Connect with us

EVENIMENT

Zile călduroase, dar furtunoase. Prognoza meteo pentru săptămâna 22 – 28 mai 2023

Publicat

curcubeu nori vara

Săptămâna 22 mai – 28 mai aduce temperaturi în creștere, atât ziua cât și noaptea. Totuși, vor fi nelipsite și furtunile, anunțate în fiecare după-amiază. Cu toate acestea, luna mai rămâne o lună cu deficit major de precipitații în zone în care ar fi fost nevoie mare de ele, pentru un an agricol bun, anunță prognozemeteo.ro.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 22 – 28 mai 2023

Context sinoptic:

Ultima săptămână a lunii mai aduce la nivelul țării noastre un context sinoptic extrem de dinamic, în care elementul principal va fi reprezentat de liniile de convergență care, pe fondul prezenței unui câmp de presiune scăzută, asociată unui regim depresionar dar și de prezența în troposfera medie și înaltă a unor nuclee de aer rece,  vor avansa spre țara noastră și, dimpreună cu fronturile atmosferice (rece, cald) dar și o frontoliză rece, vor potența precipitațiile care sunt așteptate să cadă în intervalul de prognoză.

În a doua parte a săptămânii dorsala anticiclonului Azoric se va extinde și spre regiunile sudice, sud-estice ale continentului, ajungând să determine regimul de presiune ridicat și de la nivelul țării noastre.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, bună parte din săptămână vom avea parte de o circulație atlantică, care va aduce spre țara noastră aer cald, cu abateri termice pozitive și cu 4 – 5 grade peste normalul perioadei. Lucrurile se schimbă odată cu ziua de vineri, aer rece (polar continental – PPmc), pe o circulație NV – SE, urmând să aducă o răcire peste weekend, cu abateri termice negative spre –4, –6 grade sub normalul climatologic al perioadei.

Temperaturi minime:

După o lună aprilie cu dimineți reci și foarte reci, după primele trei săptămâni din luna mai cu aceleași coordonate, iată că ultima săptămână a lunii ne rezervă valori de temperatură minime apropiate de ceea ce ar trebui să fie normalul perioadei.

Ele vor varia foarte puțin de la o zi la alta, cel puțin în intervalul LUNI – JOI, urmând să avem parte de temperaturi în general cuprinse între 11 – 13, 15 grade, cu valori ușor mai scăzute prin Transilvania, nordul Maramureșului, nordul Moldovei (8 – 10 grade), în timp ce prin zonele montane vor fi 4 – 6 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Începând cu dimineața zilei de joi și până la finalul intervalului de prognoză, temperaturile minime continuă să crească, ajungem astfel, JOI și VINERI la valori de 16 – 18 grade, iar SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ ne putem apropia chiar de pragul de 19 – 20 de grade, mai ales prin estul Munteniei și Dobrogea.

Temperaturi maxime:

Nici în ceea ce privește regimul diurn al temperaturilor nu avem salturi spectaculoase de la o zi la alta. Astfel, începând de LUNI și în fiecare din zilele săptămânii, maximele nu vor coborî sub 22 – 24, 25 de grade, iar prin Muntenia, Moldova, în intervalul MIERCURISÂMBĂTĂ ne putem apropia și de 27 – 28 de grade.

Încheiem săptămâna cu maxime la nivelul întregii țări cuprinse între 20 – 22, 23 de grade, cu 13 – 15 grade la munte (8 – 10 grade pe creste).

Precipitații:

Începem săptămâna cu șanse de precipitații, pe timpul nopții de duminică spre LUNI, mai ales prin sudul Moldovei, iar odată cu orele dimineții și până seara ploile (furtunile) vor prefera mai ales Oltenia, vestul Munteniei, zonele montane, Banatul, iar izolat și Dobrogea sau Transilvania. În Oltenia, vestul Munteniei, Meridionali, Munții Banatului, se pot acumula și 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

MARȚI, ploile ar putea apărea mai ales prin Banat, din nou Oltenia, Dobrogea (aici am putea avea și cele mai mari cantități, 10 – 15 l/mp) și izolat prin estul Munteniei.

