptămână a intervalului de prognoză va debuta cu o vreme călduroasă, izolat caniculară pe 14 iulie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 35 de grade. Ulterior, vremea se va răcori, iar maximele diurne se vor situa, în medie, între 27 şi 29 de grade în intervalul 16 – 25 iulie. Temperaturile minime vor creşte de la 16 până la 19 grade în intervalul 12 – 15 iulie, apoi vor scădea şi, până la finalul celei de a doua săptămâni, se vor situa în jurul valorii de 16 grade. Vor fi ploi pe arii extinse şi însemnate cantitativ pe 15 şi 16 iulie, dar şi în următoarele zile probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi ridicată.

În Moldova, în prima săptămână, vremea va fi călduroasă, local caniculară la câmpie în perioada 15-17 iulie, cu maxime termice medii de 31 – 34 de grade, în timp ce în intervalul 19 – 25 iulie, temperaturile diurne se vor situa în medie în jurul valorii de 30 de grade. Minimele termice vor avea variaţii nesemnificative şi vor fi cuprinse în medie între 17 şi 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în nopţile din perioada 15 – 19 iulie. Averse cu caracter local se vor semnala în intervalul 17 – 20 iulie, dar ploi izolate, de scurtă durată pot apărea pe arii restrânse şi în celelalte zile, cu precădere în cursul după-amiezelor.

În Dobrogea, de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, valorile termice nu vor avea variaţii importante, astfel că se vor înregistra maxime medii de 29 – 31 de grade, ce vor caracteriza o vreme călduroasă în partea continentală a regiunii şi minime medii în general de 19 – 21 de grade, cu cele mai ridicate valori în zona de litoral.
Regimul pluviometric va fi în general deficitar, averse locale vor fi posibile în 12 şi 13 iulie, precum şi în perioada 18 – 22 iulie.

În Muntenia, valorile termice diurne vor fi în creştere uşoară şi treptată în primele zile, astfel încât în 14 şi 15 iulie media maximelor va ajunge la 34 – 35 de grade, ceea ce va caracteriza o vreme local caniculară. După acel interval, tendinţa ar fi de scădere a temperaturilor maxime spre o medie de 30 – 32 de grade, adică o vreme călduroasă. Minimele termice vor avea variaţii nesemnificative şi vor fi cuprinse în medie între 17 şi 20 de grade. Averse se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 16 – 21 iulie, când vor putea fi izolat şi însemnate cantitativ, dar ploi de scurtă durată pot apărea pe arii restrânse şi în restul intervalului, cu precădere în cursul după-amiezelor.

În Oltenia, până în data de 15 iulie, valorile termice diurne vor fi în creştere treptată şi va fi caniculă, astfel că media maximelor va fi de 34 – 36 de grade, după care temperaturile maxime vor scădea spre medii de 30 – 31 de grade, ceea ce va caracteriza totuşi o vreme călduroasă. Minimele termice vor avea variaţii nesemnificative şi vor fi cuprinse în medie între 17 şi 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în nopţile din perioada 14 – 16 iulie. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în perioada 15 – 21 iulie, când pe arii extinse se vor semnala averse, local însemnate cantitativ, dar ploi în general slabe pot apărea pe arii restrânse şi în ultimele zile ale intervalului.

La munte, în primele zile ale intervalului vremea va deveni caldă, cu o medie a maximelor ce va creşte până spre 23 – 24 de grade (în zilele de 14 şi 15 iulie), iar cea a minimelor spre 15 – 16 grade. Regimul termic se va menţine apoi constant, media valorilor termice diurne se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea a celor nocturne la 12 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales începând cu data de 15 iulie, când pe arii extinse se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Furtul de identitate în online poate fi anchetat penal. Pozele de pe Instagram ale unei tinere din Alba, folosite fără voia ei

Publicat

furtul de identitate în online poate fi anchetat penal. pozele

Furtul de identitate, în mediul online, poate fi infracțiune penală și se poate lasă chiar o pedeapsă. Fapta intră la fals informatic, iar dacă autorii sunt găsiți pot fi trași la răspundere. 

Recent, un caz de furt de identitate a fost detaliat de magistrații din Câmpeni. Cazul este detaliat într-o motivare de instanță, din 9 aprilie 2024.

Este vorba despre un fenomen care se întâmpla des. De cele mai multe ori victime sunt femei sau tinere, care au profile pe rețele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un coteț, ”mărul discordiei” într-o familie din Câmpeni: Femeie alergată cu toporul și lovită cu ouă de găină în cap, de un frate

Publicat

un coteț, ”mărul discordiei” într o familie din câmpeni: femeie alergată

Un coteț de găini a devenit ”mărul discordiei” într-o familie din Câmpeni, iar scandalul s-a terminat cu un ordin de protecție. Este vorba despre o ceartă între un bărbat, sora și nepoata sa, care a fost tranșat de instanță.

În data de 11 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Câmpeni au emis un ordin de protecție, iar motivare a devenit publică.

Din câte se pare, bărbatul nu era de acord cu un coteț montat în curtea victimelor și l-a distrus. S-a întâmplat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj pregătește CURĂȚENIA de vară. Ce jucător deschide lista PLECĂRILOR

Publicat

1713421543 cfr cluj 1.jpg

Deși Dan Petrescu n-a semnat încă, CFR Cluj pregătește curățenia de vară. Primul pe listă s-ar afla jucătorul adus ca un star în Gruia și anume Omar El Kaddouri.

Pe modelul ucraineanului Yevhen Konoplyanka, dat afară în ianuarie, clujenii se pregătesc să renunțe și la serviciile lui Omar El Kaddouri. Mijlocașul marocan, cu un CV impresionant, a fost adus în iarnă ca o speranță pentru câștigarea titlului, însă mijlocașul nu s-a impus până acum în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani. Anunțul ministrului Educației

Publicat

video: evaluare națională și bacalaureat 2024. cum vor fi organizate

Profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma ministerului.

”Platforma, cred eu, reduce efortul,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe