EVENIMENT
Vremea se schimba brusc: FRIG, ninsori și viscol. Prognoza meteo pentru săptămâna 23 – 29 ianuarie
Iarna pare decisă să pună stăpânire pe mare parte din țară, în ultima săptămână din ianuarie. Temperaturile scad de la o zi la alta, iar în weekend vom avea în sfârșit parte de ninsori, posibil abundente. Este posibil să avem parte și de un pisod de viscol sever (care va trebui confirmat de modelările din zilele următoare).
Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 23 – 29 ianuarie 2023
Context sinoptic:
Săptămâna care urmează aduce schimbări radicale în ceea ce privește dinamica meteorologică la nivelul țării noastre. Iar aceste schimbări nu apar din senin. La nivelul stratosferei suntem în plină încălzire stratosferică care se va intensifica începând de mâine iar pe 31 ianuarie ar putea atinge maximul, cu valori de temperatură și de peste 8 – 10 grade, ceea ce înseamnă abateri și de +50 de grade față de ce ar fi normal.
Efectele acestei încălziri stratosferice vor începe să se propage destul de repede și la nivelul troposferei și atmosferei terestre, astfel că modelările meteo deja au început să creioneze scenarii prin care aerul rece, arctic, care urmează să fie eliberat, pare a alege ca destinatară zona Europei, inclusiv țara noastră.
Ce înseamnă asta? Începem săptămâna cu un vast brâu anticiclonic format între un Azoric mult prea împins spre vestul continentului European și Anticiclonul Est European, un brâu care va persista până dincolo de a doua parte a săptămânii.
Odată cu ziua de joi, un ”arctic blast” (o coborâre polară deosebit de intensă din altitudine, sparge acest brâu anticiclonic, ajunge în Marea Mediterană și declanșează o ciclogeneză destul de puternică, astfel că un ciclon mediteraneean adâncit (cu valori de 1002 milibari în centrul său) va începe deplasarea spre sudul și sud-estul continentului European, deci și spre România.
De menționat și faptul că, mai ales la începutul săptămânii, în zona de sud extrem a țării noastre ar putea să mai fie prezente și să acționeze inclusiv fronturi calde, care să aducă precipitații.
Din punct de vedere al circulației maselor de aer, începutul săptămânii ne regăsește încă, prin mare parte din continent, sub dominația aerului cald și foarte cald, încă pe o circulație atlantică. Dar, așa cum specificam mai sus, coborârea polară din troposfera medie și înaltă, care declanșează ciclogeneza în Mediterană este și cea care aduce o schimbare în masele de aer, aerul rece urmând să preia în forță întâietatea, pe o circulație NV – SE, astfel că weekendul va aduce o răcire semnificativă pe întreg continentul european, deci și la noi, cu temperaturi și cu –6, –8 grade sub normalul perioadei.
Temperaturi minime:
Începem săptămâna cu valori minime pozitive la nivelul întregii țări, de la 1 – 3 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Munteniei, al Dobrogei, în timp ce prin sudul Dobrogei, restul Munteniei, Oltenia, Banat vom ajunge și la 5 – 7 grade. La munte vor fi valori ușor negative, spre –2, –3 grade, iar pe creste –5, –6 grade.
De MARȚI temperaturile minime încep să scadă, astfel că vorbim de valori preponderent negativ prin Moldova (-0 spre –2 grade), Transilvania (-1 spre –3 grade), Maramureș (-0 spre –2 grade). În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Crișana se vor atinge 1 – 3 grade, iar Banatul va avea cele mai ridicate valori minime, spre 5 – 6 grade. La munte vorbim deja de valori spre –4, –5 grade, cu –8, –9 grade pe creste.
MIERCURI răcirea continuă, minimele din Moldova (centru), Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia, coboară chiar spre –2, –4 grade, iar prin sud-estul Munteniei, prin Dobrogea și prin Banat vor fi 2 – 4 grade.
JOI deja avem parte de minime negative în toată țara (-2 spre –4 grade), doar Banatul și Crișana mai luptă să păstreze măcar un grad peste limita de îngheț. La munte se instalează getul, cu valori care pe creste coboară spre –12 grade.
VINERI continuă să se răcească în nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș, nordul Munteniei (-5, –7 grade) iar în restul țării vor fi minime între –1 și –3 grade, La munte coborâm chiar și spre –16 grade pe creste.
Zilele de weekend vin cu temperaturi foarte scăzute la nivelul întregii țări (-3 spre –5, –6 grade).
Temperaturi maxime:
Maximele de LUNI ajung chiar la valori de 12 – 14 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar în restul țării vor fi valori de la 3 – 5 grade, cu posibil 6 – 8 grade prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei.
MARȚI deja temperaturile scad în Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, unde nu mai depășim 2 – 4 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș ne oprim la valori de 7 – 9 grade. La munte vor fi maxime negative, spre –2, –4 grade.
MIERCURI și JOI avem parte de o ușoară încălzire, astfel că temperaturile urcă iar spre valori de 4 – 6, 7 grade prin bună parte din țară, cu 2 – 3 grade prin Moldova și Dobrogea. La munte continuăm cu maxime negative, –2 spre –4 grade,
Odată cu ziua de VINERI intrăm din nou într-un proces de răcire, maximele nu mai trec de 0 – 2 grade, doar vineri, prin banat, se mai pot atinge 4 – 5 grade. La munte temperaturile coboară chiar spre –7, –9 grade.
Precipitații:
Ziua de LUNI aduce precipitații prin Oltenia și sudul Banatului (ploi), în timp ce prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului vor fi și lapoviță și ninsori. Se pot acumula cantități și de 10 – 15, izolat 20 de l/mp.
MARȚI vine cu ploi prin Banat, lapoviță și ninsori prin Oltenia, ninsori prin Orientali și vestul Meridionalilor. Cantități slabe de precipitații, sub 2 – 3 l, dar prin Munții Banatului se pot acumula și 20 – 25 de l/mp.
Pe parcursul zilei de MIERCURI ninsori slabe sunt posibile și prin sudul Moldovei, al Dobrogei, dar și prin Muntenia și zonele montane. Vor fi ninsori slabe, nesemnificative. Aceeași situație se păstrează și pe parcursul zilei de JOI.
Lucrurile se schimbă radical începând cu ziua de VINERI. Ciclonul mediteraneean despre care am menționat în contextul sinoptic pătrunde în țara noastră prin sud, cu alimentare din Marea Neagră. Dacă pe Dobrogea (mai ales partea ei de litoral) avem parte, la început și de ploi, dar și de lapoviță, ninsorile cuprind repede și se extind în Muntenia, Oltenia, sudul și centrul Moldovei, sudul Transilvaniei. În Muntenia, sudul Moldovei, modelul celor de la ECMWF estimează chiar un interval de 12 – 15 ore de ninsori moderate și chiar abundente, însoțite și de rafale de vânt spre 50 – 60 de km/h, ceea ce înseamnă un episod clasic și sever de viscol.
După amiaza și seara zilei de SÂMBĂTĂ, ninsorile se mai restrâng dinspre Muntenia (deși continuă inclusiv prin zona Capitalei) dar va ninge în continuare prin Moldova (moderat și abundent chiar), dar și prin Transilvania, Banat, iar în nordul Dobrogei avem ploi și lapoviță.
Și DUMINICĂ mai avem parte de ninsori prin Muntenia (mai ales în zona Capitalei), prin Moldova, prin Transilvania, zonele montane și Banat. Duminică seara, un nou front de ninsori pătrunde de data aceasta prin vestul țării, cuprinzând Banatul, Crișana.
Vor fi cantități de precipitații care vor acumula, prin Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei și 30 – 40, izolat 50 de l/mp, și cum vorbim mai ales de ninsori, este posibil ca acestea să lase în urma lor și un strat consistent de zăpadă.
Posibil episod de viscol în intervalul 27 – 29 ianuarie?
