Connect with us

EVENIMENT

Vremea în luna februarie: Variații mari de temperatură și perioade cu ninsori

Publicat

Ultima lună calendaristică de iarnă păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie, valorile termice urmând să fie la fel de scăzute şi gerurile la fel de aspre, potrivit caracterizării climatice a lunii februarie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Deşi ne apropiem de echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi advecţiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul şi nord- vestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre. Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării, respectiv în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi în zonele de câmpie din vestul ţării, şi variază, în general, între 0 şi 2 grade Celsius”, se arată în prognoza de specialitate.

Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul ţării, valorile medii de temperatură depăşesc două grade Celsius. În Transilvania şi Moldova, acestea se situează între -2 şi 0 grade Celsius, coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până spre -4 grade Celsius. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între -6 şi -4 grade Celsius.

De asemenea, la altitudini de peste 1.500 de metri, în Carpaţi Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile scad până la -8 grade Celsius şi izolat, sub această limită.

Statistica ANM arată că temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este -38 Grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu. Tot în acelaşi an, în perioada 9-11 februarie, s-au înregistrat minime absolute la 24 de staţii meteorologice, dintre care amintim: -35 grade Celsius la Joseni (cu denumirea de Gheorghieni, în anul 1929) şi -33,8 grade Celsius la Predeal.

Conform specialiştilor, la Bucureşti, minima absolută este de -30,2 grade Celsius, înregistrată în 6 februarie 1954, la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi. La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti-Filaret, temperatura minimă absolută este -29 de grade, respectiv -24,2 grade Celsius, ambele valori fiind înregistrate în data de 10 februarie 1929.

„Valori ale temperaturii minime a aerului foarte scăzute s-au înregistrat, cu precădere, în anii: 1929, 1954, 1985, 2012. Anul 1954 s-a remarcat nu numai prin temperaturi minime foarte scăzute ci şi prin căderi masive de zăpadă şi viscole ce au afectat mai ales jumătatea de sud a ţării”, se menţionează în analiza ANM.

Pe de altă parte, temperatura maximă absolută a lunii februarie în România este de 26 de grade Celsius consemnată la Medgidia, în 27 februarie 1995 şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016. La Bucureşti, maxima absolută este de 25,7 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 16 februarie 2016. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, temperatura maximă absolută este 24,7 şi 24,1 grade Celsius, ambele valori fiind înregistrate în data de 16 februarie 2016.

Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime mari, peste 19 grade Celsius, neobişnuite pentru luna februarie, au fost: 1990, 1994, 1995, 2016.

„Februarie 2020 se află pe locul 6 în topul celor mai calde luni februarie, din perioada 1961- 2020”, potrivit specialiştilor ANM.

La capitolul precipitaţii, regimul acestora pentru luna februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie. Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, cele mai mici cantităţi de precipitaţii, cuprinse între 20 şi 30 mm, sunt caracteristice Moldovei, Bărăganului şi Dobrogei precum şi Podişului Transilvaniei.

În extremitatea estică a Deltei Dunării şi izolat, în centrul Transilvaniei, valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii scad sub 20 mm. Mergând spre vest se constată că acestea cresc astfel că în cea mai mare parte a Munteniei, în Câmpia şi Dealurile de Vest sunt cuprinse între 30-40 mm. Valori lunare mai mari de 40 mm, se regăsesc în masivele din Carpaţii Meridionali, în nordul Orientalilor sau în Maramureş, dar mai ales în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului.

Datele centralizate de ANM relevă faptul că, în februarie, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 371,5 mm, la Vf. Omu, în anul 1944.

În Capitală, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 147,1 mm şi a fost înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1895. La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a fost înregistrată în anul 2018, valorile fiind 84,8 mm, respectiv 98,6 mm.

Cele mai multe maxime absolute ale cantităţii lunare de precipitaţii au fost consemnate în anii: 1953, 1954, 1999.

În ceea ce priveşte cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, aceasta este de 116,4 mm şi a fost consemnată la Sf. Gheorghe Deltă, în 3 februarie 1954. La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 60,9 mm, în 10 februarie 1984, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. Tot în aceeaşi zi au fost înregistrate şi maximele absolute la staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, valorile fiind 58,2 mm, respectiv 55,8 mm.

În anii 1984 şi 2015 au fost înregistrate maxime absolute ale cantităţii de precipitaţii căzute in 24 de ore, la mai multe staţii meteorologice.

Meteorologii subliniază că luna februarie a anului trecut se află pe locul 10 în topul celor mai secetoase luni februarie din perioada 1961-2020, la egalitate cu anul 1962. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Cum funcționează

Publicat

un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia salariaților sau de perioada de timp în care aceștia rămân în firmă ar putea avea un nouă metodă la dispoziție.

Îl vor putea identifica pe următorul salariat care ar putea părăsi compania pentru care lucrează, informează AFP.

Un astfel de program informatic a fost dezvoltat de cercetători din Japonia. Obiectivul este să ajute firmele să ofere un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie din Alba Iulia care a spart geamul unei secții de poliție după o ceartă cu iubitul, trimisă în judecată. Ce s-a întâmplat

Publicat

politie e1556619188358.jpg

O femeie din Alba Iulia a fost trimisă în judecată pentru distrugere. Motivul: După o ceartă cu iubitul a spart geamul unei secții de poliție din județ. 

În data de 19 aprilie 2024, dosarul de distrugere a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Fapta pentru care femeia va ajunge în fața magistraților din Alba Iulia a avut loc în 11 decembrie 2022. S-a petrecut la Berghin, iar geamul spart aparținea secției de poliție din localitate.

A spart…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din Florești

Publicat

spit re.jpg

Lucrările la noul Spital de Urgență Cluj, care va fi construit în Florești, vor începe în luna mai a acestui an. UMFIH Cluj-Napoca are în plan să ridice lângă spital și un cămin care va deservi, în special, medicii rezidenți.

O nouă etapă pentru ridicarea spitalului, respectiv o nouă licitație pentru lucrări, a fost demarată deja.

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și motociclete. Ce a influențat vânzările. Date INS

Publicat

a crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și

A crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și motociclete, în primele două luni ale anului 2024. În schimb, au scăzut activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor. 

Afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu 3,5%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an. Datele sunt comparativev cu perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe