Connect with us

EVENIMENT

Zeci de copii români, obligați să fure în Spania. Cum acționau membrii grupării specializate în tâlhărie și furt

Publicat

Arhivă foto

Peste 30 de minori au fost obligați de mai mulți români să fure bani de la persoanele în vârstă, în momentul în care acestea voiau să retragă bani de la bancomate.

Evenimentele au avut loc în mai multe regiuni din Spania, iar gruparea a fost destructurată în urma unor percheziții efectuate de polițiștii spanioli, în colaborare cu cei români. Un număr de 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost trimiși într-un centru pentru minori.

Potrivit IPGR, la data de 13 octombrie, Grupul XVI de la Brigada Provincială de Poliție Judiciară – Secția I a Unității de Droguri și Combatere a Criminalității Organizate din Madrid a efectuat 5 percheziții domiciliare, 4 în Getafe și 1 în Fuenlabrada, la persoane bănuite de infracțiuni pe linia traficului de ființe umane, în scopul exploatării, pentru comiterea de activități infracționale și infracțiuni împotriva drepturilor și îndatoririlor familiei, fiind clarificate peste 200 de infracțiuni asupra proprietății, comise la bancomate.

Din cercetări a reieșit că ar fi existat mai mult de 20 de adulți, din cel puțin 5 familii sau clanuri, înrudiți între ei, poziționați ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiți pentru comiterea faptelor.

Copiii nu ar fi frecventat școala și s-ar fi dedicat exclusiv comiterii de infracțiuni, în scopul obținerii de bani pentru adulți.

Adulții i-ar fi transportat pe minori în locul ales și ar fi rămas în zonă, monitorizând acțiunile lor.

Minorii erau loviți și amenințați, obligați să comită furturile

Majorii nu ar fi ezitat să folosească violența și intimidarea pentru a forța minorii să comită infracțiuni.

În unele cazuri, minorii ar fi folosit forța fizică, iar în altele, aceștia le-ar fi atras atenția victimelor și i-ar fi hărțuit, în timp ce alți minori ar fi comis furtul.

În majoritatea cazurilor, minorii nu au răspundere penală având sub 14 ani.

Unii dintre minori ar fi locuit cu alte familii, departe de nucleul lor familial cel mai apropiat, care îi ignora complet, fiind obligați să comită infracțiuni în fiecare zi, mai mult de 12 ore pe zi rătăcind pe străzi, prin diferitele secții de poliție sau centre pentru minori.

Membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații

Astfel, uneori, membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații, din afara Comunității Madrid, cu scopul de a-i face să comită infracțiuni împotriva bunurilor, în locuri în care sunt necunoscuți autorităților de poliție.

Aceste practici au fost verificate în Sevilla, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Toledo și Ciudad Real, existând un „fel de rotație” între minori, pe măsură ce îmbătrânesc sau devin bine cunoscuți, în faptele pe care le desfășoară.

Polițiștii au descoperit, pe rețelele sociale, videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează și chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar, în altele, aceștia ar fi afișat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor.

Conform sursei citate, 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost admiși în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate și Natalitate din Madrid.

Datorită importanței și seriozității evenimentelor cooperarea poliției la nivel internațional a fost esențială.

Biroul Atașaului de Interne Spaniol din România

Biroul Atașaului de Interne Spaniol din România a făcut posibil fluxul de informați.

Pe de altă parte, EUROPOL și INTERPOL au oferit informații cu fapte asemănătoare din Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Olanda, România și Regatul Unit, care au ajutat la stabilirea faptului că aceste clanuri au antecedente de săvârșiri de infracțiuni de exploatarea a minorilor și în alte țări europene.

Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița au oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploatați, precum și pentru identificarea diferitelor clanuri și relații dintre ele.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

5 iulie: Ziua Națională a Curajului. Momentele în care nu lași frica să decidă în locul tău

Publicat

5 iulie: ziua națională a curajului. momentele în care nu

În fiecare an, pe 5 iulie, România marchează Ziua Națională a Curajului. Instituită oficial în 2021, această zi a fost gândită ca un omagiu adus celor care au avut curajul să spună „nu” atunci când tăcerea părea mai comodă – fie că vorbim despre medici, jurnaliști, militari, magistrați sau oameni obișnuiți care au ales să rămână verticali în fața fricii, a nedreptății sau a manipulării.

Dincolo de instituții sau mecanisme de reacție, ceea ce face diferența…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tunel de răcorire cu apă la festivalul Iarmaroc la Sat din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

iarmaroclasat 2024 5.1 scaled.jpeg

Festivalul Iarmaroc la Sat care începe vineri în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca s-a pregătit pentru zilele de caniculă, astfel că vizitatorii au mai multe posibilități de răcorire.

Pe lângă concertele care au loc seara si alte activități pregătite, zona va fi una dintre putinele locuri in care va fi răcoare in acest weekend canicular.

Astfel, potrivit organizatorilor, la Iarmaroc la Sat a fost instalat un umbrar natural imens, construit cu ajutorul …

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Organizatorii de concerte protestează față de majorarea TVA la bilete de la 9 la 21%: Cultura devine un lux  

Publicat

jazz in the park ziua 2 2.jpeg

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă guvernanților privind intenția Guvernului de a mări TVA-ul pentru biletele la evenimente la 21%.

”Noi, organizatorii independenți de evenimente culturale și de divertisment din România, ne exprimăm profunda îngrijorare și dezacordul față de intenția Guvernului României de a crește cota TVA pentru biletele la evenimente de la 9% la 21%.

Această…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Profesor de matematică, arestat la Cluj pentru agresiune sexuală. A pipăit 2 eleve de 14 și 15 ani pe care le medita

Publicat

catuse la miini bun e1656240669503.jpg

Un profesor de matematică a fost arestat preventiv, vineri, de Judecătoria Cluj-Napoca pentru 30 de zile la propunerea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru agresiune sexuală şi agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor.

În acest caz s-a reţinut faptul că, bărbatul, în calitate de profesor meditator la matematică, profitând de cunoştinţele sale în domeniul pedagogic, le-a supus pe două eleve minore, de 14 respectiv 15 ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe