Connect with us

EVENIMENT

Vremea în februarie 2023 – iarnă sau primăvară timpurie?

Publicat

Februarie 2023 este luna pe care am putea să o caracterizăm printr-o imagine sugestivă: un echilibru fragil, care se poate rupe oricând și ne poate duce în orice extremă. Fie va fi vorba despre o revenire a iernii și chiar cu aspecte mai severe sau vom putea avea parte de o primăvară timpurie, care să facă uitată iarna care aproape a durat două săptămâni și la noi.

Și totul depinde, iarăși, de cum se va comporta vortexul stratosferic. Specialiștii de la Centrul European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu (ECMWF) au ales să meargă pe o estimare curajoasă, a unei luni februarie foarte reci. Dacă se va confirma scenariul lor, s-ar putea ca luna februarie 2023 să intre în top 3 cele mai reci luni februarie.

Context sinoptic:

Climatologic vorbind, dacă ne uităm la datele istorice înregistrate, chiar dacă februarie este ultima lună de iarnă, iar apropierea primăverii ne face să visăm cu ochii deschiși la zile mai calde, lucrurile nu stau neapărat așa și Făurar mai păstrează încă din caracteristicile severe ale lunii ianuarie, de exemplu.

Astfel că, în continuare, pe fondul unor advecții reci pe o circulație N, NE și NV, pot aduce valori de temperatură foarte scăzute și chiar episoade de ger. Nici ninsorile și chiar episoadele de viscol sever. Să nu uităm că ”viscolul cel mare”, cum este cunoscut cel din anul 1954, a avut loc fix în luna februarie.

Dar anii au trecut, discuțiile despre vreme, mai ales pe termen lung, nu au cum să nu ia în calcul și schimbările climatice majore, încălzirea globală și aspecte nestudiate, poate, suficient, încă, cum ar fi activitatea solară sau impactul asupra centrilor barici a unui vortex slab sau puternic.

După cum v-am prezenta și noi, dar și mai în detaliu și bine colegii de la Climatologie și Prognoze Globale, sfârșitul lunii ianuarie a adus în stratosferă un episod de încălzire stratosferică rapidă (SSW) considerat minor (prin faptul că viteza vânturilor zonale nu a coborât sub 0, determinând astfel schimbarea direcției lor, dar a fost totuși o încălzire stratosferică care a transmis rapid semnale și către troposferă, dacă este să ne uităm la coborârea arctică care a adus aerul foarte rece și gerul care persistă de mai bine de o săptămână la nivelul țării noastre.

Strict la nivel stratosferic, lucrurile nu sunt încă înclinate înspre o balanță sau alta. Nu este exclusă nici o nouă încălzire stratosferică care să destabilizeze vortexul, dar nici varianta prin care vortexul să se refacă rapid. Ce înseamnă aceasta? Că putem aveam, în primul caz, o continuare a ”parfumului” de iarnă pe care ni l-a adus acest început de februarie (în caz de nou SSW) sau că putem intra pe un proces de încălzire care apoi cu greu va mai putea fi dislocat.

În cele mai noi rulări, modelul european, ECMWF, merge, în luna februarie, pe o persistență la nivelul țării noastre a unui regim anticiclonic, fie că vorbim de dorsala anticiclonului Azoric în săptămâna 06 – 12 februarie, a Est-Europeanului (13 – 19 februarie) sau al unui brâu anticilonic între Azori și Est – European în ultima săptămână din lună (20 – 27 februarie).

Din punct de vedere al circulației atmosferice, februarie pare a fi luna discrepanțelor majore, trecând extrem de repede de la o circulație atlantică (care să ducă abaterile termice de la 850 hPa) și la valori cu +10, +12 grade peste normal) la momentele în care intră pe o circulație NE, ce aduce coborâri polare / arctice viguroase.

Temperaturi:

ECMWF a decis să meargă, pentru luna februarie, pe un regim termic cum nu am mai avut de mult timp la nivelul țării noastre, caracterizând o lună mai rece decât normalul climatologic, cu abateri care, prin sudul Moldovei, NV Dobrogei, zonele montane și Transilvania, ar putea ajunge și la –3 grade față de normele climatologice.

Prin restul Munteniei, centrul Moldovei, Maramureș, mare parte din Banat și Crișana regimul termic lunar va fi tot sub norme, cu valori de –0.5 spre –1 grad. Oltenia, vestul Banatului și nordul Moldovei sunt regiunile care vor avea un februarie normal din punct de vedere termic.

Defalcat pe săptămâni, săptămâna 06 – 12 februarie va fi foarte rece la nivelul întregii țări, săptămâna 13 – 19 februarie va fi una cu regim termic normal, iar ultima săptămână din februarie vine cu o încălzire ușoară, doar prin zonele montane urmând să fie temperaturi normale pentru data din calendar.

Precipitații:

Luna februarie nu este o lună care să exceleze din punct de vedere al regimului de precipitații. În bună parte din țară acestea se apropie de 30 – 40 l/mp și cantități mai mari de 40 de l/mp avem mai ales prin zonele montane.

ECMWF estimează o lună februarie deficitară în cea mai mare parte din țară, excepția urmând să fie dată de Apuseni, Munții Banatului, Transilvania, nordul Orientalilor, regiuni cu un regim pluviometric normal / excedentar.

Astfel, prin Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, vestul extrem al Banatului, abia se vor strânge 15 – 20, 25 de l/mp, în timp ce în restul zonelor vorbim de 30 – 40, izolat 50 de l/mp, cu cele mai mari cantități acumulate în zona Munților Banatului, Apuseni și nordul extrem al Orientalilor (50 – 60 de l/mp).

Defalcat pe săptămâni, săptămânile 06 – 12 și 13 – 19 februarie vin cu deficit de precipitații, pentru ca abia ultima săptămână din lună, 20 – 27 februarie să vină cu precipitații în limita normală a intervalului.

Nu vor lipsi nici ninsorile din peisaj, dar ele, cel puțin la cum arată estimările, vor prefera mai ales zonele montane, Transilvania și Maramureșul, iar prin celelalte regiuni vor fi destul de slabe.

Articol realizat de Prognozemeteo – Vremea în România

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile TARIFE de referință RCA

Publicat

polita rca 630x325 1.jpg

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință RCA la nivelul lunii iulie 2024. Aceste tarife sunt cu rol orientativ pentru următoarele șase luni și sunt calculate pentru clasa B0, pe 12 luni.

Din datele publicate de ASF reiese că tarifele de referință RCA sunt mai mari pentru șoferii care au mașini înmatriculate în București sau Ilfov, scrie Alba24.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile TARIFE de referință…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

disparuta bun.jpg

O tânără de 15 ani din Cluj-Napoca este căutată de părinți, care au cerut și ajutorul comunității de motocicliști.

Fata are 15 ani și a fost văzută ultima dată miercuri, 24 iulie, în jurul orei 18.30.

Tânără dispărută la Cluj. Are 15 ani. Motocicliștii au dat alerta și o caută alături de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Albu Patrisia Andrada, a plecat voluntar din zona Oașului și nu mai poate fi contactată.

“Telefonul este închis,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: A fost finalizat drumul județean dintre Vingard și Ohaba

Publicat

foto: a fost finalizat drumul județean dintre vingard și ohaba

Drumul dintre Vingard și Ohaba a fost finalizat. Este vorba despre o porțiune de peste 8 kilometri, care ajută locuitorii mai multor localități să ajungă mai rapid la Sebeș, inclusiv la nodul de autostradă de acolo. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

Publicat

parkride 3.jpg

CTP Cluj anunță că stația de transport în comun Traian Vuia Nord va fi suspendată pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport.

„Incepand cu data de 25.07.2024 vor demara lucrarile de interventie in carosabil pe strada Traian Vuia, la obiectivul de investitii Park&Ride.

CTP Cluj: Stația Traian Vuia Nord va fi SUSPENDATĂ pe toată durata lucrărilor la Park & Ride-ul de la aeroport

In aceasta etapa de lucrari se impune blocarea traficului pe banda 1…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe