Articolul publicat de prognozemeteo.ro nu își propune să dea răspunsuri certe, dar măcar să aducă câteva vești bune.

Context sinoptic:

Decembrie este o lună care în România avem din plin influența anticiclonului est-european (Siberianul, cum i se spune pe furiș) dar și o activitate a ciclonilor (depresiunilor) mediteraneeni care ajung des la noi în țară. Cuplajul perfect al acestor două elemente este cel care generează și primele fenomene de viscol, prin Câmpia Munteniei, Dobrogea și estul Moldovei.

Cam aceasta este situația sinoptică și a lunii decembrie 2020. Avem un anticiclon foarte puternic desfășurat Urali și Scandinavia, în timp ce vestul Europei se află sub acțiunea unui sistem de joasă presiune care reușește să se mențină activ suficient de mult timp. Configurația celor doi poli de presiune aduce un transport de aer rece pe vestul Europei iar spre est, inclusiv în zona țării noastre avem parte de o circulație sudică cu aer cald.

Ne aflăm însă într-un tipar La Nina, iar asta va face ca lucrurile, cel puțin în ultima decadă a lui decembrie, să se schimbe și să avem o dinamică care să favorizeze iarna. Astfel, anticiclonul din NE continuă să crească, iar circulația maselor de aer spre țara noastră se va face din direcție N, E.