Connect with us

EVENIMENT

Vremea în ianuarie 2022. Vortexul polar distruge iarna!

Publicat

Departe de acele luni ianuarie geroase și cu ”munți” de zăpadă, ianuarie 2022, cel puțin la acest moment, se anunță a fi o lună mai caldă decât normalul perioadei și cu un deficit de precipitații, potrivit estimărilor realizate de prognozemeteo.ro.

În ceea ce privește ninsorile, dacă nu avem parte de niște schimbări majore la nivel de macro circulație, este posibil ca fulguielile din acest început de an din sudul țării, dar și ninsorile un pic mai hotărâte din vest, centru, nord, să fie singurele de care ne vom bucura.

Oare să mai sperăm la iarnă, sau ne pregătim clar de primăvară? Răspunsul stă într-un vortex polar fără precedent de puternic

Context sinoptic:
Așa cum despre iulie toți știm că este luna autentică de vară, caniculară, cu precipitații puține, atunci când discutăm despre ianuarie, nu avem cum să nu spunem că aceasta este, sau ar trebui să fie, luna autentică de iarnă. Cea mai rece, geroasă chiar și cu ninsori consistente. Asta și datorită faptului că, din punct de vedere sinoptic, principala caracteristică a lunii ianuarie este aceea a persistenței maselor de aer continental polar mai ales în jumătatea estică a Europei.

În mod clar, dacă este să ne uităm și la cum a evoluat luna decembrie, tiparul climatologic obișnuit pentru țara noastră nu se mai aplică, nici măcar într-o lună precum ianuarie. Iar vinovată pentru acest lucru este încălzirea globală.

Astfel, dacă prima parte a lunii ianuarie a stat sub semnul influenței unui nucleu depresionar extrem de bine dezvoltat în nordul Europei (un ciclon islandez) care a influențat și vremea de la noi, lucrurile par să se schimbe în următoarele săptămâni.

Săptămâna care urmează mai aduce pentru țara noastră inclusiv posibilitatea avansului unor depresiuni mediteraneene care nu este exclus, în condițiile unui cuplaj cu anticicloni mobili dinspre N, NE, să ducă și spre fenomene având un aspect mai autentic de iarnă, poate chiar sever. După aceea, însă, ultimele două săptămâni din ianuarie par a aduce spre noi avansul dorsalei anticiclonului Azoric.

Dar toate aceste scenarii sinoptice pot suferi modificări importante dacă apar semnale de schimbare la nivelul macrocirculației, referindu-ne aici mai ales la vortexul stratosferic, extrem de intens în această perioadă și care cu greu pare că ar mai putea fi destabilizat.

Temperaturi:
Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF estimează că intervalul 10 – 17 ianuarie va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normalul perioadei prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, dar, izolat, și prin Transilvania, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane vom avea un regim termic normal.

Intervalul 17 – 24 ianuarie vine cu temperaturi normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Banatului, Maramureșului, Transilvaniei și zonelor montane, unde vorbim de un regim termic mai rece decât ar fi normal. Ultima săptămână din ianuarie va aduce un regim termic normal la nivelul întregii țări.

Precipitații:
Veștile în ceea ce privește regimul de precipitații nu sunt nici ele prea bune. Per total, ECMWF vorbește de o lună ianuarie deficitară, iar acest lucru se vede și din distribuția pe săptămâni: săptămâna 10 – 17 ianuarie aduce un ușor excedent pe Oltenia, vestul Munteniei, centrul Moldovei, deficit prin Banat și Crișana, în timp ce în restul țării avem un regim normal de precipitații. Intervalul 17 – 24 ianuarie poate fi și el considerat cu precipitații în normalul perioadei, pentru ca ultima săptămână din ianuarie să vină cu deficit la nivelul întregii țări.

Cantitățile totale de precipitații estimate de cei de la ECMWF să cadă în ianuarie, pe regiuni, pleacă de la un 15 – 20, 25 de l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, la un 40 – 50 de l/mp în restul țării, cu cele mai mari cantități prin Munții Banatului, ai Maramureșului și Apuseni, unde se pot acumula și 60 – 70 de l/mp.

Zăpadă în ianuarie:
Din păcate, dezamăgirea celor care iubesc iarna și care, ca și noi, au sperat la zăpadă de sărbători sau măcar la acest început de an, se va prelungi, cel mai probabil, și în ianuarie.

Ninsorile pare că vor prefera tot vestul, centrul, nordul țării, cu zonele montane, unde estimările celor de la ECWMF merg spre ninsori care pot cumula și 15 – 20 mm, iar în zonele montane 30 – 50 mm), în timp ce în restul țării, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și mare parte din Moldova abia dacă ne putem aștepta la ninsori care să cumuleze și un 5 – 10 mm. Cantități de precipitații care, traduse în strat de zăpadă, pot fi și mai mici.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

O mașină scăpată de sub control s-a răsturnat, într-o localitate din Dâmbovița. Trafic îngreunat

Publicat

politia general nou
Arhivă foto

Un accident rutier a avut loc, marți la amiază pe o șosea din Dâmbovița. Din primele informații, șoferul unei mașini a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina.

Potrivit IPJ Dâmbovița, accidentul rutier s-a produs în Priseaca.

Din primele date, un autoturism s-ar fi răsturnat, rezultând rănirea ușoară a unei femei de 29 de ani.

Traficul se desfășoară alternativ, pe un singur sens.

Polițiștii efectuează cercetări, în vederea stabilirii împrejurărilor producerii evenimentului.

Potrivit ISU Dâmbovița, la locul accidentului, echipajele de intervenție au găsit o persoană rănită, neîncarcerată.

Aceasta primește îngrijiri medicale la fața locului de la echipajele medicale.

Pompierii asigură și măsurile de prevenire a incendiilor la locul evenimentului rutier.

Au acționat pompierii de la Detașamentul de Pompieri Târgoviște cu o autospecială de intervenție, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, iar SAJ DB cu un echipaj.

Stire in actualizare

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească privind sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Publicat

comisia europeana

O schemă în valoare de 103 milioane de euro lansată de România cu scopul de a sprijini investiţiile în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii), a fost aprobată marți de Comisia Europeană, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Proiectul prevede punerea în funcţiune a unei capacităţi de minimum 480 MWh de stocare a energiei electrice în baterii, până în 31 decembrie 2025. Bugetul total aferent prezentei scheme este echivalentul în lei a sumei de 103.480.000 euro, compus din 79.600.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR şi 23.880.000 euro fonduri naţionale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.

„Comisia a decis că schema românească este necesară şi adecvată pentru a accelera investiţiile în facilităţile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE care au legătură cu tranziţia verde.

În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională, în condiţiile în care ajutorul va fi limitat la minimumul necesar şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, a precizat Executivul comunitar într-un comunicat de presă. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Accident feroviar în Satu Mare. Un bărbat a fost lovit de un tren personal

Publicat

acc feroviar satu mare 1

Un bărbat a ajuns la spital, marți la amiază după ce a fost lovit de un tren personal, în Satu Mare.

Potrivit IPJ Satu Mare, marți, în jurul orei 14.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare, a intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare în zona pasarelei, lângă calea ferată, localitatea Satu Mare.

O persoană de sex masculin în vârstă de aproximativ 50 ani, a fost acroșată de către trenul personal cu direcția Satu Mare- Oradea.

acc feroviar satu mare

Echipajele de descarcerare au intervenit și au extras victima, aceasta fiind conștientă și cooperantă.

Ulterior a fost predată unui echipaj al  Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.

Bărbatul a suferit mai multe traumatisme la nivelul membrelor, fiind transportat la UPU Satu Mare, pentru investigații suplimentare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Percheziții în județele Suceava și Cluj, la un grup infracțional specializat în trafic de droguri și operațiuni cu psihoactive

Publicat

droguri suceava cluj 1

Polițiștii au efectuat marți percheziții în județele Suceava și județul Cluj, la un grup infracţional organizat bănuit de trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, marți, 21 martie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava, efectuează 27 de percheziții domiciliare, dintre care 25 în județul Suceava și 2 în municipiului Cluj – Napoca, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

droguri suceava cluj 2

În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada iunie 2022 – martie 2023, mai multe persoane din municipiul Rădăuți, județul Suceava, ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în traficul de droguri și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv, acestea comercializând substanțele consumatorilor, inclusiv minori, din municipiul Rădăuți și din localitățile limitrofe.

Membrii grupului infracțional ar fi achiziționat substanțele destinate vânzării, atât din străinătate, cât și de la persoane din municipiului Cluj – Napoca.

YouTube video

Pe parcursul cercetărilor, au fost efectuate mai multe capturi de droguri de risc și mare risc, precum și de noi substanțe psihoactive, respectiv aproximativ 3,5 kilograme în total.

Membrii grupului infracțional ar fi comercializat drogurile și substanțele psihoactive, cu sume cuprinse între 200 și 250 de lei per gram.

droguri suceava cluj 5

„Activitatea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj – Napoca și Iași, inspectoratelor de poliție județene Suceava, Bistrița – Năsăud și Cluj, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

droguri suceava cluj

Facem precizarea că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicat.

Citește mai departe