Connect with us

EVENIMENT

Zeci de intervenții ale jandarmilor din Harghita, în weekend, pentru îndepărtarea urşilor

Publicat

Arhivă foto

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au fost solicitaţi, de vineri până luni, să intervină de 14 ori pentru îndepărtarea unor urşi a căror prezenţă a fost semnalată în localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului, Bălan şi Borzont.

Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita a informat că cele mai multe solicitări pentru îndepărtarea urşilor din apropierea zonelor locuite, respectiv zece, au fost înregistrate vineri, apelurile fiind făcute din staţiunea Băile Tuşnad, comuna Joseni şi oraşul Bălan.

CITEȘTI ȘI: VIDEO: Bărbat atacat de urs în Tulgheș – Harghita. A fost solicitat elicopterul SMURD

Potrivit sursei citate, opt solicitări au venit din Băile Tuşnad, în toate cazurile fiind semnalată prezenţa unor urşi pe străzile din localitate.

De fiecare dată, echipajele de jandarmerie sau de ordine publică formate din jandarm şi poliţist, care au ajuns la faţa locului, au îndepărtat urşii din proximitatea zonelor locuite.

Prezența mai multor urși în diferite localități

De asemenea, vineri a mai fost semnalată prezenţa unui urs în satul Borzont, comuna Joseni, la faţa locului ajungând o echipă de poliţişti, dar animalul părăsise zona.

Tot vineri, o femeie din Bălan a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a anunţat prezenţa unui urs într-o curte din localitate, la caz intervenind o patrulă de poliţie.

Sâmbătă, 3 iulie, nu a fost înregistrat niciun apel prin care să fie solicitată intervenţia jandarmilor.

Biroul de Presă al IJJ Harghita a mai arătat că în noaptea de sâmbătă spre duminică, imediat după miezul nopţii, o femeie din Băile Tuşnad a anunţat faptul că o ursoaică cu pui se află în grădina unei pensiuni din staţiune. Un echipaj de jandarmerie a ajuns în scurt timp la locul indicat, dar ursoaica cu pui părăsise curtea.

Ultimul apel din Băile Tuşnad a fost făcut duminică seara, fiind semnalat un urs în centrul staţiunii, acesta hrănindu-se dintr-un coş de gunoi. Animalul a fost îndepărtat din apropierea zonelor locuite.

Ultimele două apeluri au fost făcute duminică seara şi luni dimineaţa din localitatea Izvoru Mureşului. În ambele cazuri urşii au pătruns în gospodăriile oamenilor, provocându-le pagube materiale. Urşii au fost îndepărtaţi, la faţa locului fiind prezent şi un membru al asociaţiei de vânătoare din zonă.

Patrulele au rămas în zonă

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

Sursa citată a mai arătat că în primele şase luni ale anului 2021, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita un număr de 168 de apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Sâmbătă dimineaţa, un bărbat aflat la cules de ciuperci a fost atacat de un urs, pe raza comunei Tulgheş, şi a fost rănit grav, fiind transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

AGERPRES

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, o bijuterie veche de 4.000 de ani

Publicat

exponatul lunii aprilie la muzeul municipal „ioan raica” sebeş, o

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, o bijuterie veche de 4.000 de ani. Acul a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxe și impozite locale 2025 la Aiud. Cât vor plăti locuitorii pentru case, apartamente sau terenuri, anul viitor

Publicat

taxe și impozite locale 2025 la aiud. cât vor plăti

Taxe și impozite locale 2025 la Aiud. Consilierii locali au aprobat taxele și impozitele locale datorate de persoane fizice și juridice pentru case, apartamente, terenuri, anul viitor.

Acestea sunt indexate (majorate) față de nivelul din 2024, cu 10,4%, adică rata inflației de anul trecut. Nu au fost aplicate majorări suplimentare, potrivit reprezentanților primăriei.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului/taxei pe clădiri, datorat/e pentru întregul an de către contribuabili,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Delgaz Grid: Cum fură românii curent electric și gaz. Improvizațiile fac victime. Prejudiciu de 2,7 milioane de lei

Publicat

becuri electricitate e1688107862461.jpg

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul companiei Delgaz Grid, care operează și în județul Cluj, a identificat în primul trimestru din acest an un număr de 395 de cazuri de consum fraudulos, 201 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 194 la rețeaua de energie electrică.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 395 de cazuri descoperite anul acesta se ridică la circa 5,9 milioane kWh, cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei.

Consum…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

21 aprilie: Ziua Prieteniei dintre România și Germania

Publicat

21 aprilie: ziua prieteniei dintre românia și germania

21 aprilie: Ziua Prieteniei dintre România și Germania. Data de 21 aprilie a fost aleasă pentru instituirea acestei zile, deoarece la această dată a fost semnat în anul 1992 Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.

Legea Nr. 79 privind instituirea acestei aniversări a fost adoptată de Parlamentul României și promulgată pe 4 aprilie anul acesta de către Președintele României.

Acesta reprezintă până…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe