Context sinoptic:

– Caracteristicile unei vremi schimbătoare sunt date, de obicei, de faptul că pe parcursul lunii martie aveam de-a face cu o retragere a dorsalei anticiclonului est-european spre NE extrem, fapt ce favorizează avansul aerului mai cald de origine mediteraneeană sau atlantică.

Nu la fel par a sta lucrurile și în această lună martie, una în care dominant va fi un blocaj anticiclonic britanic iar unele modele meteo estimează chiar un nou avans al anticiclonului est-european și spre regiunea țării noastre.

Temperaturi:

– Din punct de vedere al temperaturilor vorbim de o lună martie ce se estimează a fi caldă, cu abateri termice care ar putea ajunge la +1,+1.5 grade față de valorile multianuale normale pentru această lună. Și asta la nivelul întregii țări.

Defalcat pe săptămâni, ar urma ca săptămâna 08 – 14 martie și 29 martie – 04 aprilie să vină cu valori de temperatură normale pentru perioadă în care ne aflăm, în timp ce în săptămâna 15 – 21 martie să avem abateri termice pozitive prin sud, sud-est, iar în perioada 22 – 28 martie să fie mai cald prin Banat, Crișana, Oltenia, dar și prin Moldova.

Precipitații:

– Nici din punct de vedere al precipitațiilor veștile nu sunt neapărat tocmai bune, urmând să vorbim de secetă și precipitații sub normele climatologice prin Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, Dobrogea și doar prin nordul Orientalilor, Maramureș și nordul Transilvaniei să avem excedent pluviometric. În Transilvania, Crișana și nordul Moldovei avem precipitații apropiate de normal.

săptămâna 08 – 14 martie aduce precipitații mai bogate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul țării, pentru ca în săptămâna 15 – 21 martie să vorbim de precipitații în limite normale în bună parte din țară, chiar peste norme în Muntenia, Oltenia, Moldova și Dobrogea. Ultimele două săptămâni din lună vin cu precipitații în limitele normale în toată țara, cu excepția Banatului, care, în săptămâna 22 – 28 martie ar putea avea un deficit de precipitații.

Ca și cantități totale așteptate pe parcursul lunii, cei de la ECMWF estimează un 30 – 40 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu un 60 – 70 de l/mp prin zonele montane, iar prin nordul Orientalilor chiar un 90 – 100 de l/mp.

Vorbim și de ninsori pe parcursul lunii martie, mai ales în zonele montane, unde, din totalul precipitațiilor așteptate să cadă, un 20 – 30 de l/mp vor fi sub formă solidă, dar ele nu sunt excluse nici în restul țării, aici vorbim doar de un 3 – 5 l/mp.

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo