EVENIMENT
Ziua Presei Militare, sărbătorită în 23 iulie

În fiecare an, la data de 23 iulie, România marchează Ziua Presei Militare, o sărbătoare cu o semnificație deosebită în istoria editorialei naționale. Această dată a fost aleasă în cinstea primei publicații a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu politicu și scientificu”, care a apărut la București în anul 1859 și a fost activă până la 3 decembrie 1859.
Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariţia publicaţiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut iniţiativa apariţiei unui săptămânal cu titlul ”Foaie română pentru econom”, în care una dintre rubrici era dedicată ştirilor militare.
Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariţia unor broşuri, precum ”Întâmplările războiului francezilor” sau ”Scurtă arătare despre luarea Parisului”, urmate de relatările din ”Curierul românesc”, ”Albina românească”, ”România” sau ”Propăşirea”, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

sursa foto: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”/Facebook
Prima publicaţie dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost ”Observatorul militar”, seria nouă a acestuia apărând din anul 1994.
În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii militare româneşti, săptămânalul ”Observatorul militar” a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural” în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar.

sursa foto: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”/Facebook
În prezent, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale este, potrivit site-ului www.mapn.ro, ”continuatorul tradiţiilor primului săptămânal militar românesc – Observatorul militar (apărut la Bucureşti (…) la 23 iulie 1859), al Serviciului foto-cinematografic al Armatei Române (prima instituţie de profil din ţară înfiinţată la 15 noiembrie 1916), al primei emisiuni de radio Ora ostaşului, devenită, ulterior, Ora armatei (la 16 iunie 1940) şi al primei emisiuni militare de televiziune „De strajă patriei”, (…), precursoarea emisiunii de astăzi Pro Patria (la 31 martie 1968).” AGERPRES/(Documentare – Andreea Onogea, Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania/Facebook
EVENIMENT
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf.
Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada).
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Performanță pentru doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia. Vor participa la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană

Elev sergent Ionela Gălușcă (a XI-a) și elev caporal Andrea Buontempo (clasa a X-a) de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au reușit performanța de a se califica împreună la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană.
Dacă pentru Ionela este a treia calificare la națională, Andrea va participa pentru prima dată la competiția pe țară, după ce anul trecut a fost aproape de această performanță, obținând Premiul II.
Cu o pregătire individuală…
Citește mai mult pe Alba24.ro