EVENIMENT
ZILE LIBERE 2020: Calendarul sărbătorilor legale. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor
Zile libere în 2020. Românii vor avea 15 zile libere în anul 2020, sărbători legale, dintre care 11 vor pica în timpul zilelor lucrătoare, informează ziarul Alba24.ro.
Astfel, primele zile libere din 2020 sunt pe 1 și 2 ianuarie. Dacă Guvernul va hotărî ca vineri, 3 ianuarie, să fie zi liberă, românii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile chiar după Revelion.
Și ziua de 1 martie ar putea deveni zi liberă, ținând cont că Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.
„Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români„, se arată într-un proiect legislativ inițiat la Senat.
În plus, Ministerul Muncii va acorda alte două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Alte minivacanțe în 2020, luând în considerare și zilele de weekend: în ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (3 zile), în aprilie, de Paști (4 zile), de 1 Mai (3 zile), de 1 iunie (3 zile), de Rusalii (3 zile), de Sfântul Andrei și 1 Decembrie (4 zile) și Crăciunul (3 zile).
Zile libere 2020. Sărbători legale anul viitor
1 ianuarie – miercuri – Anul Nou
2 ianuarie – joi – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarieMica Unire – Ziua Unirii Principatelor Române Vineri
17 aprilie – vineri – Vinerea Mare
19 aprilie – duminică – Paște (ortodox)
20 aprilie – luni – A doua zi de Paște (ortodox)
1 mai – vineri – Ziua Muncii
1 iunie – luni – Ziua Copilului
7 iunie – duminică – Rusalii
8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii
15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei
1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – vineri – Crăciunul
26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun
În 2019, românii au avut la dispoziţie tot 15 zile libere, dintre care unele grupate cu weekend-ul în minivacanţe.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
De anul viitor, Guvernul va publica toate zilele libere acordate conform Codului muncii, fără posibilitatea ca, ulterior, pe parcursul anului, să revină asupra datelor cu ordonanțe de urgență, potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputaților.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
Unde votează alegătorii din Alba? LISTA secțiilor de votare și ce trebuie cetățenii să știi despre Alegerile Prezidențiale 2024
Românii își aleg duminică noul președinte, iar pe 1 Decembrie vor fi alegerile parlamentare. Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale 2024 trebuie să voteze, în mod obligatoriu, la secția la care sunt arondate. Persoanele care nu sunt în această situație și se află în altă localitate sau în afara țării pot vota pe listele suplimentare.
Pentru alegerile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
Cea de-a șaptea ediție a festivalului internațional de instalații de lumină Lights On a început sâmbătă Cluj-Napoca.
Tema din acest an a festivalului cu intrare liberă, care durează pțnă în data de 8 decembrie este #TheOtherChristmasMarket.
Cel mai mare glob de zăpadă din România, expus la Cluj-Napoca la Festivalul Lights On
La această ediție vor fi expuse peste 10 opere de artă contemporană, iar întreaga zonă cuprinsă între străzile Mihail…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mesele târzii pot avea consecințe grave asupra sănătății. De ce este nociv să mănânci înainte de culcare
Cercetătorii de la Universitatea Oberta de Catalunya și Columbia University au descoperit că consumul a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 afectează negativ capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei, crescând semnificativ riscul de diabet.
Potrivit Mediafax, studiul publicat în jurnalul Nutrition and Diabetes, aduce noi dovezi care susțin dietele de tip post intermitent, care limitează consumul de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Liderul Superligii, „U” Cluj, a întâlnit Hermannstadt, sâmbătă, în etapa cu numărul 17. „Șepcile roșii” au împlinit 105 ani de existență în această zi, din păcate jocul și mai ales rezultatul nu au fost de sărbătoare. Sibienii au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Ianis Stoica (min.3 – pen. și 62), respectiv Miranyan (min.90+3).
Echipele de start:
Hermannstadt: Căbuz – Bejan, Găman, Ionuț Stoica – Antwi, Murgia, Ivanov, Goncalves – Balaure,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro