Connect with us

EVENIMENT

Zile de primăvară autentică. Nu lipsesc câteva ninsori și ploi. Prognoza meteo pentru săptămâna 13 – 19 martie

Publicat

prognoza meteo: va fi mai cald decât în mod normal

Ne așteaptă o săptămână de primăvară autentică. Totuși, se anunță o scurtă răcire pe parcursul zilei de joi și sunt posibile ninsori miercuri seara și noaptea de miercuri spre joi, prin unele zone ale țării. De asemenea, sunt așteptate și câteva ploi slabe.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 13 – 19 martie, publicată de prognozemeteo

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu o noapte și dimineață de LUNI reci, cu minime negative în aproape toată țara (-2 spre –4, –5 grade), excepția urmând să fie dată de sudul extrem și estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Crișana, regiuni unde minimele vor urca spre 2 – 3 grade. Pe crestele montane vorbim de ger, cu valori în jurul a –9, –10 grade.

Dimineața zilei de MARȚI aduce minime de la –1 spre 1, 2 grade, cu cele mai ridicate valori prin Banat, Crișana (5 – 7 grade). Singurele modificări notabile privind minimele de miercuri sunt legate de cele 3 – 4 grade de prin Oltenia, nordul Moldovei, respectiv valorile de 6 –7, 8 grade din Banat, Crișana, Maramureș.

În restul țării rămânem la temperaturi cuprinse între –0 spre 2, 3 grade.

JOI, cele mai ridicate valori minime le avem, de data aceasta, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (5 – 7 grade), în timp ce în restul țării vor fi 2 – 4 grade. La munte rămânem cu valori modeste (-2 spre –0 grade, cu –5, –7 grade pe creste).

VINERI, minimele pozitive (3 – 5 grade) vor fi atinse doar prin Oltenia, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, Dobrogea (aici, în parte dea litoral, vor fi posibile chiar 7 – 8 grade. În restul țării vor fi doar minime negative (-3 spre –1 grad), iar la munte –4, –6 grade, cu –8, –10 grade pe crestele montane.

SÂMBĂTĂ rămânem cu minime negative prin Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei (-3 spre –1 grad), cu valori de –5, –7 grade). În restul țării minimele urcă spre 2 – 4 grade posibil chiar 6 – 8 grade prin sudul extrem al Olteniei și nordul Dobrogei.

Minimele de DUMINICĂ vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 3 – 5, 6 grade, cu valori de 7 – 8 grade prin Dobrogea.

Temperaturi maxime:

Maximele de LUNI vor ajunge, în toate regiunile, la 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade prin zonele montane, depresiunile Transilvaniei și Subcarpați, în timp ce pe crestele montane abia ajungem la 0 – 1 grad.

MARȚI temperaturile maxime ajung la 16 – 18 grade prin Banat, Crișana, Transilvania, iar prin restul țării vor fi 13 – 15 grade, cu 10 – 11 grade prin Dobrogea, zonele subcarpatice.

Maximele de MIERCURI: 11 – 13 grade, cu posibil chiar 14 – 15 grade prin sudul Transilvaniei, sud-estul Munteniei. La munte vor fi valori de 3 – 5 grade.

JOI aduce o răcire la nivelul întregii țări, astfel că doar prin nordul Dobrogei și al Munteniei ne mai apropiem de un 10 – 11 grade, în restul 5 – 7, 8 grade. Valori ușor mai scăzute, (3 – 4 grade), sunt posibile prin sudul Transilvaniei. La munte, pe arii extinse maxime negative (-1 spre –3 grade).

Începând cu ziua de VINERI (11 – 12 grade), dar și pe parcursul WEEKENDULUI, revenim pe trendul de încălzire, astfel că sâmbătă vorbim de maxime de 13 – 15 grade, iar duminică 15 – 17, 18 grade.

Precipitații:

Ne așteaptă o săptămână extrem de săracă în precipitații. Primele ploi își fac apariția abia spre miercuri, izolat prin Oltenia, Dobrogea, iar după amiaza și seara, inclusiv prin Banat, Crișana, Maramureș, toată Oltenia, nordul Transilvaniei. De menționat că, odată cu orele serii, prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și zonele montane aferente ploile se vor transforma în lapoviță și apoi ninsoare.

Joi, în interiorul arcului carpatic predomină lapovița și ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, ploile. Prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei, da rși prin Apuseni și Meridionali se pot acumula și 7 – 10 l/mp.

Ceva ploi slabe mai sunt posibile și în prima parte a zilei de vineri, prin sudul țării, pentru ca apoi, până la finalul săptămânii, precipitațiile să nu mai apară în peisajul meteo de la noi.

Vorbim, așadar, de o săptămână în care cu greu strângem un 3 – 5, 7 l/mp prin zonele montane, sudul extrem al Olteniei și Munteniei, iar prin nordul Munteniei, zona de Curbură, Moldova, posibil să nu acumulăm nici măcar 1 l/mp.

Strat de zăpadă:

Ninsorile așteptate miercuri și joi or aduce un strat nou de zăpadă (efemer și care nu va trece de un 1 – 2 cm), prin Crișana, Maramureș, Transilvania, dealurile Moldovei. Totuși, până la finalul săptămânii, despre zăpadă mai vorbim doar pe crestele montane  (40 – 60 cm).

Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână care, în prima ei parte, vedem o dominantă a presiunii scăzute, determinată de avansul spre țara noastră a unor nuclee depresionare, legate de talvegul unui ciclon islandez dar și de un nucleu depresionar generat în Mediterana.

Începând cu ziua de joi de interes devine un nucleu anticiclonic mobil pune stăpânire pe zona țării noastre aducând astfel un regim de presiune ridicată ce va rămâne prezent până la finalul intervalului de prognoză.

Odată cu ziua de marți, spre țara noastră va avansa și un front rece, care ne va traversa pe direcție SV – NE.

Din punct de vedere al circulației, va fi o săptămână extrem de dinamică și cu alternanțe. Prima parte a săptămânii suntem pe o circulație atlantică (V – E), care aduce spre țara noastră aer cald, cu abateri termice pozitive și spre +6, +8 grade peste normalul perioadei. Miercuri și joi, o advecție rece dinspre NV, aduce abateri negative spre –2, –4 grade față de ce ar trebui să avem pentru ca în weekend să revenim la vreme deosebit de caldă, cu temperaturi și cu 10 grade peste ce ar trebui la data din calendar.

Articol realizat cu sprijinul Prognozemeteo – Vremea în România

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

WhatsApp a lansat o nouă opțiune pentru utilizatori. Cum a fost actualizată aplicația

Publicat

whatsapp a lansat o nouă opțiune pentru utilizatori. cum a

WhatsApp a lansat o nouă opțiune pentru utilizatori. Cea mai populară platformă de mesagerie a lansat funcţia „Drafts” („Ciorne”).

Aceasta le permite utilizatorilor să acceseze cu uşurinţă mesajele neterminate, potrivit Engadget.

Funcţia le oferă utilizatorilor „o modalitate nouă şi uşoară de a găsi mesajele neterminate pe WhatsApp”, potrivit reprezentanţilor platformei. Aceştia trebuie doar să caute…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Nou traseu de promenadă, pe șanțul exterior al Cetății Alba Carolina. Cât vor costa lucrările

Publicat

nou traseu de promenadă, pe șanțul exterior al cetății alba

Nou traseu de promenadă, pe șanțul exterior al Cetății Alba Carolina. Primăria Alba Iulia a actualizat documentația pentru amenajarea spațiului.

Este vorba despre amenajarea șanțurilor exterioare ale Cetății Alba Carolina pentru noi spații pentru plimbare și relaxare în aer liber la Alba Iulia.

Suprafața vizată este de de aproape 20.000 de metri pătrați, în spatele străzilor Octavian Goga și Decebal.

Vor fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Națională 2024 la Alba Iulia. Concert Andra, în Piața Cetății. Alte evenimente anunțate de autoritățile locale

Publicat

evenimente de weekend în alba: concert de muzică medievală, competiție

Ziua Națională 2024 la Alba Iulia. Primăria a anunțat oficial unul dintre evenimentele pregătite în programul Zilei Naționale în Cealaltă Capitală.

Este vorba despre concertul susținut de artista Andra, în Piața Cetății.

Îndrăgita artistă va susține concert de Ziua Națională la Alba Iulia sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 20.00, în Piața Cetății.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anul 2025. Este prima localitate maghiară premiată

Publicat

sancraiu 2 e1731861503401.jpg

Comuna clujeană Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anuk 2025 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vatra Dornei, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.

European Youth Village – Sat European de Tineret este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural.

”Această distincție prestigioasă este rezultatul muncii dedicate a tinerilor noștri, al inițiativelor noastre de consolidare a comunității și al…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe