Connect with us

ACTUALITATE

Zeci de diplome false, ANULATE de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Documentele au fost emise în perioada 2003-2016

Publicat

Sursa foto: Facebook (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti)

Conducerea Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) a dispus anularea a 30 de diplome emise în perioada 2003-2016 la Facultatea de Geodezie, întrucât titularii acestora nu aveau calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă.

Potrivit unui punct de vedere transmis AGERPRES de rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, conducerea universităţii a dispus efectuarea unui audit intern în iulie 2018 la Facultatea de Geodezie, pentru verificarea modului în care se alocau şi se plăteau bursele sociale şi de ajutor social ocazional către studenţii respectivei facultăţi, în urma identificării, de către Serviciul Social al Universităţii, a unei neconcordanţe între situaţia dosarului unui student şi declaraţia acestuia cu privire la neîncasarea bursei sociale.

„După primele constatări ale auditului intern, rectorul UTCB a sesizat în termen legal organele competente – şi anume Secţia 7 Poliţie – să investigheze însuşirea nelegală a unor burse sociale de către secretarul-şef al Facultăţii de Geodezie, Mirela Bunea. Sumele însuşite au fost integral recuperate de la fosta secretar şef, care şi-a recunoscut faptele şi a demisionat la solicitarea conducerii Universităţii. De asemenea, prin decizie a rectorului, în urma unei cercetări disciplinare, au încetat relaţiile contractuale dintre UTCB şi soţul secretarei-şef Mirela Bunea, parte reclamată în plângerea penală depusă de conducerea UTCBT”, se arată în punctul de vedere al UTCB.

Potrivit sursei citate, în noiembrie 2018, a avut loc un al doilea audit intern, care a verificat diplomele de licenţă emise pe perioada mandatului de secretar-şef al Mirelei Bunea la Facultatea de Geodezie, 2001-2018, constatându-se neconcordanţe între documentele de studii întocmite de aceasta şi asumate de decan. Perioada pentru care au fost identificate neregulile este cuprinsă între sesiunea din iulie 2003 şi cea din februarie 2016.

„În baza discrepanţelor identificate de auditul intern în documentele întocmite de secretarul şef al Facultăţii de Geodezie, în raport de prevederile legale în care se statuează faptul că ‘rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitar’, rectorul Universităţii, în vederea respectării şi aplicării legii, şi ca urmare a Hotărârii Senatului UTCB, a dispus anularea unui număr de 30 de diplome emise fără ca titularii acestora să aibă calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă al Facultăţii de Geodezie. În acest context, având în vedere faptul că fiecare titular al diplomei obţinute în mod ilicit a trebuit să fie notificat de această anulare şi ştiind că publicarea unei situaţii de fapt în Monitorul Oficial al României o face opozabilă „erga omnes”, a fost necesar ca Universitatea să întreprindă demersuri în acest sens. Astfel, pentru a produce efecte legale, deciziile de anulare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, indicând seriile şi numerele actelor de studii anulate”, mai precizează sursa citată.

Potrivit UTCB, nouă diplome au fost anulate prin act administrativ intern la nivelul universităţii, ele fiind întocmite, dar nefiind ridicate de titularii acestora.

„Astfel, aceste nouă diplome nu au fost utilizate de titularii acestora. Ca urmare a acestor constatări referitoare la actele de studii, o a doua plângere penală a fost depusă în atenţia organelor abilitate să investigheze situaţia produsă şi să identifice persoanele vinovate. Subliniem că aceste fapte au fost constatate de către actuala conducere a Universităţii în urma unor proceduri interne derulate la solicitarea rectorului UTCB, şi au fost aduse la cunoştinţa organelor abilitate de îndată ce au fost constatate”, se mai arată în punctul de vedere al Universităţii de Construcţii.

Conform sursei citate, mandatul actualei conduceri a început în martie 2016, ulterior încheierii misiunii de audit privind actele de studii de la Facultatea de Geodezie, rectorul UTCB a dispus continuarea auditului la toate facultăţile Universităţii.

„Pentru trei facultăţi în care auditul a fost finalizat, nu s-a identificat nicio altă situaţie de această speţă. Pentru celelalte trei facultăţi auditul intern este în desfăşurare, până în acest moment nefiind semnalată nicio situaţie neconformă. Aceste fapte fără precedent în Universitatea noastră nu pot aduce atingere calităţii profesionale a zecilor de mii de absolvenţi ai UTCB care şi-au obţinut diplomele în mod corect, parcurgând programe de studii foarte dificile, cu multă sârguinţă, dăruire şi pasiune pentru inginerie”, precizează rectorul UTCB, Radu Văcăreanu. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Trei companii din Cluj, în topul celor mai valoroase companii din România: BT, Terapia și Emerson valorează 3,3 miliarde euro

Publicat

bt 2.jpg

Trei companii din Cluj figurează în topul celor mai valoroase companii din România în anul 2022, având o valoare estimată de peste 2,3 miliarde de euro, arată un top făcut de Ziarul Financiar.

Astfel, în topul 100 al celor mai valoroase companii, Banca Transilvania (BT) este cotată la o valoare de 12,4 miliarde lei (2,5 miliarde de euro), Terapia are o valoare de 2 miliarde de lei (414 milioane euro) iar Emerson are o valoare de 1,6 miliarde lei (335 milioane euro).

Din cele 100 de companii, aproape jumătate provin din real-estate (imobiliare), restul fiind din energie, retail sau agricultură.

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi reglementări în domeniul fondurilor europene: Procedurile de accesare vor fi mai simple. Măsuri adoptate de Guvern

Publicat

fonduri europene.jpg

O serie de acte normative care sprijină implementarea proiectelor de infrastructură finanțate din bani europeni și asigură dezvoltarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor europene au fost adoptate de Guvern în ședința de joi, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

„Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sunt deziderate pe care le urmărim nu doar la nivelul accesări fondurilor europene, dar și la nivelul implementării proiectelor. Măsurile adoptate astăzi de către Guvern, promovate la nivelul Ministerul Investițiilor și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 70.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrate, în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie

Publicat

Arhivă foto

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a informat joi, 8 decembrie 2022, că, la nivel naţional, au fost raportate, un număr de 69.699 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii.  în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie.

În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 33.067 de cazuri.

Potrivit INSP, au fost raportate 14 cazuri confirmate de gripă (două cu virus AH3, două cu virus AH1, şapte cu virus gripal A nesubtipat şi unul cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 34 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: 18 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 9 cazuri cu virus gripal AH3, 6 cazuri cu virus gripal AH1, un caz cu virus gripal B.

În perioada de referinţă au fost raportate la nivel naţional 822 cazuri de gripă clinică comparativ cu 641 înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 204 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un număr de 1.342.308 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până la data de 30 octombrie cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Céline Dion anulează concertele din cadrul turneului european, printre care și cel din București

Publicat

Arhivă foto

Cântăreața Celine Dion a anunţat că vor fi anulate concertele din cadrul turneului european „Courage World Tour” programate să aibă loc în vara anului 2023, în perioada 31 mai – 17 iulie, informează Emagic.

Fanii artistei care şi-au achiziţionat bilete pentru show-ul ce ar fi trebuit să aibă loc pe 11 iunie, la Arena Naţională, sunt anunţaţi că li se va rambursa contravaloarea acestora.

„Mă doare să vă anunţ că nu voi fi pregătită să-mi reiau turneul în Europa.

Mi-e dor să vă văd pe toţi… să fiu pe scenă… să cânt pentru voi. Întotdeauna mă dăruiesc 100% în show-urile mele, dar nu vă pot oferi asta acum.

Ca să pot ajunge din nou la voi nu am altă variantă decât să mă concentrez pe sănătate şi să sper că sunt pe drumul cel bun spre vindecare”, a anunţat Celine Dion.

Artista a onorat primele 52 de date ale turneului mondial „Courage World Tour” în America de Nord înainte de începutul pandemiei, când, în luna martie 2020, turneul a trebuit să ia o pauză.

De atunci, Celine primeşte tratament şi se recuperează în urma unor spasme musculare persistente, care au împiedicat-o să mai concerteze.

Céline Dion anulează concertele din cadrul turneului european, printre care și cel din București. Celine Dion încă se recuperează în urma problemelor de sănătate pe care le-a avut

Echipa medicală a lui Celine Dion continuă să urmărească evoluţia afecţiunii şi să o trateze, precizează sursa citată.

Celine Dion încă se recuperează în urma problemelor de sănătate pe care le-a avut şi a anunţat că va fi nevoită să anuleze un număr de opt concerte programate să aibă loc în vara lui 2023, din care face parte şi spectacolul de la Arena Naţională Bucureşti.

Valoarea biletelor achiziţionate pentru cele opt concerte din vară va fi rambursată, inclusiv pentru concertul ce urma să aibă loc la Bucureşti.

Rambursările se vor realiza cu respectarea termenilor şi condiţiilor organizatorului, publicate pe site-ul oficial al acestuia – https://www.emagic.ro/termeni-si-conditii/, exclusiv prin intermediul platformelor de ticketing autorizate (distribuitorii oficiali care au comercializat biletele), respectiv iaBilet.ro sau Eventim.ro, după cum este menţionat pe bilet, prin accesarea formularelor de retur disponibile la iabilet.ro/retur, respectiv, eventim.ro/refund/.

Având în vedere lungă perioada de timp scursă de la data punerii în vânzare a concertului, returnarea contravalorii biletelor în mod automat în conturile clienţilor nu mai este posibilă.

Pentru a putea efectua rambursarea, este necesară completarea formularului de retur, unde deţinătorii de bilete să introducă un cod IBAN aferent contului bancar în care se va face rambursarea contravalorii biletelor, informează organizatorii. Agerpres

Citește mai departe