EVENIMENT
Vremea în ianuarie 2022. Vortexul polar distruge iarna!

Departe de acele luni ianuarie geroase și cu ”munți” de zăpadă, ianuarie 2022, cel puțin la acest moment, se anunță a fi o lună mai caldă decât normalul perioadei și cu un deficit de precipitații, potrivit estimărilor realizate de prognozemeteo.ro.
În ceea ce privește ninsorile, dacă nu avem parte de niște schimbări majore la nivel de macro circulație, este posibil ca fulguielile din acest început de an din sudul țării, dar și ninsorile un pic mai hotărâte din vest, centru, nord, să fie singurele de care ne vom bucura.
Oare să mai sperăm la iarnă, sau ne pregătim clar de primăvară? Răspunsul stă într-un vortex polar fără precedent de puternic
Context sinoptic:
Așa cum despre iulie toți știm că este luna autentică de vară, caniculară, cu precipitații puține, atunci când discutăm despre ianuarie, nu avem cum să nu spunem că aceasta este, sau ar trebui să fie, luna autentică de iarnă. Cea mai rece, geroasă chiar și cu ninsori consistente. Asta și datorită faptului că, din punct de vedere sinoptic, principala caracteristică a lunii ianuarie este aceea a persistenței maselor de aer continental polar mai ales în jumătatea estică a Europei.
În mod clar, dacă este să ne uităm și la cum a evoluat luna decembrie, tiparul climatologic obișnuit pentru țara noastră nu se mai aplică, nici măcar într-o lună precum ianuarie. Iar vinovată pentru acest lucru este încălzirea globală.
Astfel, dacă prima parte a lunii ianuarie a stat sub semnul influenței unui nucleu depresionar extrem de bine dezvoltat în nordul Europei (un ciclon islandez) care a influențat și vremea de la noi, lucrurile par să se schimbe în următoarele săptămâni.
Săptămâna care urmează mai aduce pentru țara noastră inclusiv posibilitatea avansului unor depresiuni mediteraneene care nu este exclus, în condițiile unui cuplaj cu anticicloni mobili dinspre N, NE, să ducă și spre fenomene având un aspect mai autentic de iarnă, poate chiar sever. După aceea, însă, ultimele două săptămâni din ianuarie par a aduce spre noi avansul dorsalei anticiclonului Azoric.
Dar toate aceste scenarii sinoptice pot suferi modificări importante dacă apar semnale de schimbare la nivelul macrocirculației, referindu-ne aici mai ales la vortexul stratosferic, extrem de intens în această perioadă și care cu greu pare că ar mai putea fi destabilizat.
Temperaturi:
Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF estimează că intervalul 10 – 17 ianuarie va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normalul perioadei prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, dar, izolat, și prin Transilvania, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane vom avea un regim termic normal.
Intervalul 17 – 24 ianuarie vine cu temperaturi normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Banatului, Maramureșului, Transilvaniei și zonelor montane, unde vorbim de un regim termic mai rece decât ar fi normal. Ultima săptămână din ianuarie va aduce un regim termic normal la nivelul întregii țări.
Precipitații:
Veștile în ceea ce privește regimul de precipitații nu sunt nici ele prea bune. Per total, ECMWF vorbește de o lună ianuarie deficitară, iar acest lucru se vede și din distribuția pe săptămâni: săptămâna 10 – 17 ianuarie aduce un ușor excedent pe Oltenia, vestul Munteniei, centrul Moldovei, deficit prin Banat și Crișana, în timp ce în restul țării avem un regim normal de precipitații. Intervalul 17 – 24 ianuarie poate fi și el considerat cu precipitații în normalul perioadei, pentru ca ultima săptămână din ianuarie să vină cu deficit la nivelul întregii țări.
Cantitățile totale de precipitații estimate de cei de la ECMWF să cadă în ianuarie, pe regiuni, pleacă de la un 15 – 20, 25 de l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, la un 40 – 50 de l/mp în restul țării, cu cele mai mari cantități prin Munții Banatului, ai Maramureșului și Apuseni, unde se pot acumula și 60 – 70 de l/mp.
Zăpadă în ianuarie:
Din păcate, dezamăgirea celor care iubesc iarna și care, ca și noi, au sperat la zăpadă de sărbători sau măcar la acest început de an, se va prelungi, cel mai probabil, și în ianuarie.
Ninsorile pare că vor prefera tot vestul, centrul, nordul țării, cu zonele montane, unde estimările celor de la ECWMF merg spre ninsori care pot cumula și 15 – 20 mm, iar în zonele montane 30 – 50 mm), în timp ce în restul țării, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și mare parte din Moldova abia dacă ne putem aștepta la ninsori care să cumuleze și un 5 – 10 mm. Cantități de precipitații care, traduse în strat de zăpadă, pot fi și mai mici.
Citește Romania24.ro pe Google News
sursa: prognozemeteo.ro
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo
EVENIMENT
Insecte, produse expirate și vitrine murdare, în Piața Mihai Viteazu. 35 de amenzi și activitate oprită temporar de ANPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a desfășurat joi o amplă acțiune de control în Piața Mihai Viteazu, în urma căreia a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.
Pe data de 03.04.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 22 de operatori economici care își desfășoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazu.
Verificările au fost efectuate ca urmare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Șofer prins la volan cu viteză de 223 km/h pe autostrada A1. Ce măsuri au luat polițiștii rutieri

Un șofer de 24 de ani a fost prins rulând cu viteza de 223 km/h pe autostrada A1. Acesta a fost surprins de aparatul radar.
Potrivit IPJ Timiș, miercuri, 2 aprilie, polițiștii Biroului Autostrăzi A1 Deva- Nădlac, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe Autostrada A1, km 431, calea 2 au oprit un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 24 de ani, care circula dinspre municipiul Lugoj înspre Deva.
Acesta a fost înregistrat de aparatul radar, cu viteza de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Restructurări la Poșta Română: reduceri de posturi administrative și eficientizarea activității. Precizările companiei

Restructurări la Poșta Română: Poșta Română anunță că a implementat o restructurare semnificativă a aparatului administrativ. Compania a eliminat 75% din posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați.
La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.
Restructurări la Poșta Română. Reducere a aparatului administrativ central
De la începutul anului 2025, numărul angajaților din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Livrator de mâncare pe moped, acroșat de o mașină, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca

Un accident rutier a avut loc joi la prânz pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Un livrator de mâncare, aflat pe un moped, a fost lovit de un autoturism.
Incidentul a fost surprins într-o filmare postată pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca. La fața locului a intervenit de urgență un echipaj al Ambulanței Cluj-Napoca, care a acordat îngrijiri medicale victimei.
Deocamdată, nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a livratorului. Revenim cu detalii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro