Connect with us

EVENIMENT

Vreme caniculară şi perioade de instabilitate atmosferică. Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni

Publicat

colaj soare ploaie
fotografie cu caracter ilustrativ

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni la amiază, prognoza meteo specială pe două săptămâni. În următoarele două săptămâni (31 iulie – 13 august), caracteristica meteorologică predominantă va fi vremea călduroasă și instabilitatea atmosferică. De asemenea, se estimează că regimul pluviometric va fi ușor excedentar în majoritatea regiunilor.

Vă prezentăm prognoza meteo specială pentru perioada 31 iulie – 13 august 2023:

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. BANAT

Pe parcursul primei săptămâni vor fi alternanțe termice importante, cu zile (1, 3 și 5 august) caracterizate de vreme călduroasă, temperaturi maxime în medie de 31…34 de grade), caniculă în intensificare pe 4 august (în general 35…37 de grade) și zile cu temperaturi mai
ponderate, de 27…29 de grade.

Aceleași oscilații vor fi și în privința valorilor minime, cu nopți în care temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade în mare parte a regiunii, (4/5 și 5/6 august), dar și perioade cu minime de 14…16 grade, în medie.

Pentru a doua săptămână, cu precădere la începutul acesteia, sunt estimate valori posibil ușor sub normele lunii august, de 24…28 de
grade ziua și 12…15 grade noaptea, mediat regional, mai ridicate în jurul datei de 11 august.

În primele zile ale intervalului și din nou spre finalul acestuia, pe spații mici se vor semnala averse în general slabe, însă în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local ușor excedentar.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. CRIȘANA

Prima săptămână va fi caracterizată de alternanțe termice semnificative, zile foarte calde (3 și 5 august) și caniculă în intensificare pe 4 august (când în medie vor fi 35…37 de grade) și zile (în special cea de 2 august) cu temperaturi mai ponderate, de 25…28 de grade.

Aceleași oscilații vor fi și în privința valorilor minime, cu nopți mai calde în care local temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade (4 – 6 august), dar și perioade cu minime de 14…16 grade, în medie.

Pentru a doua săptămână, cu precădere în primele zile, sunt estimate valori ușor sub normele lunii august, respectiv maxime de 24…27 de grade și minime de 11…14 grade, mediat regional, posibil mai ridicate în 10 – 11 august.

În primele zile ale intervalului și din nou spre finalul aestuia, pe alocuri se vor semnala averse slabe sau moderate cantitativ, însă în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local excedentar.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. TRANSILVANIA

În perioada 3 – 6 august vremea va fi călduroasă, local chiar caniculară (cu precădere pe 4 august), cu valori medii de 32…35 de grade ziua și 15…18 grade noaptea (ușor mai mici în zonele depresionare).

În restul perioadei de referință, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 24…28 de grade și minime de 12…16 grade, fiind posibile valori (atât maxime, cât și minime) chiar mai coborâte în intervalul 7 – 8 august.

Va ploua local în primele zile și spre finalul intervalului, iar în perioada 7 – 8 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că local regimul pluviometric va fi excedentar.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. MARAMUREȘ

În perioada 3 – 6 august, vremea va fi călduroasă, cu valori medii diurne de 30…32 de grade, chiar mai ridicate în 4 august când în vestul regiunii va fi caniculă și nocturne de 16…19 grade.

În restul intervalului de referință, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25…28 de grade și minime de 13…16 grade, iar cea de-a doua săptămână este posibil să debuteze cu vreme răcoroasă.

Va ploua local în primele zile și spre finalul intervalului, iar în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi excedentar.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. MOLDOVA

În prima săptămână, valorile termice vor fi în creștere, astfel că în perioada 3 – 6 august vremea va fi călduroasă, cu valori medii ale maximelor de 30…33 de grade, iar în 4 august local va fi caniculă (35…37 de grade); în aceeași perioadă vor fi și minime termice ridicate de 17…20 de grade.

În restul intervalului de referință temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25…28 de grade și minime de 14…16 grade, fiind posibile valori (atât maxime, cât și minime) chiar mai coborâte în jurul datei de 8 august.

În primele zile, dar și în perioada 7 – 8 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că local, mai ales în nordul regiunii, regimul pluviometric va fi ușor excedentar.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. DOBROGEA

În mare parte a intervalului de referință, vremea va fi călduroasă în partea continentală a regiunii, unde în perioada 2-6 august temperaturile maxime vor fi în medie de 32…34 de grade, iar minimele, mediate regional pe toată perioada, vor fi de 17…19 grade (o ușoară răcorire a
vremii se poate resimți în jurul datei de 8 august).

Pe litoral, regimul termic al celor două săptămâni va fi unul agreabil, cu valori diurne în medie de 28…30 de grade și nocturne de 20…22 de grade.

Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi la începutul intervalului, apoi în perioada 7-8 august și în jurul datei de 12 august, în special în partea continentală a regiunii, pe litoral probabilitatea de ploaie fiind în general redusă (averse și oraje urmând a se semnala în noaptea de 31 iulie/1 august și în prima parte a zilei de 1 august).

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. MUNTENIA

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu precădere în zona de câmpie si se estimează valori diurne de 29…32 de grade și nocturne de 16…19 grade, mediat regional, iar în perioada 3 – 6 august local va fi caniculă, în intensificare în data de 4 august (maxime în medie de 34…38 de grade).

Valori termice mai ponderate, în special în zona deluroasă, vor fi posibile în perioada 7 – 8 august.

Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi local la începutul intervalului, apoi în perioada 7 – 8 august, iar estimările indică o probabilitate în creștere și pentru 12-13 august.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. OLTENIA

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, cu precădere în sudul regiunii, cu valori diurne de 29…32 de grade și nocturne de 16…20 de grade, mediat regional, iar în perioada 3 – 6 august local va fi caniculă, în intensificare pe 4 august (maxime în medie de
34…38 de grade).

Valori termice mai ponderate vor fi posibile în perioada 7 – 8 august, când sunt estimate temperaturi maxime în medie de 27…29 de grade.

Fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi mai frecvente și mai intense în perioada 6 – 8 august și vor fi posibile și la sfârșitul intervalului de referință, iar în primele zile aversele se vor semnala pe spații mici.

Prognoza meteo pe regiuni, pe două săptămâni. LA MUNTE

Pe parcursul primei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere, vremea devenind foarte caldă în perioada 3 – 6 august când media maximelor va fi de 22…28 de grade, iar a minimelor de 12…16 grade.

Estimările prognostice indică o vreme răcoroasă, în special la altitudini mari, în perioada 7 – 8 august.

Averse pe arii relativ extinse vor fi la începutul intervalului, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat între 5 și 8 august, la început în masivele vestice, apoi în cea mai mare parte a zonei montane.

Fenomene convective sunt estimate și pentru ultimele zile (12-13 august).

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 68 de ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Băișoara. Sunați la 112

Publicat

call center pixabay e1641391878287.jpg

La data de 24 aprilie 2024, în jurul orei 17.40, Secția 9 Poliție Rurală Turda a fost sesizată despre faptul că Corlat Maria, în vârstă de 68 de ani, în cursul dimineții de 24 aprilie a.c. a plecat de la imobilul din localitatea Băișoara, fără a se cunoaște direcția de deplasare, iar până în prezent nu a mai revenit.

„SEMNALMENTE – înălțime aproximativă – 1,65 m, 67 de kilograme, păr alb, ochi căprui, ten deschis.

La momentul plecării…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să amenajezi un colț de relaxare acasă (P)

Publicat

cum să amenajezi un colț de relaxare acasă (p)

După o zi obositoare cu toții simțim nevoia unor momente de relaxare. Pentru a ne pune gândurile în ordine sau pentru a putea trece la următoarea activitate plănuită cu familia sau prietenii e necesar un timp de destindere într-un spațiu pe care îl simțim sigur și confortabil.

În continuare sunt prezentate câteva sfaturi pentru amenajarea unui astfel de colț de relaxare.

Alegeți locul potrivit

Primul pas în amenajarea unui colț relaxant este să alegeți locul potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Urs la Oarda, lângă Alba Iulia. Animalul se mișcă greoi, autoritățile cred că ar putea fi rănit

Publicat

foto video: urs la oarda, lângă alba iulia. animalul se

FOTO VIDEO: Urs la Oarda. Un urs a fost văzut joi la Oarda, un cartier al municpiului Alba Iulia.

Autoritățile au emis un mesaj de RO-ALERT, cu privire la animal și au avertizat oamenii să rămână în case. 

Ursul a fost identificat în apropiere de Autostrada Sebeș – Turda, într-o grădină.

În imaginile transmise de jandarmii din Alba, se obsevă că ursul se mișcă greoi în timp ce încearcă să forțeze gardul pentru a ieși.

Autoritățile bănuiesc că a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

Publicat

autostrada transilvania reparatii 3.jpg

Din cauza efectuării unor lucrări de reparații sau asfaltare, CNAIR anunță restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, dar și la Arad și București-Pitești.

Restricții de circulație

A1 Sebeș-Sibiu, km 283+990 – 285+200 Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos, până la ora 19.00 se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, scrie Alba24.ro. Banda 1 și banda de urgență sunt restricționate, pe calea 2 (sens Sebeș – Sibiu); se circulă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe