Connect with us

ACTUALITATE

Zborurile comerciale din România înregistrează în ianuarie un minus de 66%

Publicatavion-pasageri

Nici 2021 nu începe mai bine în transportul aerian: minus 66% la zborurile comerciale din România în ianuarie.

Numărul zborurilor comerciale în România a fost de doar 4.500 în luna ianuarie, astfel că s-a înregistrat o scădere de aproximativ 66% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Eurostat.

La nivel european, zborurile comerciale au scăzut cu 68,1% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, aflându-se iar pe un trend descendent ca urmare a noilor restricţii impuse de către statele europene, conform ZF.

Noile restricţii impuse de către ţările europene au avut un efect major negativ asupra industriei aviatice, astfel, numărul zborurilor comerciale aflându-se iarăşi pe un trend negativ.

Pentru a preveni răspândirea pan­de­miei COVID-19, ţările din întreaga lume au luat o serie de măsuri restrictive, iar in­dus­tria aviatică a fost semnificativ afectată.

Primul impact a fost vizibil în martie 2020, cu o scădere cu 44% a numărului total de zboruri comerciale (pasageri, mărfuri şi poştă) în UE comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Cu restricţiile în vigoare şi schimbări ale preferinţelor de călătorie, cele mai substanţiale scăderi ale numărului de zboruri comerciale au fost înregistrate în aprilie, -91% comparativ cu aceeaşi lună din 2019, mai, -90%, şi iunie, -84%.

În lunile de vară, a existat doar o recuperare parţială, cu scăderi de 64% în iulie şi 53% în august. Odată cu venirea lunii septembrie, au putut fi observate scăderi mai mari, astfel în septembrie scăderile zborurilor a fost de circa 59%, în octombrie, -62%, noiembrie, -68%, decembrie, -67%.

Cele mai mari scăderi din luna ianuarie a zborurilor comerciale au fost întregistrate în Ungaria, -83%, Austria, -81,2%, şi Irlanda, -79,4%. Pe când la polul opus, cele mai mici scăderi au fost raportate de ţări precum Luxemburg, cu doar -56%, Bulgaria, 57,6%, şi Croaţia 58,8%.

Într-un raport al Eurocontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Europene), este estimat faptul că până în iunie 2021 traficul aerian îşi va reveni fie la doar 30%, fie la 45% faţă de nivelul din 2019, pe fondul noilor restricţii de circulaţie impuse în statele europene. Cele două scenarii pe care se bazează revenirea industriei aviatice sunt construite pe baza evoluţiei situaţiei sanitare. Totuşi, iniţial estimările arătau o revenire la circa 60-70% în luna iunie.

Primul scenariu care presupune o revenire de 45% în luna iunie presupune o îmbunătăţire parţială în T2/2020, iar cel de-al doilea scenariu este construit pe faptul că în trimestrul doi nu va exista nicio îmbunătăţire.

Este rezonabil să ne aşteptăm ca situaţia epidemiologică să se îmbunătăţească în multe ţări europene până în al doilea trimestru şi că cei mai vulnerabili cetăţeni din întreaga Europă vor fi fost vaccinaţi. Acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca zborurile neesenţiale să fie mai accesibile, ceea ce ar facilita o mică îmbunătăţire în timpul celui de-al doilea trimestru, urmată de o recuperare mai mare în perioada de vară. În acest caz am putea vedea niveluri în jur de -55% din 2019 până în iunie. Cu toate acestea, este de asemenea rezonabil să ne aşteptăm la asta, chiar dacă situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit până la al doilea trimestru, multe state pot alege să nu relaxeze măsurile de călătorie, ceea ce va reduce sever cererea şi orice posibilitate de a călători, ceea ce înseamnă că industria aviatică se îmbunătăţeşte cel mai devreme în perioada de vară. În acest caz suntem vorbim de -70% până în iunie „, spune Eamonn Brennan, Director General Eurocontrol.

Sursa: Mediafax

ACTUALITATE

Cum va fi cu Vizer? Cozmin Gușă a câștigat alegerile pentru șefia FRJ cu 118 la 70!

Publicat

foto: Facebook

La capătul unei zile tensionate, actualul președinte al Federației Române de Judo, Cozmin Gușă, a fost reales, miercuri seară, pentru un nou mandat, de 4 ani, în cadrul Adunării Generale Ordinare şi de Alegeri desfăşurate la Hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov.

Potrivit Agerpres, Gușă, care se află din 2017 la conducerea forului, a fost votat de 118 dintre membrii afiliaţi, în timp ce principalul său contracandidat, George Teşeleanu, a strâns 70 de voturi.

Marian Paul Augustin, cel de-al treilea candidat înscris în cursa prezidenţială, s-a retras înaintea votului în favoarea lui Guşă.

“Nu pot spune că am avut emoţii, dar scorul a fost mai strâns decât mă aşteptam, a contat mult şi părerea lui Marius Vizer. Regret doar agitaţia inutilă a unor colegi/prieteni care ne-a creat nişte mici probleme de imagine. În rest, sper să facem mai multe decât la primul mandat”, a declarat Cozmin Guşă, pentru Agerpres.

După cum se știe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, anunţase că îl susţine la alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Judo pe George Teşeleanu.

De altfel, inclusiv în cursul zilei de miercuri, FIJ a reacționat prompt, după ce în spațiul public au apărut apărut o serie de dezinformări, menite să influențeze rezultatul votului. Una dintre știrile false îl prezenta pe actualul președinte FRJ, Cozmin Gușă, ca fiind viitor candidat la șefia forului european de judo, urmând ca fiul său să preia… federația națională.

Așa-zisa știre lăsa să se înțeleagă că șeful FRJ ar urma să candideze la șefia Uniunea Europene de Judo (UEJ), al cărei președinte, rusul Sergey Soloveychik, ar urma să candideze în iunie la șefia FJI. În realitate, pentru conducerea forului mondial există depusă doar candidatura lui Marius Vizer.

Adunarea Generală Ordinară şi de Alegeri de la Poiana Braşov a durat, miercuri, peste 7 ore, și au participat 189 din totalul de 193 membri afiliaţi ai Federaţiei Române de Judo. Numărul de voturi valide a fost de 188.

Fost parlamentar, Cozmin Guşă (50 de ani) se află la al doilea mandat de preşedinte. El a preluat conducerea Federaţiei Române de Judo la 20 februarie 2017, când a câştigat alegerile cu 121 de voturi la 21 în faţa contracandidatului său de atunci, Nicolae Traşcă.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noile tulpini riscă să aducă un al treilea val în Germania, avertizează cancelarul Angela Merkel

Publicat

Noi tulpini de COVID-19 reprezintă un risc pentru apariţia unui al treilea val de infecţii şi, prin urmare, Germania trebuie să procedeze cu atenţie astfel încât să nu fie necesară impunerea unui nou lockdown la nivel naţional, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-un interviu publicat miercuri de Frankfurter Allgemeine Zeitung, relatează Reuters.

”Din cauza (tulpinilor), intrăm într-o nouă fază a pandemiei, din care ar putea apărea un al treilea val”, a spus Merkel. ”Aşadar, trebuie să procedăm cu înţelepciune şi atenţie, astfel încât un al treilea val să nu necesite un nou lockdown în toată Germania”, a subliniat cancelarul german.

”AstraZeneca este un vaccin de încredere, eficient şi sigur”, a adăugat ea. ”Autorităţile ne spun că acest vaccin poate fi de încredere. Atât timp cât vaccinurile sunt insuficiente cum sunt acum, nu poţi alege cu ce vrei să fii vaccinat”, a menţionat de asemenea cancelarul german, în contextul în care din cele peste 1,4 milioane de doze din acest vaccin distribuite în Germania numai circa 239.000 au fost administrate până marţi. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Suedia reduce programul cafenelelor şi al restaurantelor pentru a limita răspândirea COVID-19

Publicat

Suedia a anunţat că restaurantele şi cafenelele se vor închide începând din 1 martie la ora 20:30, indiferent dacă vând alcool sau nu, ca parte a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului, relatează dpa.

“Situaţia este gravă”, a declarat miercuri premierul Stefan Lofven, menţionând o rată mare de răspândire a infecţiei. “Există un risc mare pentru un al treilea val (de infectări)”, a spus el.

Agenţia de Sănătate Publică a fost însărcinată să prezinte numărul maxim de persoane care poate fi admis în magazine, centre comerciale şi săli de sport. “Trebuie să evităm aglomeraţia”, a adăugat Lofven.

Johan Carlson, şeful Agenţiei de Sănătate Publică, a declarat că instituţia sa nu doreşte să restricţioneze opţiunile unde se poate lua masa, însă ar putea limita în continuare numărul de oaspeţi din restaurante. El a afirmat că deşi programul de vaccinare este în curs de desfăşurare şi există o scădere a mortalităţii în rândul persoanelor în vârstă, este încă necesar să se respecte recomandările şi regulile privind distanţarea socială.

Suedia, o ţară cu 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 647.000 de cazuri de coronavirus şi 12.793 decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vârsta medie a femeilor care au devenit pentru prima dată mame

Publicat

Vârsta medie a femeilor din Uniunea Europeană care au devenit pentru prima dată mame a crescut gradual în ultimii ani şi s-a situat la 29,4 de ani în 2019, cele mai scăzute vârste fiind înregistrate în Bulgaria (26,3 ani) şi România (26,9 ani), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În contrast, în trei ţări din UE femeile au devenit mame la peste 31 de ani: Italia (31,3 ani), Spania şi Luxemburg (ambele cu 31,1 ani).

În perioada 2015 – 2019, cea mai importantă modificare a vârstei medii a femeilor care au devenit pentru prima dată mame s-a înregistrat în Estonia (de la 27,2 ani la 28,2 ani), Lituania şi Luxemburg (ambele cu 0,9 ani), iar cele mai reduse schimbări au fost în Slovacia (0,1 ani) şi Slovenia (0,2 ani). AGERPRES

Citește mai departe