Connect with us

EVENIMENT

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI: Motivul pentru care a fost ales orașul Alba Iulia ca loc de adunare pentru 100.000 de români, la 1 decembrie 1918

Publicat

Peste 100.000 de oameni din toate colțurile țării au mers la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, pentru a înfăptui marea unire. Care au fost motivele pentru care a fost ales acest micuț oraș din inima Transilvaniei ca ”epicentru” al marii uniri de la 1 decembrie 1918.

Alba Iulia fusese aleasă de către Consiliul Național Român Central, care avea sediul la Arad, pentru a adăposti între zidurile ei pe reprezentanții poporului românesc din Transilvania din două motive istorice: la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul își făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioadă cât a durat Unirea celor trei principate (Muntenia, Moldova și Transilvania); în 1784, pe același platou al Cetății, Horia și Cloșca erau trași pe roată în urma condamnării lor.

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI . Felicitări și urări din inimă de român de 1 Decembrie 2021- Ziua Națională a României

Printre motivele cheie care au stat la baza alegerii oraşului Alba Iulia ca loc care să găzduiască Marea Adunare Naţională, în locul altor oraşe, precum Arad, Sibiu sau Blaj, se numără:

Alba Iulia era văzut ca simbol al Unirii. Unul dintre momentele majore care ne-a redefinit istoria s-a petrecut la Alba Iulia în 1600 și l-a avut în prim plan pe Mihai Viteazul. Istoriografia romantică din secolul al XIX-lea cultivase „Alba Iulia”, orașul unirii lui Mihai Viteazul de la 1600, ca pe un simbol al unității naționale a românilor. Prezența la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, a 1228 de delegați oficiali și a peste 100000 de simpli participanți evidențiază faptul că tema națională cucerise în întregime opinia publică a românilor ardeleni.

În Alba Iulia exista cea mai puternică gardă naţională din Transilvania, condusă de Florian Medrea. Era bine organizată și dotată, capabilă să apere orașul în caz de nevoie. Asta, în condițiile în care Transilvania trecea printr-o perioadă tensionată în săptămânile care au urmat încheierii Primului Război Mondial. Trupele germane erau în retragere lângă Alba Iulia. Chiar au cerut drept de cantoment în cetate, dar au fost refuzaţi.

Actuala Sală a Unirii a fost în 1 decembrie 1918 nucleul întregii acţiuni. Clădirea fost securizată la maxim. La fel Cetatea Alba Carolina, în incinta căreia se află imobilul de patrimoniu. Tot din motive logistice şi de siguranţă, în Sală au intrat numai cei 1228 de delegaţi ai naţiunii române din Transilvania. Ca instrument de verificare credenţionalul, mandatul din partea comunităţii pe care o reprezenta. Deşi erau gata să-şi dea viaţa pentru apărarea Marii Adunări Naţionale, gardiştii români n-au fost puşi în situaţia să facă acest lucru şi e bine că s-a întâmplat aşa.

Alba Iulia era cel mai sigur oraş din Transilvania. În Alba Iulia exista, în toamna anului 1918, cel mai mare depozit de arme din Transilvania. Garda naţională a reuşit să pună mâna pe acest depozit. După ce s-a făcut stăpână pe un depozit foarte mare de arme, acestea au fost răspândire şi la celelalte gărzi din jur. În plus, garda maghiară civilă din oraşul de jos a fost dezarmată, la fel şi trupele maghiare din cetate, din regimentul 50 infanterie.

Organizarea administrativă de sute de ani a Transilvaniei se dezintegra. În toamna anului 1918, Imperiul Austro-Ungar se destrăma, ceea ce a determinat şi un vid de putere în Transilvania. Haosul creat a fost însă controlat de către românii care conduceau Comitetul Reunit al Gărzilor Române şi Maghiare.

Poziţia geografică a oraşului Alba Iulia, în comparaţie cu Aradul, spre exemplu, foarte departe de centrul ţării şi în apropiere de Ungaria. Sibiul era un oraş săsesc şi armata română era foarte aproape de Sibiu, iar liderii politici transilvăneni nu doreau ca actul Unirii să fie semnat sub presiunea Armatei Române.

Posibilităţile de cazare. Oraşul avea în 1918 două hoteluri, Hungaria şi Europa, ambele demolate în perioada regimului comunist. Rolul lor nu a fost doar acela de a oferi loc de odihnă călătorilor. Spre exemplu, hotelul Hungaria s-a intersectat cu istoria mare în ziua de 30 noiembrie 1918. Aici s-a stabilit forma finală a Rezoluţiei Unirii, care a fost votată a doua zi, în actuala Sală a Unirii.

Legăturile feroviare. Oraşul avea gară încă din 1868, iar legăturile feroviare erau mult mai bune în comparaţie cu Blajul, spre exemplu.

Implicarea exemplară a unor personalităţi locale, precum Camil Velican, care avea legături solide cu fruntaşii politici ardeleni. A fost unul dintre principalii organizatori locali ai Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a hotărât Unirea Transilvaniei cu România. În confortabila sa locuință din oarşul de jos, s-au întâlnit fruntașii politici ardeleni, atât înainte de 1 decembrie 1918, cât și în zilele ce au urmat. În 2 decembrie, spre exemplu, aici s-a înființat, Consiliul Dirigent, guvernul provizoriu al Transilvaniei. Și tot aici a funcționat, până la mutarea sa la Sibiu.

Datele de mai sus ne oferă suficiente argumente pentru a concluziona că fruntaşii românilor ardeleni din 1918 aveau studii temeinice şi experienţă în a conduce şi a avea grijă de oameni.

1 decembrie 1918 rămâne un moment fără precedent pentru Alba Iulia. Oraşul, care avea la acel moment numai 10.000 de locuitori şi două hoteluri, a trebuit să răspundă provocării de a organiza un eveniment unic, Marea Adunarea Naţională. Totul s-a întâmplat în doar 10 zile, fără telefoane mobile, internet sau rețele de socializare!

sursa: www.viziteazaalbaiulia.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23 aprilie. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

sfântul gheorghe. tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23

Sfântul Gheorghe. O sărbătoare importantă pentru credincioși este marcată în calendarul ortodox în 23 aprilie. Este momentul în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara păstorilor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe