ACTUALITATE
YouTube, acuzată de un ONG că şi-ar fi direcţionat utilizatorii spre conţinut video care neagă schimbările climatice
YouTube ar fi direcţionat milioane de utilizatori către conţinut video ce neagă schimbările climatice, a acuzat joi un ONG american care a solicitat platformei să stopeze ”promovarea gratuită a dezinformării”, relatează AFP.
16 procente dintre cele o sută de clipuri video cele mai vizionate, cu termenul ”încălzire globală”, conţineau informaţii eronate, iar primele zece clipuri video cu cele mai multe vizualizări au fost accesate, în medie, de peste un milion de ori fiecare, a afirmat ONG-ul cu sediul în New York, într-un raport.
YouTube a răspuns dând asigurări că face tot posibilul să reducă materialele video ”problematice” şi să evidenţieze, în schimb, sursele cu autoritate, precum şi să afişeze studii referitoare la schimbările climatice şi la alte subiecte.
Pe de altă parte, platforma de partajare video aparţinând Google şi-a apărat poziţia susţinând că în timp ce va continua să elimine conţinutul care promovează ura, aşa cum este definit prin politica sa, violent sau fraudulos, nu va cenzura conţinutul care nu-i încalcă regulile. ”Sistemele noastre de recomandare nu sunt concepute pentru a filtra sau retrograda videoclipuri sau canale pe baza unor puncte de vedere specifice”, a subliniat YouTube la solicitarea AFP.
Platforma a amintit că ”a investit semnificativ în reducerea recomandărilor cu un conţinut problematic şi a dezinformării şi în înmulţirea celor din surse recunoscute”.
Organizaţia Avaaz a explicat că a eliminat rezultatele căutărilor efectuate pe YouTube folosind termenii ”încălzire globală”, ”schimbări climatice” şi ”manipulare climatică” pentru a vedea ce conţinut suplimentar propune platforma. Proporţia conţinutului video potenţial înşelător a crescut la 21 de procente pentru termenul ”manipulare climatică”, dar a scăzut la 8 procente pentru ”schimbări climatice”, a precizat ONG-ul, care primeşte petiţii pe platforma sa şi susţine că ”permite cetăţenilor să influenţeze deciziile politice la nivel mondial”.
„Nu este vorba despre libertatea de exprimare, ci de publicitate gratuită”, a declarat într-un comunicat Julie Deruy, director de campanii în cadrul Avaaz.
”YouTube propune conţinut video inexact, care riscă să creeze confuzie în rândul oamenilor în legătură cu una dintre cele mai mari crize din vremurile noastre”, a precizat reprezentanta ONG-ului.
O căutare efectuată de AFP pe YouTube cu termenul ”încălzire globală” a oferit o pagină cu rezultate în fruntea cărora se află o căsuţă ce conţine un rezumat Wikipedia asupra subiectului şi un link către pagina enciclopediei online. Lista clipurilor video sugerate pe această temă a fost dominată de surse precum National Geographic, NASA, TED şi principalele organisme media, inclusiv CBS, PBS, Sky News şi AFP.
În 2019, conform YouTube, consumul de conţinut din surse cu autoritate a crescut cu 60 de procente.
„Prioritizăm surse cu autoritate pentru milioane de căutări şi propunem link-uri cu informaţii pe subiecte susceptibile să facă loc dezinformării – inclusiv despre schimbările climatice – pentru a oferi context”, a indicat YouTube.
Avaaz a solicitat YouTube să retragă toate clipurile video de dezinformare pe tema schimbărilor climatice din recomandările sale şi să se asigure că acest conţinut nu produce venituri din reclame. De asemenea, asociaţia doreşte ca YouTube să colaboreze cu specialişti în fact-checking (verificare de informaţii) şi să afişeze sfaturi cu unele corecturi ale materialelor video care conţin date false despre schimbările climatice.
Potrivit Avaaz, YouTube a plasat automat publicitate în anumite materiale video contestate, permiţând serviciului şi creatorilor de conţinut să câştige bani.
Acest lucru se poate aplica în cazul materialelor video de ştiri care exprimă aspecte divergente din dezbaterea privind schimbările climatice, notează AFP.
YouTube oferă deja publicitarilor sisteme care împiedică afişarea reclamelor acestora pe anumite tipuri de conţinut, cum ar fi discuţiile pe tema schimbărilor climatice.
Samsung, L’Oréal, Danone şi grupurile pentru protejarea mediului Greenpeace şi Friends of the Earth au solicitat pe YouTube să reducă dezinformarea climatică, a declarat Avaaz. ”YouTube nu ar trebui să ofere, să sugereze, să promoveze, să facă publicitate sau să conducă utilizatorii spre dezinformare”, a spus Deruy.AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro