Connect with us

EVENIMENT

Zile călduroase de vară. Nu lipsesc din peisaj ploile furtunoase. Prognoza meteo în săptămâna 29 mai – 04 iunie.

Publicat

Ultimele zile ale lunii mai, dar și primele zile de varăne aduc temperaturi apropiate de limitele normale, dar și ploi furtunoase, care vor fi prezente aproape în fiecare zi din săptămâna 29 mai – 4 iunie, mai extinse ca întindere, mai ales pe parcursul zilelor de marți și de sâmbătă.

Suntem deja într-un tipar obișnuit al zilelor de vară și acesta nu pare că se va schimba prea curând, prognozemeteo.ro.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 29 mai – 4 iunie 2023

Temperaturi minime:

Temperaturile minime ale săptămânii 29 mai – 4 iunie nu vor varia foarte mult de la o zi la alta, astfel că vorbim de valori cuprinse între 13 – 15, 16 grade, ușor mai scăzute prin nordul Moldovei, Transilvania, zonele montane (10 – 12 grade), în timp ce la munte se vor atinge minime de 7 – 9 grade (2 – 4 grade pe creste).

Temperaturi maxime:

LUNI, maximele la nivelul țării vor fi cuprinse între 20 – 22, 23 de grade prin Oltenia, sudul extrem al Transilvaniei, respectiv 24 – 26 de grade în restul țării. La munte vor fi valori de 15 – 17 grade, cu 10 – 11 grade pe creste.

MARȚI vom avea la nivelul întregii țări maxime de 25 – 27 de grade, la fel și MIERCURI și JOI (miercuri cu excepția Banatului și sudului Crișanei, unde ne oprim la 22 – 23 de grade, iar joi prin Transilvania, tot cu 22 – 24 de grade).

VINERI situația rămâne neschimbată din punct de vedere al maximelor și al distribuției lor, pentru ca SÂMBĂTĂ, mai ales Moldova, depresiunile Transilvaniei, să resimtă o răcire accentuată, cu maxime care nu mai trec, în Moldova, de 20 – 21 de grade, iar prin depresiunile Transilvaniei de 17 – 19 grade. În restul țării rămânem cu același regim termic de pe parcursul săptămâni (26 – 28 de grade).

Încheiem săptămâna cu maxime care pe parcursul zilei de DUMINICĂ nu vor depăși 22 – 24 de grade, respectiv (14 – 16 grade la munte, cu 8 – 9 grade pe creste).

Precipitații:

Va fi o săptămână în care ploile vor uda, pe rând, toate regiunile țării. Pe parcursul dimineții de LUNI ploile vor prefera sudul Moldovei, Dobrogea,  Muntenia, iar odată cu a doua parte a dimineții se vor extinde și prin Oltenia, Banat, sudul Transilvaniei și zonele montane aferente.

Vorbim de reprize constante de ploi, însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie. Cele mai mari cantități le vom avea prin SV Olteniei, zonele montane, sudul Moldovei, unde se pot acumula 15 – 20 de litri.

MARȚI, ploile sunt prezente, tot începând cu orele prânzului, prin Oltenia, SV extrem al Munteniei, Banat, Crișana, sudul Dobrogei și prin Transilvania. Vor fi ploi care pot lăsa cantități de 15 – 20 de l/mp prin toate aceste zone.

Tot Banatul, Crișana, zonele montane și izolat Transilvania și Oltenia vor avea parte de ploi și furtuni pe parcursul zilei de MIERCURI, acumulând astfel peste 15 – 20 de l/mp.

JOI, furtunile nu mai apar decât prin zonele montane și Transilvania, dar par a fi mult mai slabe din punct de vedere al cantităților, doar prin zonele montane se pot acumula 10 – 15 l/mp.

WEEKENDUL vine cu o nouă repriză de ploi furtunoase care vor afecta toată țara. Vineri vor fi mai ales prin Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Transilvania și zonele montane (7 – 10, izolat 15 l/mp).

SÂMBĂTĂ furtunile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogei. Vor fi cantități importante în toate zonele unde ploile vor fi prezente, 15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp.

Pe parcursul zilei de DUMINICĂ ploile sunt prezente prin Oltenia, zonele montane, și Transilvania. Cele mai mari cantități de precipitații le așteptăm în Oltenia și vestul Meridionalilor, unde se pot strânge 15 – 15, izolat 20 de l/mp.

Așadar, va fi o săptămână cu ploi în fiecare zi, la finalul căreia vom strânge 30 – 40 de l/mp prin Banat, sudul Crișanei, zonele montane (aici putem avea chiar și 50 – 60 de l/mp), iar prin Oltenia, sudul Transilvaniei și al Moldovei se pot acumula 25 – 30, 35 de l/mp. În restul țării nu se vor acumula mai mult de 7 – 10, izolat 15 l/mp.

Context sinoptic:

Ultimele zile din luna mai și primele zile ale lunii iunie vin spre țara noastră cu un context sinoptic similar celui de care am avut parte și în ultima perioadă: astfel, prima parte a săptămânii este una dominată de prezența unui talveg depresionar alungit care se întinde pe tot și sud-estul Europei.

Cu un centru de presiune, așadar, scăzută, dar și cu nuclee reci prezente în troposfera medie și înaltă (cele care vor determina, de altfel, și apariția liniilor de convergență prin sudul și sud-estul țării) la care adăugăm și avansul unor fronturi reci (fie dinspre NV dar și dinspre NE) toate acestea vor reprezenta ingredientele unei săptămâni din care ploile (furtunile) nu prea vor lipsi din peisajul meteo zilnic.

În a doua parte a săptămânii se observă avansul spre noi a dorsalei Anticiclonului Azoric, care astfel va reuși să aducă un regim de presiune mai ridicată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte, pe tot parcursul săptămânii, de un aer de origine polar marin (PPm), aer care va aduce niște valori termice ușor peste normalul perioadei, cu abateri pozitive de 2 – 4 grade peste normalul climatologic.

Spre weekend, o coborâre de aer rece dinspre N. NV, va face ca regimul termic să devină unul mai rece decât normal (cu cu abateri negative spre 4 – 6 grade sub ce ar trebui să avem la data din calendar.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Poliția Cluj verifică anunțurile suspecte semnalate de studenții FSPAC. Bănuieli de racolare a tinerelor în scop sexual

Publicat

politist bun.jpg

Poliția Cluj anunță că întreprinde verificări în legătură cu informațiile apărute în spațiul public, referitoare la anunțuri publice cu un conținut suspect, semnalate de mai mulți studenți de la FSPAC care aveau suspiciuni că se încerca racolarea în scopuri sexuale a unor tinere.

”Situația în cauză a fost expusă ieri, 25 septembrie a.c., polițiștilor din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, prin intermediul unui redactor al unei publicații…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Licitație pentru amplasarea a două automate bancare (ATM) la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj

Publicat

aeroport cluj facebook.jpg

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj organizează în 5 octombrie o licitație publică pentru închirierea unor spații comerciale destinate amplasării unor automate bancare (ATM-uri).

Astfel, se închiriază 2 mp în lotul 1, pentru instalarea unui automat bancar (ATM) în  Terminal Pasageri Sosiri parter zonă publică, având o suprafață de 2 mp, în partea de est, lângă uşa automată 1, și 2 mp în lotul 2 pentru un ATM similar în partea de vest,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Jumătate dintre satele româneşti pot deveni ”smart” până în anul 2030. De ce factori depinde rata de digitalizare

Publicat

jumătate dintre satele româneşti pot deveni ”smart” până în anul

Jumătate dintre satele din România pot deveni inteligente până în anul 2030, însă rata de digitalizare depinde de mai mulţi factori.

Cum ar fi gradul de implicare a autorităţilor locale, accesul la finanţare şi gradul de adopţie a tehnologiei în zonele rurale, inclusiv dezvoltarea competenţelor digitale necesare, susţin specialiştii Asociaţiei Române pentru Smart City (ARSC).

„Când vorbim despre sate inteligente exemplul care ne vine cel mai rapid în minte este Ciugud,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Google – partenerul principal al evenimentului DevTalks Cluj-Napoca 2023 

Publicat

devtalks cluj .jpg

Google se alătură în calitate de partener principal al celei mai ample conferințe dedicate dezvoltatorilor și profesioniștilor IT, DevTalks Cluj-Napoca.  

Liderul global în tehnologie și motorul de căutare cel mai utilizat la nivel mondial, Google România este un centru de inovare, dezvoltând tehnologii de vârf și contribuind la creșterea competitivității industriilor locale.

Google este și va rămâne una dintre cele mai recunoscute și totodată…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe