Connect with us

EVENIMENT

Zeci de posturi la Ambulanța Neamț, obținute cu șpagă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro. Mai multe persoane, trimise în judecată de DNA

Publicat

mita
Arhivă foto

Persoane din conducerea Ambulanței Neamț au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că ar fi cerut sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca în urma susținerii unui examen pentru angajare să declare candidații admiși.

DNA a făcut cercetări cu privire la modalitatea prin care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț și a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Dan Dorin Morenciu, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale).

În stare de libertate au fost trimiși în judecată Mihaiela Cojocariu, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, Elena Preda, la data faptei asistentă șefă în cadrul SAJ Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată și Ionuț Doarbeș, la data faptei angajat în cadrul SAJ Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Zeci de posturi la Ambulanța Neamț, obținute cu șpagă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro. Cine au fost trimiși în judecată

De asemenea, au fost trimiși în judecată Magdalena Epanu, Iuliana Ciobanu, Aurel Lupu, Cristian Movilă, Constantin Cristescu, Ioana-Cătălina Rascarache, Daniela Alexa, Mihai Sebastian Vrînceanu, Ciprian Constantin Jigău, Ioan Trăscăoanu-Stoian, Luiza Mariana Pîntea, Octavian Marele, la data faptelor angajați în cadrul SAJ Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2 – 18 mai 2022, SAJ Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.

„În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.

În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, arată DNA.

Zeci de posturi la Ambulanța Neamț, obținute cu șpagă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro. Ce spun anchetatorii

DNA precizează că, independent de înțelegerea avută inițial cu Dan Dorin Morenciu, inculpata Elena Preda ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial.

„În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta SAJ Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.

În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro). În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro”, potrivit DNA.

Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului, arată DNA.

În acest caz s-au dispus măsuri asigurătorii.

Zeci de posturi la Ambulanța Neamț, obținute cu șpagă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției 13 inculpați, angajați ai SAJ Neamț și candidați la concurs: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității.

Potrivit DNA, în prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Copilul de 11 ani aflat pe TROTINETĂ, lovit de o mașină pe trecere de pietoni în Cluj-Napoca, a fost dus la SPITAL

Publicat

trotineta.jpg

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață în jurul orei 08.00, la intersecția P-ței Ștefan cel Mare cu str. Posada. Un copil de 11 ani, aflat pe trotinetă, a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. Ulterior, acesta a fost dus la spital.

„Din cercetările preliminare s-a constatat că un minor de 11 ani, aflat pe o trotinetă, s-ar fi angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, moment în care a fost accidentat de un autoturism condus de un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lovitură pentru Gheorghe Funar. BEC a respins protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” (”Sfânta Geție”)

Publicat

funar bun e1711356268849.jpg

Biroul Electoral Central (BEC) încurcă planurile politice ale fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, președintele Partidului România Noastră, pentru alegerile comasate din 9 iunie. Acesta a depus protocolul de constituire a Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului”, care are denumirea prescurtată de ”Sfânta Geție”, ”numele sub care a fost cunoscută în Antichitate Țara Primordială”, dar documentul a fost respins de BEC.

Potrivit lui Gheorghe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mohammad Murad este candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Constanța

Publicat

murad candidat aur consiliul judetean constanta.jpeg

Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat astăzi candidații pentru alegerile locale din Constnța. Dacă la primăria municipiului Constanța AUR l-a anunțat deja pe Ovidiu Cupșa, pentru președinția Consiliului Județean, Alianța pentru Unirea Românilor îl susține pe omul de afaceri Mohammad Murad.

„Toată România a crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, cu nea Mărin miliardar. Din păcate, în ultimii 30 de ani am trăit în beznă,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

Publicat

01 1 e1711368976104.jpg

Expoziția din parcul Iulius Mall Cluj, care reunește 35 de exponate animatronice, mai poate fi vizitată până duminică, 31 martie 2024, astfel că încă ai ocazia să te bucuri de o parte dintre misterele erei mezozoice. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters, cum ar fi Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, te va transpune în vremuri de mult uitate și vei avea parte de o experiență pe cât de amuzantă, pe atât de interactivă.

Pasionații de dinozauri,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe