EVENIMENT
Zece vaccinuri anti-COVID-19 la mijlocul anului următor, prognozează directorul unui grup din industria farmaceutică

Până la mijlocul anului următor ar putea fi disponibile zece vaccinuri anti-COVID-19, dacă acestea vor obţine aprobarea autorităţilor de reglementare, însă investitorii companiilor farmaceutice au nevoie de protecţia licenţelor, a declarat vineri directorul unei asociaţii care reprezintă industria farmaceutică mondială, transmite Reuters.
Vaccinurile dezvoltate de Pfizer şi BioNtech, precum şi de Moderna şi AstraZeneca au demonstrat rezultate promiţătoare în testele clinice, însă nu se pune problema de „a o lua pe scurtătură”, a spus Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA).
„Până acum au fost lansate trei vaccinuri şi toate trei au fost un succes. Mă aştept că vom avea ceva similar de la Johnson & Johnson. Mă aşteaptă să vedem rezultate pozitive similare de la Novavax şi multe alte firme Sanofi Pasteur, GSK şi Merck”, a spus Thomas Cueni. Acesta a subliniat că marile companii farmaceutice şi firmele biotech au investit sume mari de bani în cercetare şi dezvoltare precum şi în creşterea capacităţii de producţie în timpul pandemiei, pentru a putea fi în măsură să lanseze pe piaţă doze de vaccinuri. În consecinţă, ar fi o greşeală să fie eliminată protecţia de care beneficiază licenţele şi să se încerce producţia unor vaccinuri atât de complexe fără personal calificat şi proceduri de calitate a controlului.
„Sperăm că până la vară vom avea, probabil, 10 vaccinuri care îşi vor fi dovedit valoarea. Însă toate trebuie să fie supuse unor analize ştiinţifice riguroase din partea organismelor de reglementare”, a apreciat Thomas Cueni.
India şi Africa de Sud au propus în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului să fie ridicate temporar prevederile privind protecţia acordată produselor patentate în perioada pandemiei. SUA, Europa, Elveţia şi alte ţări au respins această propunere.
Întrebat despre această propunere, Cueni a răspuns: „Pentru mine punerea sub semnul întrebării a aspectelor ce ţin de proprietatea intelectuală este în primul rând o chestiune ce ţine de politică, dar este vorba de o politică ce nu este de ajutor pentru că trimite un semnal foarte negativ cu privire la nerespectarea unui sistem care ne-a permis să reacţionăm atât de rapid şi atât de responsabil”. Cueni a mai spus că uzinele care produc medicamente au în mod frecvent 50 de persoane care sunt responsabile de controlul calităţii care fac sute de verificări în timpul producţiei, punând accentul pe faptul că producătorii de medicamente nu vor profita de pandemie. AGERPRES
EVENIMENT
Rute noi, zboruri reluate și creșteri de frecvențe, în programul de vară 2025 la Aeroportul Internațional Cluj

Vara 2025 aduce vești bune pentru pasagerii Aeroportului Internațional Cluj, cu noi destinații, reluarea unor rute populare și creșteri semnificative ale frecvențelor de zbor.
Călătorii vor avea mai multe opțiuni pentru a ajunge rapid și confortabil în destinații importante de pe glob, vara aceasta, de pe Aeroportul Internațional Cluj, oferind rute noi, mai multe frecvențe și conexiuni mai bune pentru călătorii rapide și flexibile.
Rute noi:
- Castellon…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Investițiile din Alba Iulia, premiate la București. Trofeul de excelență pentru investițiile cu impact pentru comunitate

Zilele trecute, în cadrul celei de-a III-a ediții a Galei Naționale „România ești TU”, organizată la Palatul Parlamentului, Primăria municipiului Alba Iulia a primit Trofeul de excelență pentru investițiile cu impact pentru comunitate făcute în orașul nostru, dar și Diploma de excelență pentru contribuția adusă în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural.
Gala Națională „România ești TU” este unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Festivalul Alba Chess 2025. Premiile obținute de elevi din Aiud și Teiuș. Etapa județeană, în luna mai

Festivalul Alba Chess 2025. Organizatorii au anunțat rezultatele competițiilor pe școală desfășurate la Teiuș și Aiud. Etapa județeană va fi organizată în luna mai, la Alba Iulia.
A doua ediție a festivalului Alba Chess și-a aflat câștigătorii la Liceul Teoretic Teiuș, sub coordonarea profesorului Hazi Ștefan.
Premianții din clasele primare sunt:
- locul 1: Damaris Lupu Cimpoieșiu
- locul 2: Flavius Boancă
- locul 3: Robert Achim.
Primii clasați la gimnaziu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

După victoria echipei sale în derby-ul Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.
„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.
Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC…
Citește mai mult pe Cluj24.ro