Din toată analiza de mai sus, urmărind inclusiv evoluția fenomenelor pe linia atmosferei (stratosferă – troposferă), studiind și ceea ce modelele meteo (mai ales cel al celor de la ECMWF, considerat de cea mai mare acuratețe), oferă ca informații acum, estimăm, cu un grad de probabilitate, cel puțin acum, de 40 – 50%, că sunt șanse foarte mari ca ultimul weekend din ianuarie să aducă un episod de viscol sever.
Traiectoria ciclonului mediteraneean, la acest moment, pare a fi pe un trase direcționat de curentul jets stream, de tip 2a – 4a, cu alimentare din bazinul Mării Negre, ceea ce va aduce și un supliment de umiditate, tradus astfel în precipitații mai abundente. Gradientul termo-baric nu va fi unul cu diferențe extreme, dar va permite totuși intensificări ale vântului care să ajungă la rafale și de 50 – 60 de km/h.
Rămâne să urmărim cu atenție fiecare modelare din zilele următoare și, posibil, o confirmare clară a acestuia undeva pe miercuri.
Strat de zăpadă:
În condițiile în care discutăm despre un posibil episod de viscol spre finalul săptămânii, discuțiile despre stratul de zăpadă se pot dovedi foarte hazardate la acest moment. Dar, totuși, dacă ne uităm tot la cei de la ECMWF, care procesează și viscolul deja, nu este exclus ca, după mai bine de 2 luni de iarnă fără pic de strat de zăpadă, Muntenia să sară direct spre 15 – 20 de cm, la fel și Moldova, la munte să depășim 80 – 100 de cm, dar și prin restul țării să se depună un 3 – 5 cm.
Prognoza detaliată o puteți citi pe https://prognozemeteo.ro/2023/01/15/vremea-saptamanala-16-22-ianuarie-2023/
Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo https://www.tiktok.com/@prognozemeteo
EVENIMENT
Pompieri din Mureș, în sprijinul ISU Alba, în contextul avertizărilor de viscol puternic și ninsori. Recomandări pentru populație
O autospecială pentru transport personal și victime multiple de la ISU Mureș a fost dislocată la ISU Alba, în contextul avertizărilor de ninsori și viscol puternic.
Potrivit IGSU, aproape 5.000 de pompieri din țară cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județele aflate sub incidența fenomenelor meteorologice periculoase.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. ”Cârtițele” din China, așteptate pe șantierul stației de metrou Teilor din Florești. La prima stație suflă vântul
E forfotă pe șantierul unde se construiește stația Teilor, cea de-a 2-a a metroului Clujului, aici fiind așteptate să sosească cele două ”cârtițe” care vor săpa în subteran și care sunt pe vapor în drumul lor spre România din China.
Stația se află în dreapta străzii Eroilor pe partea de coborâre, în zona fostei ferme de pui, unde s-a decopertat o bună parte din deal și se pregătește terenul pentru groapa în care vor fi coborâte la 20 de m cele două…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bani de la Guvern pentru primării. Împrumuturi pentru cheltuieli cu proiecte din fonduri europene și finanțare pentru digitalizare
Primăriile vor primi împrumuturi de la Guvern, pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiectele cu bani europeni. Anunțul a fost făcut joi, de premierul Marcel Ciolacu.
Bugetul în acest sens este de un miliard de lei.
„Continuăm să susţinem autorităţile locale prin împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele în derulare cu bani europeni. Avem un buget de un miliard de lei în acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ALBA: Ședință a principalelor instituții implicate în pregătirea alegerilor prezidențiale de duminică
Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții principalelor instituții implicate în alegerilor prezidențiale care au loc duminică.
A fost discutat stadiul pregătirilor în județ, inclusiv distribuirea materialelor electorale către secțiile de votar și asigurarea măsurilor de siguranță și ordine publică în ziua votului.
De asemenea, s-a mai discutat despre funcționarea corectă a…
Citește mai mult pe Alba24.ro