EVENIMENT
Zeci de copii români, obligați să fure în Spania. Cum acționau membrii grupării specializate în tâlhărie și furt
Peste 30 de minori au fost obligați de mai mulți români să fure bani de la persoanele în vârstă, în momentul în care acestea voiau să retragă bani de la bancomate.
Evenimentele au avut loc în mai multe regiuni din Spania, iar gruparea a fost destructurată în urma unor percheziții efectuate de polițiștii spanioli, în colaborare cu cei români. Un număr de 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost trimiși într-un centru pentru minori.
Potrivit IPGR, la data de 13 octombrie, Grupul XVI de la Brigada Provincială de Poliție Judiciară – Secția I a Unității de Droguri și Combatere a Criminalității Organizate din Madrid a efectuat 5 percheziții domiciliare, 4 în Getafe și 1 în Fuenlabrada, la persoane bănuite de infracțiuni pe linia traficului de ființe umane, în scopul exploatării, pentru comiterea de activități infracționale și infracțiuni împotriva drepturilor și îndatoririlor familiei, fiind clarificate peste 200 de infracțiuni asupra proprietății, comise la bancomate.
Din cercetări a reieșit că ar fi existat mai mult de 20 de adulți, din cel puțin 5 familii sau clanuri, înrudiți între ei, poziționați ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiți pentru comiterea faptelor.
Copiii nu ar fi frecventat școala și s-ar fi dedicat exclusiv comiterii de infracțiuni, în scopul obținerii de bani pentru adulți.
Adulții i-ar fi transportat pe minori în locul ales și ar fi rămas în zonă, monitorizând acțiunile lor.
Minorii erau loviți și amenințați, obligați să comită furturile
Majorii nu ar fi ezitat să folosească violența și intimidarea pentru a forța minorii să comită infracțiuni.
În unele cazuri, minorii ar fi folosit forța fizică, iar în altele, aceștia le-ar fi atras atenția victimelor și i-ar fi hărțuit, în timp ce alți minori ar fi comis furtul.
În majoritatea cazurilor, minorii nu au răspundere penală având sub 14 ani.
Unii dintre minori ar fi locuit cu alte familii, departe de nucleul lor familial cel mai apropiat, care îi ignora complet, fiind obligați să comită infracțiuni în fiecare zi, mai mult de 12 ore pe zi rătăcind pe străzi, prin diferitele secții de poliție sau centre pentru minori.
Membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații
Astfel, uneori, membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații, din afara Comunității Madrid, cu scopul de a-i face să comită infracțiuni împotriva bunurilor, în locuri în care sunt necunoscuți autorităților de poliție.
Aceste practici au fost verificate în Sevilla, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Toledo și Ciudad Real, existând un „fel de rotație” între minori, pe măsură ce îmbătrânesc sau devin bine cunoscuți, în faptele pe care le desfășoară.
Polițiștii au descoperit, pe rețelele sociale, videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează și chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar, în altele, aceștia ar fi afișat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor.
Conform sursei citate, 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost admiși în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate și Natalitate din Madrid.
Datorită importanței și seriozității evenimentelor cooperarea poliției la nivel internațional a fost esențială.
Biroul Atașaului de Interne Spaniol din România
Biroul Atașaului de Interne Spaniol din România a făcut posibil fluxul de informați.
Pe de altă parte, EUROPOL și INTERPOL au oferit informații cu fapte asemănătoare din Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Olanda, România și Regatul Unit, care au ajutat la stabilirea faptului că aceste clanuri au antecedente de săvârșiri de infracțiuni de exploatarea a minorilor și în alte țări europene.
Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița au oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploatați, precum și pentru identificarea diferitelor clanuri și relații dintre ele.
EVENIMENT
Fragedo, brandul de carne nr. 1 pentru copii în România: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, șase ani la rând (P)
Pentru cei mai mulți părinți din România, în spatele fiecărei mese hrănitoare și a fiecărui zâmbet al copilului său, se află o legătură bazată pe încredere, calitate, siguranță, grijă și respect. Aceste criterii sunt și cele care au stat la baza desemnării brandului Fragedo, drept „Nr. 1 Brand for Kids by Forbes România”.
Ales de părinții din România, pentru al șaselea an consecutiv, drept „cea mai de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Plăți de peste 400 milioane lei în Alba, pentru indemnizații și ajutoare sociale. Câte persoane primesc ajutor de la stat
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba a plătit peste 400 de milioane lei, indemnizații și ajutoare sociale potrivit legislației în vigoare, în primele 9 luni ale anului 2024. Este vorba despre indemnizații pentru creșterea copilului sau tineri, alocații, indemnizații pentru persoane cu handicap și alți beneficiari.
De venit minim garantat, în Alba, beneficiază 5.676 de persoane. Pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI
Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. anunță că începând cu data de 20.11.2024 se vor elibera abonamentele pentru transportul public în comun, valabile pentru anul 2025, pentru următoarele categorii de călători:
1. Persoanele beneficiare ale L 118/1990, L 189/2000 si OUG 214/1999– stramutati, refugiati, deportati si detinuti politici – beneficiaza de gratuitate la transportul in comun pe toate liniile in cadrul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Rabla pentru tractoare: Începe înscrierea firmelor de la care fermierii pot cumpăra utilaje. Vouchere de până la 55.000 de euro
Rabla pentru tractoare: Micii fermieri care dețin tractoare vechi și poluante vor putea să își cumpere unele noi aplicând la programul „Rabla pentru tractoare”. După procedura de selecție, fermierii vor găsi pe site-ul AFM lista dealerilor propuși în vederea validării și lista dealerilor propuși spre respingere.
Bugetul alocat proiectului de Administrația Fondului pentru Mediu este de 500 de milioane de…
Citește mai mult pe Alba24.ro