Connect with us

EVENIMENT

Vremea în ianuarie 2022. Vortexul polar distruge iarna!

Publicat

Departe de acele luni ianuarie geroase și cu ”munți” de zăpadă, ianuarie 2022, cel puțin la acest moment, se anunță a fi o lună mai caldă decât normalul perioadei și cu un deficit de precipitații, potrivit estimărilor realizate de prognozemeteo.ro.

În ceea ce privește ninsorile, dacă nu avem parte de niște schimbări majore la nivel de macro circulație, este posibil ca fulguielile din acest început de an din sudul țării, dar și ninsorile un pic mai hotărâte din vest, centru, nord, să fie singurele de care ne vom bucura.

Oare să mai sperăm la iarnă, sau ne pregătim clar de primăvară? Răspunsul stă într-un vortex polar fără precedent de puternic

Context sinoptic:
Așa cum despre iulie toți știm că este luna autentică de vară, caniculară, cu precipitații puține, atunci când discutăm despre ianuarie, nu avem cum să nu spunem că aceasta este, sau ar trebui să fie, luna autentică de iarnă. Cea mai rece, geroasă chiar și cu ninsori consistente. Asta și datorită faptului că, din punct de vedere sinoptic, principala caracteristică a lunii ianuarie este aceea a persistenței maselor de aer continental polar mai ales în jumătatea estică a Europei.

În mod clar, dacă este să ne uităm și la cum a evoluat luna decembrie, tiparul climatologic obișnuit pentru țara noastră nu se mai aplică, nici măcar într-o lună precum ianuarie. Iar vinovată pentru acest lucru este încălzirea globală.

Astfel, dacă prima parte a lunii ianuarie a stat sub semnul influenței unui nucleu depresionar extrem de bine dezvoltat în nordul Europei (un ciclon islandez) care a influențat și vremea de la noi, lucrurile par să se schimbe în următoarele săptămâni.

Săptămâna care urmează mai aduce pentru țara noastră inclusiv posibilitatea avansului unor depresiuni mediteraneene care nu este exclus, în condițiile unui cuplaj cu anticicloni mobili dinspre N, NE, să ducă și spre fenomene având un aspect mai autentic de iarnă, poate chiar sever. După aceea, însă, ultimele două săptămâni din ianuarie par a aduce spre noi avansul dorsalei anticiclonului Azoric.

Dar toate aceste scenarii sinoptice pot suferi modificări importante dacă apar semnale de schimbare la nivelul macrocirculației, referindu-ne aici mai ales la vortexul stratosferic, extrem de intens în această perioadă și care cu greu pare că ar mai putea fi destabilizat.

Temperaturi:
Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF estimează că intervalul 10 – 17 ianuarie va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normalul perioadei prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, dar, izolat, și prin Transilvania, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane vom avea un regim termic normal.

Intervalul 17 – 24 ianuarie vine cu temperaturi normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Banatului, Maramureșului, Transilvaniei și zonelor montane, unde vorbim de un regim termic mai rece decât ar fi normal. Ultima săptămână din ianuarie va aduce un regim termic normal la nivelul întregii țări.

Precipitații:
Veștile în ceea ce privește regimul de precipitații nu sunt nici ele prea bune. Per total, ECMWF vorbește de o lună ianuarie deficitară, iar acest lucru se vede și din distribuția pe săptămâni: săptămâna 10 – 17 ianuarie aduce un ușor excedent pe Oltenia, vestul Munteniei, centrul Moldovei, deficit prin Banat și Crișana, în timp ce în restul țării avem un regim normal de precipitații. Intervalul 17 – 24 ianuarie poate fi și el considerat cu precipitații în normalul perioadei, pentru ca ultima săptămână din ianuarie să vină cu deficit la nivelul întregii țări.

Cantitățile totale de precipitații estimate de cei de la ECMWF să cadă în ianuarie, pe regiuni, pleacă de la un 15 – 20, 25 de l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, la un 40 – 50 de l/mp în restul țării, cu cele mai mari cantități prin Munții Banatului, ai Maramureșului și Apuseni, unde se pot acumula și 60 – 70 de l/mp.

Zăpadă în ianuarie:
Din păcate, dezamăgirea celor care iubesc iarna și care, ca și noi, au sperat la zăpadă de sărbători sau măcar la acest început de an, se va prelungi, cel mai probabil, și în ianuarie.

Ninsorile pare că vor prefera tot vestul, centrul, nordul țării, cu zonele montane, unde estimările celor de la ECWMF merg spre ninsori care pot cumula și 15 – 20 mm, iar în zonele montane 30 – 50 mm), în timp ce în restul țării, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și mare parte din Moldova abia dacă ne putem aștepta la ninsori care să cumuleze și un 5 – 10 mm. Cantități de precipitații care, traduse în strat de zăpadă, pot fi și mai mici.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024: câte persoane au votat în Alba și în țară până la ora 8.00

Publicat

prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024: câte persoane au

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și rămân deschise până la ora 21.00. Există posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

În Alba, sunt așteptate la vot 302.724 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Profesorul clujean Ioan Așchilean de la UTCN, decorat de președintele Klaus Iohannis

Publicat

ioan aschilean utcn.jpeg

Ioan Așchilean, profesor universitar habilitat doctor inginer la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru activitatea sa.

Acesta a fist distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Profesorul clujean Ioan Așchilean de la UTCN, decorat de președintele Klaus Iohannis

“În semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în coordonarea proiectelor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter în Vrancea, chiar după deschiderea secțiilor de votare

Publicat

cutremur cu magnitudinea 4 pe richter în vrancea, chiar după

Un cutremur de intensitate medie s-a produs duminică în zona Vrancea. Mișcarea seismică a fost înregistrată la puțin timp după deschiderea secțiilor de votare. Seismul a avut magnitudinea 4.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP a anunțat că „în ziua de 24 noiembrie 2024, la ora 07:16:17 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur mediu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri prezidențiale în Alba: Cum votează Dumitrel, Negrescu, Hava, Vușcan și alți lideri politici locali. Declarații de la urne

Publicat

alegeri prezidențiale în alba: cum votează dumitrel, negrescu, hava, vușcan

Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele. În Alba, unul dintre primii cetățeni care s-au prezentat la secțiile de votare a fost președintele PNL Alba, Ion Dumitrel.

Președintele Consiliului Județean Alba a votat, în jurul orei 07:20, la una din secțiile deschise la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia. 

„Am votat pentru președinte, așa cum și-au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe