Connect with us

EVENIMENT

Vreme EXTREMĂ în România. Ne topim între caniculă și furtuni. Noi alerte meteo

Publicat

canicula

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți 3 atenționări Cod galben: de caniculă în cea mai mare parte a țării și de ploi torențiale, dar și 2 alerte Cod portocaliu. Primul anunță un val de căldură în 5 județe din vestul țării, cel de-al doilea furtuni puternice în 14 județe.

Prima alertă Cod galben este valabilă marți și anunță val de căldură și disconfort termic ridicat în toate regiunile.

Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

 

Vreme EXTREMĂ în România. Ne topim între caniculă și furtuni. Noi alerte meteo: primul Cod portocaliu

 

Tot marți este în vigoare un Cod portocaliu tot de caniculă, în județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș Severin.

Astfel, marți, în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade.

De marți ora 12:00 până miercuri ora 20:00 va intra în vigoare un Cod galben de vremea rea. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, marți în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte (5/6 iulie) și miercuri treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Vreme EXTREMĂ în România. Ne topim între caniculă și furtuni. Noi alerte meteo: al doilea Cod portocaliu

Urmează o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate și vijelii, de marți ora 14:00 până miecuri ora 10:00.

În după-amiaza zilei de marți, local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

A doua alertă Cod portocaliu vizează județele Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

Vreme EXTREMĂ în România. Ne topim între caniculă și furtuni. Noi alerte meteo: ultimul Cod galben

Ultimul Cod galben intră în vigoare miercuri și estimează că valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Publicat

boc centura.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut luni precizări privind licitația anulată pentru cel de al doilea tronson al centurii metropolitane.

Boc a spus la ședința Consiliului Local că nu poate face nimic decât să respecte legea, iar Primăria Cluj-Napoca nu va face nimic care să pericliteze proiectul.

Emil Boc, explicații despre licitația la tronsonul 2 din centura metropolitană: Firma a depus o ofertă cu 30% mai mare

Licitația, spune Emil Boc, este încă în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lista PSD pentru Consiliul Județean Alba. Cine sunt candidații social-democrați la alegerile locale 2024

Publicat

crește tensiunea în interiorul psd alba din cauza unor întâlniri

PSD Alba a depus la Biroul electoral lista de candidați pentru Consiliul Județean Alba, la alegerile din vară. Fostul subprefect Corneliu Mureșan candidează pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

În lista pentru CJ Alba din partea PSD pe locul doi se află Beniamin Todosiu, în prezent deputat, care s-a alăturat social-democraților, în martie, de la USR.

Urmează Iulia Fabian-Mărincean (avocat), Adrian Bara (medic stomatolog), Octavian-Horațiu Rusu, Ioan Matei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Lecție de simț civic și implicare, la Uioara de Sus: un grup de tineri au vopsit elementele ce compun un loc de joacă

Publicat

foto lecție de simț civic și implicare, la uioara de

O lecție frumoasă despre simț civic și implicare vine de la Uioara de Sus, localitate ce aparține de orașul Ocna Mureș. Un grup de tineri voluntari au vopsit sâmbătă, de dimineața până seara, elementele ce compun locul de joacă din localitate.

Vopseaua și cele necesare au fost asigurate de Primăria Ocna Mureş.

„Locul de joacă, vandalizat de nenumărate ori în ultimul timp a fost reparat și iată, câțiva tineri inimoși au sacrificat o zi întreagă pentru a da o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

Publicat

program screening medicala ii dr. dan dumitrascu.jpg

La Cluj-Napoca a demarat, în premieră în România, un program de screening gratuit pentru depistarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori, cauza principală a cancerului gastric.

Proiectul finanțat din fonduri europene este derulat de Clinica Medicală II, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – UMFIH și cu medicii de familie și își propune testarea a cel puțin 1.000 de clujeni cu vârste între 30 și 34 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe