Pentru marea majoritate a noastră, atunci când vorbim despre luna februarie și vremea din această lună, gândul ne zboară la marele viscol din 1954 și la zăpezile istorie înregistrate atunci.

Deși temperaturile mai cresc un pic în această perioadă, ajutate și de creșterea duratei zilei, din punct de vedere sinoptic, luna februarie beneficiază în continuare de advecții reci și foarte reci din N, NE, NV continentului, astfel că avem și în această lună perioade cu ger dar și ninsori. Sau, mai bine spus, beneficiam.

Rămânem sub o influență atlantică deloc benefică iernilor de la noi, și, deși am avut parte de mulți factori care ar fi trebuit să ne aducă acele scenarii perfecte pentru fenomene de iarnă, întârzierea cuplării dintre ei (factori) sau schimbările rapide petrecute la nivel de troposferă și stratosferă (un vortex polar care a trăit constant din scindări și perturbări) au făcut ca și primele două luni de iarnă să nu fie atât de spectaculoase pe cât ne doream.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, situația rămâne neschimbată până spre mijlocul lunii, cu o advecție caldă, pe circulație V – E, ce va duce abaterile termice de la 850 hPa constant la valori de +4, +6, chiar și spre +8 sau +10 grade față de normalul perioadei.

Incertitudinea intră în discuție odată cu a doua jumătate a lunii februarie, când aerul polar din N, NE reușește să găsească o breșă și să pătrundă și spre țara noastră și bună parte din Europa, iar abaterile termice coboară dramatic la valori negative și de –14, –16 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF estimează că februarie va fi o lună cu mult mai caldă decât normalul în cea mai mare parte a țării, abaterile termice pozitive urmând să ajungă chiar la +3 spre +4 grade, urmând ca doar prin Moldova și N. Dobrogei să vorbim de abateri de +0.5 spre +1 grad.

La aceste abateri va contribui din plin săptămâna care urmează (08 – 14 februarie), care va fi foarte caldă în toată țară, cu valori normale de temperatură doar prin nordul extrem al Moldovei. Următoarele două săptămâni din lună stau sub spectrul unor valori normale de temperatură, iar săptămâna 22 – 28 februarie ar putea aduce chiar abateri negative (spre –3 grade) în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea.

Precipitații:

Deși februarie, la fel ca și ianuarie, nu este neapărat o lună bogată în precipitații (între 10 – 40 l/mp, cu valori peste 40 de l/mp doar prin zonele montane), estimarea celor de la ECMWF este că vom avea o lună februarie cu excedent pluviometric în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudului extrem al Munteniei, Olteniei. În Maramureș se așteaptă cele mai importante precipitații, cu abateri de peste 40 l/mp.

Săptămâna 08 – 14 februarie aduce precipitații peste medie în Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Oltenia și Transilvania. Următoarele 2 săptămâni aduc cantități de precipitații normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei, Transilvaniei și prin Maramureș, unde ar putea fi deficitare.

Cantitățile totale de precipitații așteptate în februarie, pe regiuni, sunt:

– Sudul Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea – 20 – 30 l/mp.

– Crișana, Maramureș, Apuseni – 60 – 80 l/mp.

– restul regiunilor – 30 – 50 l/mp.

Strat de zăpadă:

Despre ninsori, modelul ECMWF mai oferă speranțe după data de 13 februarie încolo, când observăm o extindere a lor în bună parte din țară, dar cu zonele montane, nordul Olteniei, al Munteniei, Moldova și Transilvania ca și câștigătoare din punct de vedere al unui posibil strat mai consistent.

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo