EVENIMENT
Zece aleși locali, identificați de ANI în situații de conflict de interese sau incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate a comunicat luni că zece aleși locali au fost identificați în situații de conflict de interese sau incompatibilitate.
În anumite cazuri, Agenția a sesizat Parchetul pentru a iniția anchete penale.
Andrei Coteţiu
Andrei Coteţiu (consilier judeţean în Timiş) – s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 octombrie 2020 – 25 martie 2021, când a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de consilier judeţean, cât şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie/administrator în cadrul unei companii locale al cărei acţionar unic este Consiliul Local al Municipiului Timişoara.
Ionuţ Lucian Dima
Ionuţ Lucian Dima (primarul comunei Coteana, judeţul Olt, conflict de interese) – a emis o dispoziţie care a produs un folos material pentru sine, respectiv stabilirea cuantumului indemnizaţiei de primar la un nivel superior celui prevăzut de dispoziţiile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Ioan Onea
Ioan Onea (primarul comunei Ocna Şugatag, judeţul Maramureş şi fost funcţionar public în cadrul primăriei, incompatibilitate) – în perioada 29 septembrie – 27 octombrie 2020, deşi avea raportul de serviciu suspendat de drept, a continuat să exercite funcţia de funcţionar încă 29 zile după ce a fost ales primar.
Elena Adriana Sărăor
Elena Adriana Sărăor (primar al comunei Fârliug, judeţul Caraş-Severin).
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, după ce Elena Adriana Sărăor a semnat o serie de documente, în baza cărora o societate comercială în cadrul căreia cumnatul ei deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator a furnizat Primăriei Fârliug, în anul 2021, produse în valoare de 11.137 lei.
Petrişor Horescu
Petrişor Horescu (viceprimar al comunei Domaşnea, judeţul Caraş-Severin, incompatibilitate) – în perioada 16 mai – 20 decembrie 2022, a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale.
Marius Daniel Niţă
Marius Daniel Niţă (fost viceprimar al comunei Agigea, judeţul Constanţa) – în acest caz ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât fostul viceprimar nu a menţionat în declaraţia de avere depusă la data de 18 mai 2018 un imobil care se afla în proprietatea comună a declarantului şi a soţiei acestuia şi nu a menţionat în declaraţia de avere depusă la data de 12 aprilie 2019 înstrăinarea imobilului respectiv.
Răzvan Timofciuc
Răzvan Timofciuc (consilier local în municipiul Iaşi, incompatibilitate) – în perioada 15 iunie – 6 septembrie 2021, a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliul de administraţie al Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi şi funcţia de vicepreşedinte al filialei locale al unui partid politic.
Acesta s-a aflat şi în conflict de interese, după ce a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Iaşi privind nominalizarea reprezentanţilor Consiliului în CA ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din Iaşi pentru anii şcolari 2018 – 2019, respectiv 2019 – 2020, în baza cărora soţia sa a fost numită membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi.
Valentin Slivneanu
Valentin Slivneanu (consilier local oraşul Bereşti, judeţul Galaţi şi fost viceprimar, incompatibilitate) – simultan cu funcţia de viceprimar a deţinut şi exercitat şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale.
Viorel Bălan
Viorel Bălan (consilier local în comuna Puieşti, judeţul Vaslui, incompatibilitate) – în perioada 1 august 2022 – 31 ianuarie 2023, a deţinut şi exercitat simultan atât calitatea de consilier local, cât şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Local.
Constantin Tanasă
Constantin Tanasă (fost consilier local în oraşul Dolhasca, judeţul Suceava, conflict de interese) – a luat parte la adoptarea unei hotărâri a CL Dolhasca din data de 16 aprilie 2021 privind aprobarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2021, prin care Primăria a alocat suma de 40.000 lei din bugetul local către un proiect al cărui manager era fostul consilier. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Echipa de studenți a UTCN, performanță remarcabilă în SUA la Shake Day. Macheta a rezistat la simularea de cutremur

Echipa de studenți SDC UTCN 2025 a participat, miercuri în SUA (ora 01,15 – ora României) la Shake Day, ultima etapă tehnică a competiției Seismic Design Competition 2025, desfășurată la Universitatea Berkeley din California.
”Rezultatele au fost excelente: macheta a rezistat cu succes ambelor simulări de cutremur, demonstrând o proiectare solidă și o execuție de înaltă precizie. În plus, predicțiile realizate de echipă s-au apropiat foarte mult de rezultatele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Românii din topul global al miliardarilor: Cine sunt și ce averi au. Forbes a publicat clasamentul pe 2025

Românii din topul global al miliardarilor: Revista americană de afaceri Forbes a publicat recent situația pentru anul 2025, incluzând și șase români printre cei mai bogați oameni ai lumii. Deși numele lor rămân aceleași față de anii anteriori, ordinea acestora în topul miliardarilor români s-a modificat.
Primii în top sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, scrie Startupcafe.ro.
Cei mai avuți români din acest an sunt Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani),…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro