EVENIMENT
Vreme rece, cu lapoviță și ninsori. Prognoza meteo pentru săptămâna 17 – 23 ianuarie 2022
Ne așteaptă o săptămână cu ninsori, mai ales prin centrul și nordul țării, dar și prin zonele montane. Fulguieli răzlețe sau lapovițe sunt posibile și prin restul țării.
Cu toate acestea, temperaturile, mai ales prin sudul țării, vor rămâne peste normalul climatologic al perioadei.
Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 17-23 ianuarie 2022
Temperaturi:
Ziua de luni vine cu temperaturi minime negative la nivelul întregii țări, de la –1 spre –3, –4 grade, cu valori mai coborâte în depresiunile Transilvaniei și zonele montane, spre –7, –9 grade. Maximele zilei urcă, în cea mai mare parte a țării, spre 5 – 7, 8 grade, cu doar 2 – 3 grade prin Transilvania, Maramureș, iar prin depresiuni –1, –2 grade. La munte avem parte de maxime care nu reușesc să treacă de –4, –5 grade.
Dimineața zilei de marți aduce o ușoară încălzire, mai ales prin Muntenia, unde minimele devin ușor pozitive, 2 – 3 grade.
În restul țării avem în continuare parte de valori negative, de la –1, –2 grade prin Oltenia, Moldova, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania mercurul din termometre coboară spre –3, –5 grade.
În zonele montane avem parte de ger, cu temperaturi sub –10 grade, spre –12, –13 grade. Maximele rămân la valori de 4 – 6 grade, doar prin Moldova, Crișana nu avem mai mult de 1- 2 grade. Prin Transilvania, Maramureș rămânem cu maxime negative (-1 spre –3 grade), iar în zonele montane va fi în continuare foarte rece (-5, –7 grade, iar pe creste spre –10, –12 grade).
Dimineața zilei de miercuri vine cu minime foarte scăzute, cuprinse, la nivelul întregii țări, între –4 și –6, –7 grade. În nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane vorbim de valori chiar de –8, –9 grade, în timp ce pe creste este ger de-a binelea, cu –13, –15 grade.
Și maximele zilei marchează o ușoară scădere, astfel că abia mai atingem 2 – 4 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori de 0 – 2 grade prin Transilvania, iar în depresiuni și Maramureș avem maxime sub 0 grade (-1, –2 grade).
Prin zonele montane vorbim din nou de temperaturi aproape de ger, de la –6 spre –8, –9 grade.
Diminețile zilelor de joi și vineri aduc tot minime negative, –2 spre –4 grade (cu valori mult mai scăzute în Transilvania, Maramureș și zonele montane, spre –6, –7 grade). Totuși, vineri, mai ales prin sudul Olteniei, al Munteniei și Dobrogei ne vom putea bucura și de minime pozitive, spre 2 – 3 grade.
În ceea ce privește maximele zilei de joi, prin sudul Olteniei, prin Muntenia și sudul Dobrogei putem urca chiar la 9 – 11 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Moldova, restul Olteniei, Munteniei și Dobrogei vor fi 4 – 6, 7 grade.
În continuare cele mai mici valori diurne le vom avea prin Transilvania, Maramureș (1 – 3 grade), respectiv zonele montane (-1, –2 grade, cu –5, –6 grade pe creste).
În weekend avem parte de maxime de la 1 spre 3 , 4 grade, cu cele mai mici valori (-0 spre –2 grade) tot prin Transilvania, Maramureș, în timp ce în zonele montane nu apar schimbări majore, tot de la –5, –7 grade (cu –10, –11 grade pe creste).
Duminică răcirea se resimte mai puternic în Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul și centrul Moldovei (-4, –6 grade), dar și prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Crișana (-0 spre –2, –3 grade).
Singurele zone cu temperaturi ușor pozitive rămân Oltenia și Banatul (1- 2 grade).
Precipitații:
Ziua de luni vine cu ninsori prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, iar odată cu orele după amiezii și pe parcursul serii vorbim de ninsori (chiar moderate cantitativ), prin toate zonele montane, Transilvania, Maramureș, prin nordul Moldovei avem ploi, lapoviță și ninsoare, iar prin Banat și Crișana ploi și lapoviță.
La finalul zilei, ploile și lapovița se mută prin Dobrogea, nordul Munteniei și Oltenia. Cantități mai importante vom avea doar prin zonele montane (10 – 15 l/mp).
Pe parcursul nopții de luni spre marți sunt posibile ninsori slabe și prin estul Munteniei, nordul Dobrogei, pentru ca după amiaza să avem parte de ninsori din nou prin Moldova, zonele montane, Maramureș, Transilvania.
Miercuri avem ninsori slabe doar prin zona Meridionalilor și, izolat, Orientalilor.
Ziua de joi aduce din nou ninsori pe arii extinse prin zonele montane, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, în timp ce prin Banat și SV Olteniei avem parte de ploi și lapoviță.
Și pe parcursul zilei de vineri avem parte de ninsori, în special în Maramureș, Transilvania, zonele montane, Banatul, Crișana, dar fulguieli răzlețe sunt posibile și prin Muntenia.
Ziua de sâmbătă aduce ninsori slabe, pe arii extinse în Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș, izolat și prin nordul Dobrogei.
Duminică avem condiții de ninsori slabe doar prin zonele montane.
Ne așteaptă o săptămână secetoasă în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, mare parte din Banat, sudul Dobrogei, cu aproape nici un litru pe metru pătrat precipitații. Prin nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Crișana, Maramureș se pot acumula un 5 – 10 l/mp. Zonele montane sunt cele mai norocoase, aici urmând să se strângă și 30 – 40 de l/mp.
Toate aceste precipitații vor fi predominant ninsori, în toate regiunile.
Strat de zăpadă:
– Deși ne apropiem de ultima decadă a lui ianuarie și am trecut deja și de jumătatea iernii, în continuare sudul țării, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, rămâne fără strat de zăpadă. Săptămâna care urmează aduce un strat efemer de zăpadă tot prin Moldova (1- 3 cm), Transilvania, Crișana, Banat (1- 3 cm), în timp ce prin Maramureș și zonele montane avem parte de zăpadă din belșug (20 – 30 cm, iar pe creste peste 50 – 60 cm).
Citește Romania24.ro pe Google News
sursa: prognozemeteo.ro
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo
21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Este o sărbătoare internațională celebrată anual la această dată, care promovează importanța salutului ca un gest simplu, dar puternic, ce poate aduce oamenii mai aproape unii de alții, indiferent de cultură sau naționalitate.
Ziua Mondială a Salutului a fost lansată pentru prima dată în anul 1973 de către Brian W. McCormack, un om de afaceri din Statele Unite, cu scopul de a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”
Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi
În seara de 20 noiembrie 2024, prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.
Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro