EVENIMENT
Vreme rece, cu lapoviță și ninsori. Prognoza meteo pentru săptămâna 17 – 23 ianuarie 2022

Ne așteaptă o săptămână cu ninsori, mai ales prin centrul și nordul țării, dar și prin zonele montane. Fulguieli răzlețe sau lapovițe sunt posibile și prin restul țării.
Cu toate acestea, temperaturile, mai ales prin sudul țării, vor rămâne peste normalul climatologic al perioadei.
Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 17-23 ianuarie 2022
Temperaturi:
Ziua de luni vine cu temperaturi minime negative la nivelul întregii țări, de la –1 spre –3, –4 grade, cu valori mai coborâte în depresiunile Transilvaniei și zonele montane, spre –7, –9 grade. Maximele zilei urcă, în cea mai mare parte a țării, spre 5 – 7, 8 grade, cu doar 2 – 3 grade prin Transilvania, Maramureș, iar prin depresiuni –1, –2 grade. La munte avem parte de maxime care nu reușesc să treacă de –4, –5 grade.
Dimineața zilei de marți aduce o ușoară încălzire, mai ales prin Muntenia, unde minimele devin ușor pozitive, 2 – 3 grade.
În restul țării avem în continuare parte de valori negative, de la –1, –2 grade prin Oltenia, Moldova, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania mercurul din termometre coboară spre –3, –5 grade.
În zonele montane avem parte de ger, cu temperaturi sub –10 grade, spre –12, –13 grade. Maximele rămân la valori de 4 – 6 grade, doar prin Moldova, Crișana nu avem mai mult de 1- 2 grade. Prin Transilvania, Maramureș rămânem cu maxime negative (-1 spre –3 grade), iar în zonele montane va fi în continuare foarte rece (-5, –7 grade, iar pe creste spre –10, –12 grade).
Dimineața zilei de miercuri vine cu minime foarte scăzute, cuprinse, la nivelul întregii țări, între –4 și –6, –7 grade. În nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane vorbim de valori chiar de –8, –9 grade, în timp ce pe creste este ger de-a binelea, cu –13, –15 grade.
Și maximele zilei marchează o ușoară scădere, astfel că abia mai atingem 2 – 4 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori de 0 – 2 grade prin Transilvania, iar în depresiuni și Maramureș avem maxime sub 0 grade (-1, –2 grade).
Prin zonele montane vorbim din nou de temperaturi aproape de ger, de la –6 spre –8, –9 grade.
Diminețile zilelor de joi și vineri aduc tot minime negative, –2 spre –4 grade (cu valori mult mai scăzute în Transilvania, Maramureș și zonele montane, spre –6, –7 grade). Totuși, vineri, mai ales prin sudul Olteniei, al Munteniei și Dobrogei ne vom putea bucura și de minime pozitive, spre 2 – 3 grade.
În ceea ce privește maximele zilei de joi, prin sudul Olteniei, prin Muntenia și sudul Dobrogei putem urca chiar la 9 – 11 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Moldova, restul Olteniei, Munteniei și Dobrogei vor fi 4 – 6, 7 grade.
În continuare cele mai mici valori diurne le vom avea prin Transilvania, Maramureș (1 – 3 grade), respectiv zonele montane (-1, –2 grade, cu –5, –6 grade pe creste).
În weekend avem parte de maxime de la 1 spre 3 , 4 grade, cu cele mai mici valori (-0 spre –2 grade) tot prin Transilvania, Maramureș, în timp ce în zonele montane nu apar schimbări majore, tot de la –5, –7 grade (cu –10, –11 grade pe creste).
Duminică răcirea se resimte mai puternic în Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul și centrul Moldovei (-4, –6 grade), dar și prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Crișana (-0 spre –2, –3 grade).
Singurele zone cu temperaturi ușor pozitive rămân Oltenia și Banatul (1- 2 grade).
Precipitații:
Ziua de luni vine cu ninsori prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, iar odată cu orele după amiezii și pe parcursul serii vorbim de ninsori (chiar moderate cantitativ), prin toate zonele montane, Transilvania, Maramureș, prin nordul Moldovei avem ploi, lapoviță și ninsoare, iar prin Banat și Crișana ploi și lapoviță.
La finalul zilei, ploile și lapovița se mută prin Dobrogea, nordul Munteniei și Oltenia. Cantități mai importante vom avea doar prin zonele montane (10 – 15 l/mp).
Pe parcursul nopții de luni spre marți sunt posibile ninsori slabe și prin estul Munteniei, nordul Dobrogei, pentru ca după amiaza să avem parte de ninsori din nou prin Moldova, zonele montane, Maramureș, Transilvania.
Miercuri avem ninsori slabe doar prin zona Meridionalilor și, izolat, Orientalilor.
Ziua de joi aduce din nou ninsori pe arii extinse prin zonele montane, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, în timp ce prin Banat și SV Olteniei avem parte de ploi și lapoviță.
Și pe parcursul zilei de vineri avem parte de ninsori, în special în Maramureș, Transilvania, zonele montane, Banatul, Crișana, dar fulguieli răzlețe sunt posibile și prin Muntenia.
Ziua de sâmbătă aduce ninsori slabe, pe arii extinse în Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș, izolat și prin nordul Dobrogei.
Duminică avem condiții de ninsori slabe doar prin zonele montane.
Ne așteaptă o săptămână secetoasă în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, mare parte din Banat, sudul Dobrogei, cu aproape nici un litru pe metru pătrat precipitații. Prin nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Crișana, Maramureș se pot acumula un 5 – 10 l/mp. Zonele montane sunt cele mai norocoase, aici urmând să se strângă și 30 – 40 de l/mp.
Toate aceste precipitații vor fi predominant ninsori, în toate regiunile.
Strat de zăpadă:
– Deși ne apropiem de ultima decadă a lui ianuarie și am trecut deja și de jumătatea iernii, în continuare sudul țării, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, rămâne fără strat de zăpadă. Săptămâna care urmează aduce un strat efemer de zăpadă tot prin Moldova (1- 3 cm), Transilvania, Crișana, Banat (1- 3 cm), în timp ce prin Maramureș și zonele montane avem parte de zăpadă din belșug (20 – 30 cm, iar pe creste peste 50 – 60 cm).
Citește Romania24.ro pe Google News
sursa: prognozemeteo.ro
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo
EVENIMENT
Cluj-Napoca, pe harta excelenței în educație. E gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI). Câți elevi participă

Cluj-Napoca este gazda celei de-a 32-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI) care are loc în perioada 7-13 iulie și la care participă peste 60 de elevi din 15 țări.
Șeful ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat, marti, la ceremonia de deschidere, că este potrivită alegerea Ministerului Educației care a desemnat Cluj-Napoca drept oraș – organizator al acestei competiții.
”La Cluj-Napoca avem…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Profesorul clujean Vasile Pușcaș, fost negociator-șef al României cu UE, împlinește 73 de ani

Profesorul clujean Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, fost negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, împlinește, miercuri, 73 de ani.
Acesta s-a născut la 8 iulie 1952 în localitatea Surduc, județul Sălaj și a urmat Liceul nr. 2 din Dej între anii 1967-1971.
Licențiat al Facultății de istorie și filosofie a Universității „Babeș-Bolyai“ (UBB) Cluj-Napoca în anul 1976, a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bărbat înjunghiat cu un cuțit în centrul Clujului. Agresorul, arestat preventiv pentru 30 de zile

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, duminică, prin apel 112, cu privire la faptul că, în jurul orei 15.00, un bărbat de 42 de ani, domiciliat în județul Alba, ar fi fost agresat fizic de o persoană necunoscută, fiind înjunghiat cu un cuțit.
Potrivit polițiștilor, în timp ce se afla în incinta unui parc de joacă situat în spatele unui imobil de pe strada 21 Decembrie…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ce poți face la Electric Castle, în afară de concerte? Arenă sportivă, fitness sau stand-up comedy

Zilele de festival se anunță pline de aventuri electrice la castel. Din 16 în 20 iulie, participanții la Electric Castle de la Bonțida au nu mai puțin de 70 de activități cu care să-și umple programul de festival, între concertele susținute de cei peste 200 de artiști confirmați pentru cea de-a 11-a ediție.
Cu peste 70% dintre participanți petrecând cel puțin 8 ore, zilnic, în festival, agenda…
Citește mai mult pe Cluj24.ro