Mai ales pe parcursul după amiezii de MIERCURI ploile vor prefera, de data aceasta, zonele montane, Transilvania, Dobrogea, Banatul. Crișana, iar seara le vom regăsi și prin Oltenia, Muntenia. În toate aceste zone vor fi furtuni, descărcări electrice, grindină de diverse dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie. Prin Banat și nordul Dobrogei putem avea și cantități spre 10 – 15 l/mp.

Și ziua de JOI respectă același scenariu al convecțiilor de după amiază, astfel că din nou vom avea precipitații prin bună parte din țară, ploi însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie. Munții Banatului și Dobrogea ar putea avea din nou parte de cele mai importante cantități, spre 10 – 15 l/mp.

Și pe parcursul zilelor de VINERI și SÂMBĂTĂ vorbim în continuare de furtuni și ploi, de data aceasta cantitățile cele mai importante le așteptăm prin Oltenia, Muntenia, Meridionali, Transilvania și Dobrogea, zone unde putem avea, prin acumulare, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

DUMINCĂ mai avem parte de ploi doar prin Banat și zona Munților Banatului.

În concluzie, va fi o săptămână în care zonele cele mai fericite de precipitații vor fi sudul Banatului, Oltenia, Meridionalii, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei și Dobrogea, regiuni unde putem acumula 20 – 25, izolat 30 de l/mp.

Prin nordul Dobrogei, și zonele montane putem ajunge și la 50 – 60 de l/mp.

Din păcate, Moldova, mare parte din Muntenia, regiuni care au mare nevoie de precipitații pentru agricultură nu vor acumula mai mult de 5 – 7 l/mp, iar nordul Moldovei, Crișana, Maramureșul și nordul Transilvaniei ar putea fi total lipsite de precipitații.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Percheziții realizate de DIICOT ȘI BCCO Alba Iulia, la Sibiu. Au destructurat o grupare care vindea droguri de mare risc

Publicat

video: percheziții realizate de diicot Și bcco alba iulia, la

O serie de percheziții domiciliare au fost realizate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, marți 26 septembrie la Sibiu. 

Mai exact este vorba despre 4 mandate de percheziții domiciliare, ce privesc mai multe persoane suspecte de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, pe parcursul anului 2023, două persoane bănuite ar fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fiii satului la Pețelca, în 1 octombrie: ceremonii religioase, vizită la expoziția etnografică, premieri și spectacol folcloric

Publicat

petelca 1000x600.jpg

Duminică, 1 octombrie 2023, la Pețelca va avea loc o nouă ediție a evenimentului „Fiii satului Pețelca”.

Evenimentul va începe de la ora 11.00 și va fi organizat într-un spațiu special amenajat la „Fântâna satului”.

În cadrul serbării vor avea loc ceremonii religioase, sfințire troiță, vizită la expoziția etnografică din Pețelca, premieri, decernarea diplomelor, precum și un spectacol de excepție susținut de Ansamblul Dor Teiușan.

Program:

  • Ora 11.00…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Arobs Cluj vrea să atragă 55 de milioane de euro de la Bursă pentru extinderea şi dezvoltarea firmei

Publicat

voicu oprean masina.jpg

Arobs Transilvania Software intenţionează să atragă aproximativ 55 de milioane de euro de pe Bursă, care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă, a afirmat luni Voicu Oprean, Fondator şi CEO al companiei, cu ocazia debutului companiei pe piaţa reglementată a Bursei, transmite Agerpres.
„Suntem la Bursă pentru a ridica bani. Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea unui grup de traficanți de droguri, în Hunedoara. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

foto: bcco alba iulia a participat la destructurarea unui grup

Polițiștii de la BCCO Alba Iulia au participat altături de polițiștii din Hunedoara și procurorii DIICOT la 15 percheziții domiciliare care au vizat un grup specializat în traficul de droguri. 

Acțiunea a avut loc marți 26 septembrie, pe raza localității Hunedoara.

Mai exact dosarul vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, trafic de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe