Connect with us

ACTUALITATE

Ziua porţilor deschise, întreceri sportive şi exerciţii demonstrative, la sărbătoarea Batalionului de Infanterie Marină la Tulcea

Publicat

Batalionul de Infanterie Marină (BIM) din oraşul Babadag, singura unitate de acest tip din România, organizează Ziua porţilor deschise şi mai multe întreceri sportive, cu prilejul sărbătoririi a 79 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de către Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), sediul BIM este deschis publicului vineri, între orele 9,00 şi 14,00, pentru promovarea carierei militare şi a tradiţiilor infanteriei, marinarii urmând să prezinte tehnica specifică şi să execute exerciţii demonstrative.

„Infanteria marină este unica forţă specializată, dotată şi instruită capabilă să execute supravegherea şi securitatea raioanelor de coastă (litoral), lagunară şi de deltă, precum şi neutralizarea forţelor amfibii şi aeromobile/aeropurtate ale inamicului în zona de responsabilitate”, se arată în comunicatul de presă al SMFN.

De asemenea, sâmbătă, infanteriştii, alături de sportivi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai cluburilor locale, vor organiza un cros pe distanţa de 5 kilometri pe malul lacului Ciuperca din municipiul Tulcea.

În aceeaşi zi, pe faleza oraşului Tulcea, va avea loc o expoziţie de echipamente, tehnică şi armament.

„Vor fi prezentate materiale specifice desfăşurării acţiunilor militare (costume pentru scafandri – vestă, combinezon, butelii, echipament şi un sistem de paraşutare), echipamente individuale de protecţie şi camuflare şi se va organiza un atelier de supravieţuire/camuflare/mascare”, se arată în sursa citată.

De asemenea, se va desfăşura şi un exerciţiu tactic, de simulare a unui atac combinat asupra unui grup de infanterişti marini, pe apă, în aer şi pe uscat, în dreptul pontonului de pe faleza oraşului Tulcea.

Un alt exerciţiu demonstrativ care va avea loc pe lacul Ciuperca, sâmbătă, 30 martie, va consta în traversarea acestuia de pe un mal pe altul, cu două bărci tip ZODIAK.

Potrivit sursei citate, la activităţi va participa şi un grup de militari americani din contingentul SUA staţionat în baza militară Mihail Kogălniceanu care va fi prezent cu o expoziţie de armament şi echipament de luptă specific unităţii din care fac parte.

La 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, pentru apărarea litoralului, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, se constituie Batalionul de Infanterie Marină – prima unitate de acest fel din Armata Română, ce avea atât misiuni de observare, supraveghere, apărare la litoral precum şi misiuni specifice acestui gen de armă-debarcarea sau apărarea porturilor, prin companiile de debarcare. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe