– Începem săptămâna cu o vreme rece pentru data din calendar, iar acest lucru se va vedea chiar de la temperaturile minime, care prin zonele montane, dealurile Moldovei, Transilvania, Maramureș, dealurile Banatului nu vor trece de un 5 – 7, 8 grade (în timp ce pe crestele montane putem avea chiar valori de 0 – 2, 3 grade). Prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, nordul și centrul Moldovei și Oltenia minimele ajung la 9 – 11 grade pentru ca cele mai ridicate valori nocturne să le avem în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, cu ale lor 13 – 15 grade (iar spre litoral chiar 16 – 17 grade).
Maximele zilei, cu adevărat modeste chiar și pentru ultima zi din mai, abia mai ajung la 20 – 21 de grade doar prin Oltenia, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Dobrogei vom avea doar 15 – 17, 18 grade. În Muntenia, sudul Moldovei și sudul Dobrogei va fi chiar mai frig, cu maxime diurne de doar 13 – 15 grade. În zonele montane mercurul din termometre nu trece de 10 – 11 grade, cu 4 – 5 grade pe creste.
Avem parte de precipitații la nivelul întregii țări, mai importante cantitativ prin nordul și sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, unde se pot acumula și 20 – 30, 35 l/mp, în timp ce în restul țării ploile acumulate nu vor trece de un 5 – 10, izolat 15 l/mp. Prin vest, centru și nord ploile pot fi însoțite, mai ales pe parcursul după amiezii, de fenomene convective (descărcări electrice, vijelie, grindină).
Marți, 01 iunie:
– Prima zi de vară are mai degrabă caracteristici de toamnă, din toate punctele de vedere. Temperaturile minime cele mai ridicate le avem tot prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (12 – 13, 14 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, zonele montane avem parte de doar 7 – 9 grade (cu 1 – 3 grade pe creste). În restul țării minimele vor fi tot modeste, cu valori de 9 – 11 grade.
Cele mai mari valori maxime ale zilei le atingem în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, unde termometrele vor arăta un 17 – 19 grade. Pentru restul țării vorbim de temperaturi și cu 10 – 12 grade sub ce ar fi normal, adică nu trecem de un 13 – 15, izolat 16 grade.
Ploile sunt din nou prezente în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai importante (15 – 20, 25 l/mp) se vor strânge prin sudul Transilvaniei, zonele montane, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei. Pe crestele Meridionalilor sunt condiții de lapoviță și ninsori.
Miercuri, 02 iunie:
– Valorile minime vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 8 – 10 grade, cu excepția vestului și sudului Banatului, Olteniei, Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogea, regiuni unde am putea avea temperaturi de 11 – 12 grade. În zonele montane se ating 4 – 6 grade, cu –2 spre 0, 1 grad pe creste.
Dacă maximele din Banat, Crișana, Oltenia, bună parte din Muntenia mai câștigă câteva grade și ajung la 20 – 22 de grade, în Moldova nu avem parte decât de un 12 – 13 grade iar în Transilvania, Maramureș, estul Munteniei și Dobrogea vor fi 15 – 17 grade. Prin zonele montane va fi frig, cu maxime de doar 6 – 8 grade, respectiv 3 –5 grade pe creste.
Precipitațiile sunt de actualitate prin Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, zonele montane, Moldova și Dobrogea, vorbim de cantități de până la 5 – 10 l/mp.
Joi, 03 iunie:
– Noaptea de miercuri spre joi aduce minime de 10 – 12, 13 grade în aproape toată țara, cu excepția Transilvaniei, Maramureșului și zonelor montane, unde vorbim de temperaturi în jurul a 5 – 7 grade (iar pe crestele montane de la –1 spre 1, 2 grade).
Se încălzește și peste zi în cea mai mare parte a țării, astfel că vorbim de maxime de la 18 – 20 de grade, iar prin Oltenia chiar 22 – 23 de grade. Doar prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogea ne oprim la valori de 15 – 16 grade, în timp ce în zonele montane nu urcăm mai sus de 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.
Aria precipitațiilor se restrânge la zona Moldovei, zonele montane, izolat prin sudul și estul Munteniei și Dobrogea. Scad și cantitățile care ar putea cădea, nu mai mult de 3 – 5 l/mp.
Vineri, 04 iunie:
– Procesul de încălzire (de fapt, de revenire a temperaturilor la normalul perioadei) continuă, și avem parte de valori de 13 – 15, 16 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție fac Banatul, Crișana, Transilvania, unde ne oprim la minime de 10 – 12 grade, în timp ce prin zonele montane nu avem mai mult de 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.
Maximele, la nivelul întregii țări, vor fi cuprinse între 19 – 21, 22 de grade, iar în zonele montane se pot atinge 13 – 15 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.
Despre precipitații vorbim mai ales prin zonele montane, slabe și izolat și prin Transilvania, Maramureș, nordul Olteniei și al Munteniei.
Sâmbătă, 05 iunie:
– Încălzirea continuă, astfel că maximele ajung, prin Banat, Oltenia, Crișana, Muntenia și Dobrogea la 23 – 25 de grade, iar prin restul țării se ating 19 – 21 de grade. În zonele montane avem maxime de 13 – 15 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.
Ploile vor fi prezente prin Oltenia, Muntenia, zonele montane, Transilvania, izolat prin Maramureș și sudul Dobrogei, dar vorbim de cantități neimportante (sub 1 l/mp).
Duminică, 06 iunie:
– Încheiem săptămâna cu același tipar de vreme cu temperaturi sub normalul perioadei, 18 – 20, 21 de grade în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă Oltenia, Muntenia, Crișana, vestul Maramureșului, cu 23 – 24 de grade, în timp ce prin Banat sunt posibile și valori maxime de 25 – 26 de grade. Nicio schimbare în regimul termic de la munte, unde avem temperaturi de 13 – 15 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.
Ploi slabe sunt posibile prin Oltenia, Muntenia, zonele montane, Transilvania, Moldova și Dobrogea (cantități care nu vor trece de 1 – 2 l/mp):
Din punct de vedere al distribuției precipitațiilor pe regiuni, săptămâna care urmează ne aduce următorul scenariu:
– Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Transilvaniei, nord-vestul și sud-vestul Olteniei, nordul Moldovei – 10 – 15 l/mp.
– zonele montane, estul Olteniei, Muntenia, sudul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei și Dobrogea – 25 – 30, izolat chiar 40 l/mp (Prin Dobrogea, modelul European estimează chiar cantități de 60 – 70, izolat chiar 80 de l/mp).