Connect with us

ACTUALITATE

Ziua porţilor deschise, întreceri sportive şi exerciţii demonstrative, la sărbătoarea Batalionului de Infanterie Marină la Tulcea

Publicat

Batalionul de Infanterie Marină (BIM) din oraşul Babadag, singura unitate de acest tip din România, organizează Ziua porţilor deschise şi mai multe întreceri sportive, cu prilejul sărbătoririi a 79 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de către Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), sediul BIM este deschis publicului vineri, între orele 9,00 şi 14,00, pentru promovarea carierei militare şi a tradiţiilor infanteriei, marinarii urmând să prezinte tehnica specifică şi să execute exerciţii demonstrative.

„Infanteria marină este unica forţă specializată, dotată şi instruită capabilă să execute supravegherea şi securitatea raioanelor de coastă (litoral), lagunară şi de deltă, precum şi neutralizarea forţelor amfibii şi aeromobile/aeropurtate ale inamicului în zona de responsabilitate”, se arată în comunicatul de presă al SMFN.

De asemenea, sâmbătă, infanteriştii, alături de sportivi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai cluburilor locale, vor organiza un cros pe distanţa de 5 kilometri pe malul lacului Ciuperca din municipiul Tulcea.

În aceeaşi zi, pe faleza oraşului Tulcea, va avea loc o expoziţie de echipamente, tehnică şi armament.

„Vor fi prezentate materiale specifice desfăşurării acţiunilor militare (costume pentru scafandri – vestă, combinezon, butelii, echipament şi un sistem de paraşutare), echipamente individuale de protecţie şi camuflare şi se va organiza un atelier de supravieţuire/camuflare/mascare”, se arată în sursa citată.

De asemenea, se va desfăşura şi un exerciţiu tactic, de simulare a unui atac combinat asupra unui grup de infanterişti marini, pe apă, în aer şi pe uscat, în dreptul pontonului de pe faleza oraşului Tulcea.

Un alt exerciţiu demonstrativ care va avea loc pe lacul Ciuperca, sâmbătă, 30 martie, va consta în traversarea acestuia de pe un mal pe altul, cu două bărci tip ZODIAK.

Potrivit sursei citate, la activităţi va participa şi un grup de militari americani din contingentul SUA staţionat în baza militară Mihail Kogălniceanu care va fi prezent cu o expoziţie de armament şi echipament de luptă specific unităţii din care fac parte.

La 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, pentru apărarea litoralului, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, se constituie Batalionul de Infanterie Marină – prima unitate de acest fel din Armata Română, ce avea atât misiuni de observare, supraveghere, apărare la litoral precum şi misiuni specifice acestui gen de armă-debarcarea sau apărarea porturilor, prin companiile de debarcare. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

bezna parcul mare.jpg

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

masina flacari.jpeg

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

25-27 august: Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER la Alba Iulia

Publicat

gala hop 2022 e1660934110425 1000x600.jpg

Cea de-a XXV-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP va avea loc în perioada 25 – 27 august la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia şi va fi transmisă live pe site-ul dedicat evenimentului.

Potrivit unui comunicat al UNITER transmis, vineri, către Agerpres, înaintea concursului, în perioada 22 – 24 august, cei 21 de actori aflaţi în competiţie vor participa la ateliere de tehnică vocală cu Maria Alexievici şi de plastică corporală şi actorie cu Răzvan Mazilu.

În program sunt incluse şi trei întâlniri ale concurenţilor cu criticul de teatru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ajutor de stat pentru industria de procesare a cerealelor. Dezbatere publică

Publicat

petre daea ministrul agriculturii sursa foto pacebook

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor a fost postat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Venim în sprijinul producţiei româneşti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.

Măsura prevăzută de acest act normativ este parte a răspunsului guvernamental la dificultăţile înregistrate de procesatorii din industria alimentară ca urmare a declanşării războiului din Ucraina. AGERPRES

Citește mai departe