EVENIMENT
Zeci de copii români, obligați să fure în Spania. Cum acționau membrii grupării specializate în tâlhărie și furt

Peste 30 de minori au fost obligați de mai mulți români să fure bani de la persoanele în vârstă, în momentul în care acestea voiau să retragă bani de la bancomate.
Evenimentele au avut loc în mai multe regiuni din Spania, iar gruparea a fost destructurată în urma unor percheziții efectuate de polițiștii spanioli, în colaborare cu cei români. Un număr de 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost trimiși într-un centru pentru minori.
Potrivit IPGR, la data de 13 octombrie, Grupul XVI de la Brigada Provincială de Poliție Judiciară – Secția I a Unității de Droguri și Combatere a Criminalității Organizate din Madrid a efectuat 5 percheziții domiciliare, 4 în Getafe și 1 în Fuenlabrada, la persoane bănuite de infracțiuni pe linia traficului de ființe umane, în scopul exploatării, pentru comiterea de activități infracționale și infracțiuni împotriva drepturilor și îndatoririlor familiei, fiind clarificate peste 200 de infracțiuni asupra proprietății, comise la bancomate.
Din cercetări a reieșit că ar fi existat mai mult de 20 de adulți, din cel puțin 5 familii sau clanuri, înrudiți între ei, poziționați ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiți pentru comiterea faptelor.
Copiii nu ar fi frecventat școala și s-ar fi dedicat exclusiv comiterii de infracțiuni, în scopul obținerii de bani pentru adulți.
Adulții i-ar fi transportat pe minori în locul ales și ar fi rămas în zonă, monitorizând acțiunile lor.
Minorii erau loviți și amenințați, obligați să comită furturile
Majorii nu ar fi ezitat să folosească violența și intimidarea pentru a forța minorii să comită infracțiuni.
În unele cazuri, minorii ar fi folosit forța fizică, iar în altele, aceștia le-ar fi atras atenția victimelor și i-ar fi hărțuit, în timp ce alți minori ar fi comis furtul.
În majoritatea cazurilor, minorii nu au răspundere penală având sub 14 ani.
Unii dintre minori ar fi locuit cu alte familii, departe de nucleul lor familial cel mai apropiat, care îi ignora complet, fiind obligați să comită infracțiuni în fiecare zi, mai mult de 12 ore pe zi rătăcind pe străzi, prin diferitele secții de poliție sau centre pentru minori.
Membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații
Astfel, uneori, membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații, din afara Comunității Madrid, cu scopul de a-i face să comită infracțiuni împotriva bunurilor, în locuri în care sunt necunoscuți autorităților de poliție.
Aceste practici au fost verificate în Sevilla, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Toledo și Ciudad Real, existând un „fel de rotație” între minori, pe măsură ce îmbătrânesc sau devin bine cunoscuți, în faptele pe care le desfășoară.
Polițiștii au descoperit, pe rețelele sociale, videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează și chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar, în altele, aceștia ar fi afișat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor.
Conform sursei citate, 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost admiși în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate și Natalitate din Madrid.
Datorită importanței și seriozității evenimentelor cooperarea poliției la nivel internațional a fost esențială.
Biroul Atașaului de Interne Spaniol din România
Biroul Atașaului de Interne Spaniol din România a făcut posibil fluxul de informați.
Pe de altă parte, EUROPOL și INTERPOL au oferit informații cu fapte asemănătoare din Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Olanda, România și Regatul Unit, care au ajutat la stabilirea faptului că aceste clanuri au antecedente de săvârșiri de infracțiuni de exploatarea a minorilor și în alte țări europene.
Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița au oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploatați, precum și pentru identificarea diferitelor clanuri și relații dintre ele.
EVENIMENT
Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.
Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.
În prezent, Agenţia…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Emil Boc, mesaj la Bruxelles: Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune. Trebuie să le facem pe amândouă

Primarul Emil Boc, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, i-a transmis, joi, la Bruxelles, un mesaj comisarului european Raffaele Fitto, care este vice-președinte executiv pentru Coeziune și Reforme, în contextul discuțiilor privind alocarea a sute de miliarde de euro pentru înarmarea europeană.
”Aceste priorități sunt reale și trebuie finanțate!
Dar, politica de coeziune nu poate fi întotdeauna un depozit de bani pentru noi și noi priorități!
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.
Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 11 candidați în cursa pentru Cotroceni.Unde pot fi depuse plângeri

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început vineri, la ora 00:00, și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00.
Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai, scrie Agerpres.
Ce materiale de propagandă sunt permise în campania electorală?
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afișe electorale…
Citește mai mult pe Cluj24.ro