Connect with us

ACTUALITATE

Zborurile comerciale din România înregistrează în ianuarie un minus de 66%

Publicatavion-pasageri

Nici 2021 nu începe mai bine în transportul aerian: minus 66% la zborurile comerciale din România în ianuarie.

Numărul zborurilor comerciale în România a fost de doar 4.500 în luna ianuarie, astfel că s-a înregistrat o scădere de aproximativ 66% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Eurostat.

La nivel european, zborurile comerciale au scăzut cu 68,1% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, aflându-se iar pe un trend descendent ca urmare a noilor restricţii impuse de către statele europene, conform ZF.

Noile restricţii impuse de către ţările europene au avut un efect major negativ asupra industriei aviatice, astfel, numărul zborurilor comerciale aflându-se iarăşi pe un trend negativ.

Pentru a preveni răspândirea pan­de­miei COVID-19, ţările din întreaga lume au luat o serie de măsuri restrictive, iar in­dus­tria aviatică a fost semnificativ afectată.

Primul impact a fost vizibil în martie 2020, cu o scădere cu 44% a numărului total de zboruri comerciale (pasageri, mărfuri şi poştă) în UE comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Cu restricţiile în vigoare şi schimbări ale preferinţelor de călătorie, cele mai substanţiale scăderi ale numărului de zboruri comerciale au fost înregistrate în aprilie, -91% comparativ cu aceeaşi lună din 2019, mai, -90%, şi iunie, -84%.

În lunile de vară, a existat doar o recuperare parţială, cu scăderi de 64% în iulie şi 53% în august. Odată cu venirea lunii septembrie, au putut fi observate scăderi mai mari, astfel în septembrie scăderile zborurilor a fost de circa 59%, în octombrie, -62%, noiembrie, -68%, decembrie, -67%.

Cele mai mari scăderi din luna ianuarie a zborurilor comerciale au fost întregistrate în Ungaria, -83%, Austria, -81,2%, şi Irlanda, -79,4%. Pe când la polul opus, cele mai mici scăderi au fost raportate de ţări precum Luxemburg, cu doar -56%, Bulgaria, 57,6%, şi Croaţia 58,8%.

Într-un raport al Eurocontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Europene), este estimat faptul că până în iunie 2021 traficul aerian îşi va reveni fie la doar 30%, fie la 45% faţă de nivelul din 2019, pe fondul noilor restricţii de circulaţie impuse în statele europene. Cele două scenarii pe care se bazează revenirea industriei aviatice sunt construite pe baza evoluţiei situaţiei sanitare. Totuşi, iniţial estimările arătau o revenire la circa 60-70% în luna iunie.

Primul scenariu care presupune o revenire de 45% în luna iunie presupune o îmbunătăţire parţială în T2/2020, iar cel de-al doilea scenariu este construit pe faptul că în trimestrul doi nu va exista nicio îmbunătăţire.

Este rezonabil să ne aşteptăm ca situaţia epidemiologică să se îmbunătăţească în multe ţări europene până în al doilea trimestru şi că cei mai vulnerabili cetăţeni din întreaga Europă vor fi fost vaccinaţi. Acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca zborurile neesenţiale să fie mai accesibile, ceea ce ar facilita o mică îmbunătăţire în timpul celui de-al doilea trimestru, urmată de o recuperare mai mare în perioada de vară. În acest caz am putea vedea niveluri în jur de -55% din 2019 până în iunie. Cu toate acestea, este de asemenea rezonabil să ne aşteptăm la asta, chiar dacă situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit până la al doilea trimestru, multe state pot alege să nu relaxeze măsurile de călătorie, ceea ce va reduce sever cererea şi orice posibilitate de a călători, ceea ce înseamnă că industria aviatică se îmbunătăţeşte cel mai devreme în perioada de vară. În acest caz suntem vorbim de -70% până în iunie „, spune Eamonn Brennan, Director General Eurocontrol.

Sursa: Mediafax


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

VIDEO: Doi copii şi un bătrân, împuşcaţi mortal în stradă, într-o localitate de lângă Roma

Publicat

Un bărbat a deschis focul, duminică dimineaţa, în plină stradă, într-o comună de lângă Roma. Doi copii și un adult au murit în urma incidentului, transmite Reuters, citând autorităţile locale din Ardea.

Atacatorul, un bărbat de de 34 de ani, a fost găsit mort mai târziu într-o casă din apropiere, aparent ca urmare a unui gest sinucigaş, în timp ce poliţia se pregătea să descindă în clădirea unde acesta se baricadase de câteva ore.

Potrivit media citate de EFE, bărbatul ucis în incident, în vârstă de 74 de ani, trecea prin zonă cu bicicleta, iar cei doi copii, de 5 şi 10 ani, se jucau pe stradă.

Autorul atacului avea 34 de ani, avea probleme psihice şi îşi agresase vecinii în trecut, a relatat presa italiană.

“Suntem profund întristaţi de moartea celor doi copii şi a vârstnicului”, a transmis primarul Romei, Virginia Raggi, exprimând condoleanţe comunităţii din Ardea. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai puţini beneficiari de ajutor social în aprilie

Publicat

bani

Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în luna aprilie, de 169.690, în scădere cu 2.467 persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.875), Bacău (9.274) şi Buzău (8.204), iar cei mai puţini în Bucureşti (230) şi în judeţele Ilfov (958) şi Timiş (1.376).

Suma medie plătită în aprilie de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 262,93 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 44,616 milioane de lei.

La finalul lunii aprilie erau suspendaţi de la plată 13.562 de beneficiari, cei mai mulţi din Buzău (1.094 de beneficiari suspendaţi), Botoşani (927) şi Teleorman (782).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (339,42 lei), Braşov (315,53 lei) şi Mureş (314,21 lei). AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Record de tineri vizitatori în Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipiului București

Publicat

Muzeele și casele memoriale din Muzeul Municipiului București au înregistrat, în Noaptea Muzeelor, un record de tineri vizitatori. În topul preferințelor s-a aflat Muzeul Theodor Aman, dar și Palatul Suțu a reușit să atragă mulți vizitatori.

„Noaptea Muzeelor” a ajuns la cea de-a 17-a ediție, după pauza de anul trecut.

Astfel, 3.304 de vizitatori s-au putut bucura de fiecare exponat, din toate cele nouă muzee deschise ale MMB, în cadrul unui program special care a durat șase ore în după-amiaza și seara zilei de sâmbătă.

În topul preferințelor publicului s-a aflat Muzeul Theodor Aman

„Suntem încântați că am reușit să relansăm astfel în atenția opiniei publice personalitatea acestui mare pictor român și una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, prima casă-atelier de artist din România, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman”, transmit cei de la Muzeul Municipiului București.

Palatul Suțu a reușit și el să atragă numeroși vizitatori datorită celor trei proiecte complexe care au fost deschise. Pe lângă expoziția de bază – „Timpul Orașului” – vizitatorii au putut vedea și expoziția dedicată artei din spațiul Pinacotecii, intitulată „De la anatomia artistică la opera finită”. Iar în expoziția-eveniment dedicată uneia dintre cele mai misterioase culturi neolitice de pe teritoriul nostru – Civilizația Gumelnița – s-a poposit ceva mai mult, oaspeții fiind curioși să afle cum era viața în sud-estul României acum 6500 de ani.

O foarte bună atenție a atras și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, un muzeu mai mic, dar care și-a primit vizitatorii direct în „Grădina Paradisului”, cu desenele sale pregătitoare, dar și cu expoziția permanentă de pictură, sculptură și grafică. „Muzeul Vârstelor” de la Casa Filipescu-Cesianu, un muzeu modern al cărui proiect expoziţional restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei şi vieţii intime, a rămas în atenția publicului.

În topul preferințelor s-au aflat, de altfel, și Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Muzeul Dr. George Severeanu, Muzeul Dr. Victor Babeș, Muzeul Ligia și Pompiliu Macovei.

Cu un program diferit, prelungit dincolo de miezul nopții, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a dovedit că rămâne în topul preferințelor bucureștenilor de toate absolut toate vârstele.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 31.000 de persoane au fost imunizate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 10.000 cu prima doză

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost administrate 31.447 de doze de vaccin, dintre care 25.269 – Pfizer, 3.629 – Johnson&Johnson, 1.500 – Moderna şi 1.049 – AstraZeneca, potrivit unei informări a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

CNCAV arată că, în acelaşi interval, 9.888 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi 21.559 de persoane cu cea de-a doua.

Din 27 decembrie 2020 au fost administrate 8.537.162 de doze unui număr de 4.555.523 de persoane, dintre care 361.768 au primit o doză şi 4.193.755 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8 reacţii adverse – 0 de tip local şi 8 de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 16.394 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID – 1.759 de tip local şi 14.635 de tip general.

Conform CNCAV, 147 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Datele au fost puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate