Connect with us

ACTUALITATE

Zeci de diplome false, ANULATE de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Documentele au fost emise în perioada 2003-2016

Publicat

Sursa foto: Facebook (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti)

Conducerea Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) a dispus anularea a 30 de diplome emise în perioada 2003-2016 la Facultatea de Geodezie, întrucât titularii acestora nu aveau calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă.

Potrivit unui punct de vedere transmis AGERPRES de rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, conducerea universităţii a dispus efectuarea unui audit intern în iulie 2018 la Facultatea de Geodezie, pentru verificarea modului în care se alocau şi se plăteau bursele sociale şi de ajutor social ocazional către studenţii respectivei facultăţi, în urma identificării, de către Serviciul Social al Universităţii, a unei neconcordanţe între situaţia dosarului unui student şi declaraţia acestuia cu privire la neîncasarea bursei sociale.

„După primele constatări ale auditului intern, rectorul UTCB a sesizat în termen legal organele competente – şi anume Secţia 7 Poliţie – să investigheze însuşirea nelegală a unor burse sociale de către secretarul-şef al Facultăţii de Geodezie, Mirela Bunea. Sumele însuşite au fost integral recuperate de la fosta secretar şef, care şi-a recunoscut faptele şi a demisionat la solicitarea conducerii Universităţii. De asemenea, prin decizie a rectorului, în urma unei cercetări disciplinare, au încetat relaţiile contractuale dintre UTCB şi soţul secretarei-şef Mirela Bunea, parte reclamată în plângerea penală depusă de conducerea UTCBT”, se arată în punctul de vedere al UTCB.

Potrivit sursei citate, în noiembrie 2018, a avut loc un al doilea audit intern, care a verificat diplomele de licenţă emise pe perioada mandatului de secretar-şef al Mirelei Bunea la Facultatea de Geodezie, 2001-2018, constatându-se neconcordanţe între documentele de studii întocmite de aceasta şi asumate de decan. Perioada pentru care au fost identificate neregulile este cuprinsă între sesiunea din iulie 2003 şi cea din februarie 2016.

„În baza discrepanţelor identificate de auditul intern în documentele întocmite de secretarul şef al Facultăţii de Geodezie, în raport de prevederile legale în care se statuează faptul că ‘rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitar’, rectorul Universităţii, în vederea respectării şi aplicării legii, şi ca urmare a Hotărârii Senatului UTCB, a dispus anularea unui număr de 30 de diplome emise fără ca titularii acestora să aibă calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă al Facultăţii de Geodezie. În acest context, având în vedere faptul că fiecare titular al diplomei obţinute în mod ilicit a trebuit să fie notificat de această anulare şi ştiind că publicarea unei situaţii de fapt în Monitorul Oficial al României o face opozabilă „erga omnes”, a fost necesar ca Universitatea să întreprindă demersuri în acest sens. Astfel, pentru a produce efecte legale, deciziile de anulare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, indicând seriile şi numerele actelor de studii anulate”, mai precizează sursa citată.

Potrivit UTCB, nouă diplome au fost anulate prin act administrativ intern la nivelul universităţii, ele fiind întocmite, dar nefiind ridicate de titularii acestora.

„Astfel, aceste nouă diplome nu au fost utilizate de titularii acestora. Ca urmare a acestor constatări referitoare la actele de studii, o a doua plângere penală a fost depusă în atenţia organelor abilitate să investigheze situaţia produsă şi să identifice persoanele vinovate. Subliniem că aceste fapte au fost constatate de către actuala conducere a Universităţii în urma unor proceduri interne derulate la solicitarea rectorului UTCB, şi au fost aduse la cunoştinţa organelor abilitate de îndată ce au fost constatate”, se mai arată în punctul de vedere al Universităţii de Construcţii.

Conform sursei citate, mandatul actualei conduceri a început în martie 2016, ulterior încheierii misiunii de audit privind actele de studii de la Facultatea de Geodezie, rectorul UTCB a dispus continuarea auditului la toate facultăţile Universităţii.

„Pentru trei facultăţi în care auditul a fost finalizat, nu s-a identificat nicio altă situaţie de această speţă. Pentru celelalte trei facultăţi auditul intern este în desfăşurare, până în acest moment nefiind semnalată nicio situaţie neconformă. Aceste fapte fără precedent în Universitatea noastră nu pot aduce atingere calităţii profesionale a zecilor de mii de absolvenţi ai UTCB care şi-au obţinut diplomele în mod corect, parcurgând programe de studii foarte dificile, cu multă sârguinţă, dăruire şi pasiune pentru inginerie”, precizează rectorul UTCB, Radu Văcăreanu. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe