Connect with us

EVENIMENT

Zile călduroase de vară. Nu lipsesc din peisaj ploile furtunoase. Prognoza meteo în săptămâna 29 mai – 04 iunie.

Publicat

Ultimele zile ale lunii mai, dar și primele zile de varăne aduc temperaturi apropiate de limitele normale, dar și ploi furtunoase, care vor fi prezente aproape în fiecare zi din săptămâna 29 mai – 4 iunie, mai extinse ca întindere, mai ales pe parcursul zilelor de marți și de sâmbătă.

Suntem deja într-un tipar obișnuit al zilelor de vară și acesta nu pare că se va schimba prea curând, prognozemeteo.ro.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 29 mai – 4 iunie 2023

Temperaturi minime:

Temperaturile minime ale săptămânii 29 mai – 4 iunie nu vor varia foarte mult de la o zi la alta, astfel că vorbim de valori cuprinse între 13 – 15, 16 grade, ușor mai scăzute prin nordul Moldovei, Transilvania, zonele montane (10 – 12 grade), în timp ce la munte se vor atinge minime de 7 – 9 grade (2 – 4 grade pe creste).

Temperaturi maxime:

LUNI, maximele la nivelul țării vor fi cuprinse între 20 – 22, 23 de grade prin Oltenia, sudul extrem al Transilvaniei, respectiv 24 – 26 de grade în restul țării. La munte vor fi valori de 15 – 17 grade, cu 10 – 11 grade pe creste.

MARȚI vom avea la nivelul întregii țări maxime de 25 – 27 de grade, la fel și MIERCURI și JOI (miercuri cu excepția Banatului și sudului Crișanei, unde ne oprim la 22 – 23 de grade, iar joi prin Transilvania, tot cu 22 – 24 de grade).

VINERI situația rămâne neschimbată din punct de vedere al maximelor și al distribuției lor, pentru ca SÂMBĂTĂ, mai ales Moldova, depresiunile Transilvaniei, să resimtă o răcire accentuată, cu maxime care nu mai trec, în Moldova, de 20 – 21 de grade, iar prin depresiunile Transilvaniei de 17 – 19 grade. În restul țării rămânem cu același regim termic de pe parcursul săptămâni (26 – 28 de grade).

Încheiem săptămâna cu maxime care pe parcursul zilei de DUMINICĂ nu vor depăși 22 – 24 de grade, respectiv (14 – 16 grade la munte, cu 8 – 9 grade pe creste).

Precipitații:

Va fi o săptămână în care ploile vor uda, pe rând, toate regiunile țării. Pe parcursul dimineții de LUNI ploile vor prefera sudul Moldovei, Dobrogea,  Muntenia, iar odată cu a doua parte a dimineții se vor extinde și prin Oltenia, Banat, sudul Transilvaniei și zonele montane aferente.

Vorbim de reprize constante de ploi, însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie. Cele mai mari cantități le vom avea prin SV Olteniei, zonele montane, sudul Moldovei, unde se pot acumula 15 – 20 de litri.

MARȚI, ploile sunt prezente, tot începând cu orele prânzului, prin Oltenia, SV extrem al Munteniei, Banat, Crișana, sudul Dobrogei și prin Transilvania. Vor fi ploi care pot lăsa cantități de 15 – 20 de l/mp prin toate aceste zone.

Tot Banatul, Crișana, zonele montane și izolat Transilvania și Oltenia vor avea parte de ploi și furtuni pe parcursul zilei de MIERCURI, acumulând astfel peste 15 – 20 de l/mp.

JOI, furtunile nu mai apar decât prin zonele montane și Transilvania, dar par a fi mult mai slabe din punct de vedere al cantităților, doar prin zonele montane se pot acumula 10 – 15 l/mp.

WEEKENDUL vine cu o nouă repriză de ploi furtunoase care vor afecta toată țara. Vineri vor fi mai ales prin Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Transilvania și zonele montane (7 – 10, izolat 15 l/mp).

SÂMBĂTĂ furtunile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogei. Vor fi cantități importante în toate zonele unde ploile vor fi prezente, 15 – 20, izolat chiar spre 30 de l/mp.

Pe parcursul zilei de DUMINICĂ ploile sunt prezente prin Oltenia, zonele montane, și Transilvania. Cele mai mari cantități de precipitații le așteptăm în Oltenia și vestul Meridionalilor, unde se pot strânge 15 – 15, izolat 20 de l/mp.

Așadar, va fi o săptămână cu ploi în fiecare zi, la finalul căreia vom strânge 30 – 40 de l/mp prin Banat, sudul Crișanei, zonele montane (aici putem avea chiar și 50 – 60 de l/mp), iar prin Oltenia, sudul Transilvaniei și al Moldovei se pot acumula 25 – 30, 35 de l/mp. În restul țării nu se vor acumula mai mult de 7 – 10, izolat 15 l/mp.

Context sinoptic:

Ultimele zile din luna mai și primele zile ale lunii iunie vin spre țara noastră cu un context sinoptic similar celui de care am avut parte și în ultima perioadă: astfel, prima parte a săptămânii este una dominată de prezența unui talveg depresionar alungit care se întinde pe tot și sud-estul Europei.

Cu un centru de presiune, așadar, scăzută, dar și cu nuclee reci prezente în troposfera medie și înaltă (cele care vor determina, de altfel, și apariția liniilor de convergență prin sudul și sud-estul țării) la care adăugăm și avansul unor fronturi reci (fie dinspre NV dar și dinspre NE) toate acestea vor reprezenta ingredientele unei săptămâni din care ploile (furtunile) nu prea vor lipsi din peisajul meteo zilnic.

În a doua parte a săptămânii se observă avansul spre noi a dorsalei Anticiclonului Azoric, care astfel va reuși să aducă un regim de presiune mai ridicată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte, pe tot parcursul săptămânii, de un aer de origine polar marin (PPm), aer care va aduce niște valori termice ușor peste normalul perioadei, cu abateri pozitive de 2 – 4 grade peste normalul climatologic.

Spre weekend, o coborâre de aer rece dinspre N. NV, va face ca regimul termic să devină unul mai rece decât normal (cu cu abateri negative spre 4 – 6 grade sub ce ar trebui să avem la data din calendar.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Publicat

u bt fc arges.jpg

U-BT Cluj-Napoca a început cu dreptul campania de calificare în finala Ligii Naționale de baschet masculin.

Baschetbaliștii clujeni au învins, joi, pe teren propriu acasă, echipa FC Argeș Pitești, în primul meci din semifinale.

U-BT Cluj, de neînvins. A câștigat primul meci din semifinale, împotriva FC Argeș, cu 91-71

Prima parte a întâlnirii a fost una echilibrată cu puncte de ambele părți. La pauză, scorul a fost unul „strâns”, 49-45.

În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR

Publicat

construcția unui nou sediu pentru tribunalul alba: cni va implementa

Construcția unui nou sediu pentru Tribunalul Alba: CNI va implementa proiectul, finanțat prin PNRR.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Aiud fără bani și bijuterii prin ”Metoda Colindul”. Două persoane au fost trimise în judecată

Publicat

cum a rămas o femeie din aiud fără bani și

Două femei au fost trimise în judecată, după ce au pus în scenă o metodă de furt la Aiud. Este vorba despre o metodă folosită în preajma sărbătorilor. Dosarul a primit undă verde, din partea magistraților Judecătoriei Aiud. 

Mai exact, în data de 19 aprilie 2024, magistrații Judecătoriei Aiud au trecut dosarul de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Cele două femei au acționat la începutul lunii decembrie a anului 2021. Acestea au intrat în casa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

strada g verdi.jpg

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe