EVENIMENT
Vremea în ianuarie 2022. Vortexul polar distruge iarna!

Departe de acele luni ianuarie geroase și cu ”munți” de zăpadă, ianuarie 2022, cel puțin la acest moment, se anunță a fi o lună mai caldă decât normalul perioadei și cu un deficit de precipitații, potrivit estimărilor realizate de prognozemeteo.ro.
În ceea ce privește ninsorile, dacă nu avem parte de niște schimbări majore la nivel de macro circulație, este posibil ca fulguielile din acest început de an din sudul țării, dar și ninsorile un pic mai hotărâte din vest, centru, nord, să fie singurele de care ne vom bucura.
Oare să mai sperăm la iarnă, sau ne pregătim clar de primăvară? Răspunsul stă într-un vortex polar fără precedent de puternic
Context sinoptic:
Așa cum despre iulie toți știm că este luna autentică de vară, caniculară, cu precipitații puține, atunci când discutăm despre ianuarie, nu avem cum să nu spunem că aceasta este, sau ar trebui să fie, luna autentică de iarnă. Cea mai rece, geroasă chiar și cu ninsori consistente. Asta și datorită faptului că, din punct de vedere sinoptic, principala caracteristică a lunii ianuarie este aceea a persistenței maselor de aer continental polar mai ales în jumătatea estică a Europei.
În mod clar, dacă este să ne uităm și la cum a evoluat luna decembrie, tiparul climatologic obișnuit pentru țara noastră nu se mai aplică, nici măcar într-o lună precum ianuarie. Iar vinovată pentru acest lucru este încălzirea globală.
Astfel, dacă prima parte a lunii ianuarie a stat sub semnul influenței unui nucleu depresionar extrem de bine dezvoltat în nordul Europei (un ciclon islandez) care a influențat și vremea de la noi, lucrurile par să se schimbe în următoarele săptămâni.
Săptămâna care urmează mai aduce pentru țara noastră inclusiv posibilitatea avansului unor depresiuni mediteraneene care nu este exclus, în condițiile unui cuplaj cu anticicloni mobili dinspre N, NE, să ducă și spre fenomene având un aspect mai autentic de iarnă, poate chiar sever. După aceea, însă, ultimele două săptămâni din ianuarie par a aduce spre noi avansul dorsalei anticiclonului Azoric.
Dar toate aceste scenarii sinoptice pot suferi modificări importante dacă apar semnale de schimbare la nivelul macrocirculației, referindu-ne aici mai ales la vortexul stratosferic, extrem de intens în această perioadă și care cu greu pare că ar mai putea fi destabilizat.
Temperaturi:
Din punct de vedere al temperaturilor, cei de la ECMWF estimează că intervalul 10 – 17 ianuarie va fi caracterizat de o vreme mai caldă decât normalul perioadei prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, dar, izolat, și prin Transilvania, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane vom avea un regim termic normal.
Intervalul 17 – 24 ianuarie vine cu temperaturi normale în cea mai mare parte a țării, cu excepția Crișanei, Banatului, Maramureșului, Transilvaniei și zonelor montane, unde vorbim de un regim termic mai rece decât ar fi normal. Ultima săptămână din ianuarie va aduce un regim termic normal la nivelul întregii țări.
Precipitații:
Veștile în ceea ce privește regimul de precipitații nu sunt nici ele prea bune. Per total, ECMWF vorbește de o lună ianuarie deficitară, iar acest lucru se vede și din distribuția pe săptămâni: săptămâna 10 – 17 ianuarie aduce un ușor excedent pe Oltenia, vestul Munteniei, centrul Moldovei, deficit prin Banat și Crișana, în timp ce în restul țării avem un regim normal de precipitații. Intervalul 17 – 24 ianuarie poate fi și el considerat cu precipitații în normalul perioadei, pentru ca ultima săptămână din ianuarie să vină cu deficit la nivelul întregii țări.
Cantitățile totale de precipitații estimate de cei de la ECMWF să cadă în ianuarie, pe regiuni, pleacă de la un 15 – 20, 25 de l/mp prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, la un 40 – 50 de l/mp în restul țării, cu cele mai mari cantități prin Munții Banatului, ai Maramureșului și Apuseni, unde se pot acumula și 60 – 70 de l/mp.
Zăpadă în ianuarie:
Din păcate, dezamăgirea celor care iubesc iarna și care, ca și noi, au sperat la zăpadă de sărbători sau măcar la acest început de an, se va prelungi, cel mai probabil, și în ianuarie.
Ninsorile pare că vor prefera tot vestul, centrul, nordul țării, cu zonele montane, unde estimările celor de la ECWMF merg spre ninsori care pot cumula și 15 – 20 mm, iar în zonele montane 30 – 50 mm), în timp ce în restul țării, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și mare parte din Moldova abia dacă ne putem aștepta la ninsori care să cumuleze și un 5 – 10 mm. Cantități de precipitații care, traduse în strat de zăpadă, pot fi și mai mici.
Citește Romania24.ro pe Google News
sursa: prognozemeteo.ro
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo

Președintele AUR, George Simion, a anunțat, marți, că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai, scrie Agerpes.
„Vreau să vă anunț că, așa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiția electorală și alegerile au fost anulate de CCR, nejustificat, care nu se baza pe dovezi, noi vom contesta la Curtea Constituțională alegerea lui Nicușor Dan, din exact aceleași motive pentru care ei au anulat alegerile în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Pistă de biciclete de 1,2 km în comuna Lupșa. Va face legătura între satele Valea Șesii și Lunca. Acord de mediu, solicitat la APM

Pistă de biciclete de 1,2 km în comuna Lupșa. Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate a anunțat pe 16 mai depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare infrastructură pentru transportul verde – piste pentru biciclete în comuna Lupșa”.
Potrivit documentației, proiectul vizează amenajarea unei piste de biciclete cu îmbrăcăminte asfaltică, în lungime de 1.198 m, pe traseul drumului local existent între localitățile Lunca…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Avarie la rețeaua de apă potabilă, pe o stradă din Alba Iulia. Care a fost cauza incidentului

Avarie la rețeaua de apă, pe o stradă din Alba Iulia. Apa CTTA SA a anunțat, marți, 20 mai, întreruperea furnizării apei potabile pe strada Izvorului din cartierul Recea.
Avaria rețelei de distribuție a apei potabile a fost produsă de către firma care lucrează la rețeaua de energie electrică, transmite Apa CTTA SA.
Echipa de intervenție lucrează pentru remedierea defecțiunii.
La reluarea furnizării apei potabile, pot apărea depășiri ale parametrului turbiditate. În acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Timp redus de așteptare la predarea sacilor cu buletine de vot și procese verbale, la Cluj, la alegeri. Un nou circuit

Timpul de așteptare la predarea sacilor cu buletinele de vot și a proceselor verbale de la secțiile de votare după încheierea turului 2 al alegerilor prezidențiale de duminică s-a redus semnificativ la Cluj, astfel că președinții și locțiitorii care au ajuns după ora 21,30 la Cluj Arena nu au stat la coadă și nu au pierdut timp.
Asta după ce Prefectura Cluj a schimbat procedurile și circuitele de predare care vor fi aplicate, de aici înainte, la toate alegerile care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro