Connect with us

ACTUALITATE

Zborurile comerciale din România înregistrează în ianuarie un minus de 66%

Publicat

avion-pasageri

Nici 2021 nu începe mai bine în transportul aerian: minus 66% la zborurile comerciale din România în ianuarie.

Numărul zborurilor comerciale în România a fost de doar 4.500 în luna ianuarie, astfel că s-a înregistrat o scădere de aproximativ 66% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Eurostat.

La nivel european, zborurile comerciale au scăzut cu 68,1% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, aflându-se iar pe un trend descendent ca urmare a noilor restricţii impuse de către statele europene, conform ZF.

Noile restricţii impuse de către ţările europene au avut un efect major negativ asupra industriei aviatice, astfel, numărul zborurilor comerciale aflându-se iarăşi pe un trend negativ.

Pentru a preveni răspândirea pan­de­miei COVID-19, ţările din întreaga lume au luat o serie de măsuri restrictive, iar in­dus­tria aviatică a fost semnificativ afectată.

Primul impact a fost vizibil în martie 2020, cu o scădere cu 44% a numărului total de zboruri comerciale (pasageri, mărfuri şi poştă) în UE comparativ cu aceeaşi lună din 2019. Cu restricţiile în vigoare şi schimbări ale preferinţelor de călătorie, cele mai substanţiale scăderi ale numărului de zboruri comerciale au fost înregistrate în aprilie, -91% comparativ cu aceeaşi lună din 2019, mai, -90%, şi iunie, -84%.

În lunile de vară, a existat doar o recuperare parţială, cu scăderi de 64% în iulie şi 53% în august. Odată cu venirea lunii septembrie, au putut fi observate scăderi mai mari, astfel în septembrie scăderile zborurilor a fost de circa 59%, în octombrie, -62%, noiembrie, -68%, decembrie, -67%.

Cele mai mari scăderi din luna ianuarie a zborurilor comerciale au fost întregistrate în Ungaria, -83%, Austria, -81,2%, şi Irlanda, -79,4%. Pe când la polul opus, cele mai mici scăderi au fost raportate de ţări precum Luxemburg, cu doar -56%, Bulgaria, 57,6%, şi Croaţia 58,8%.

Într-un raport al Eurocontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Europene), este estimat faptul că până în iunie 2021 traficul aerian îşi va reveni fie la doar 30%, fie la 45% faţă de nivelul din 2019, pe fondul noilor restricţii de circulaţie impuse în statele europene. Cele două scenarii pe care se bazează revenirea industriei aviatice sunt construite pe baza evoluţiei situaţiei sanitare. Totuşi, iniţial estimările arătau o revenire la circa 60-70% în luna iunie.

Primul scenariu care presupune o revenire de 45% în luna iunie presupune o îmbunătăţire parţială în T2/2020, iar cel de-al doilea scenariu este construit pe faptul că în trimestrul doi nu va exista nicio îmbunătăţire.

Este rezonabil să ne aşteptăm ca situaţia epidemiologică să se îmbunătăţească în multe ţări europene până în al doilea trimestru şi că cei mai vulnerabili cetăţeni din întreaga Europă vor fi fost vaccinaţi. Acest lucru ar putea duce la posibilitatea ca zborurile neesenţiale să fie mai accesibile, ceea ce ar facilita o mică îmbunătăţire în timpul celui de-al doilea trimestru, urmată de o recuperare mai mare în perioada de vară. În acest caz am putea vedea niveluri în jur de -55% din 2019 până în iunie. Cu toate acestea, este de asemenea rezonabil să ne aşteptăm la asta, chiar dacă situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit până la al doilea trimestru, multe state pot alege să nu relaxeze măsurile de călătorie, ceea ce va reduce sever cererea şi orice posibilitate de a călători, ceea ce înseamnă că industria aviatică se îmbunătăţeşte cel mai devreme în perioada de vară. În acest caz suntem vorbim de -70% până în iunie „, spune Eamonn Brennan, Director General Eurocontrol.

Sursa: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicat

botoșani: parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicitate

În această după-amiază, de la ora 18.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție rutieră, va acționa pentru ca parada motocicliștilor, organizată de Asociația Sportivă Trust MC Botoșani, să se desfășoare fără incidente, pe traseul Parcul de agrement Cornișa – strada Sucevei – str.Primăverii – Bulevardul George Enescu – Bulevardul Mihai Eminescu – str. Sucevei – Calea Națională –…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

medicii veterinari daniel bejinariu și dănuț bratu, cetățeni de onoare

Publicitate

Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe