EVENIMENT
Zona agricolă ucraineană ar putea necesita peste 20 de ani pentru recuperare după invazia rusă

Potrivit informațiilor transmise de Reuters, un institut de cercetare din Kiev afirmă că anumite zone din sectorul agricol ucrainean ar putea avea nevoie de peste 20 de ani pentru a se recupera complet după dezastrele provocate de invazia rusească.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.
„Potrivit rezultatelor evaluărilor, anumite domenii din aceste sector nu vor reveni la nivelul de dinainte de război nici măcar după şapte ani de pace”, se arată în raportul publicat miercuri de Kyiv School of Economics.
Potrivit autorilor raportului, sectoarele grâului, orzului şi grâului sunt aşteptate să îşi revină până în 2040, în timp ce sectoarele porumbului, secarei, ovăzului şi rapiţei ar urma să îşi revină până în 2050.
„Asta înseamnă că ar putea dura chiar şi 20 de ani pentru ca Ucraina să îşi redobândească puterea în agricultură, după devastarea provocată de invazia rusească”, susţin autorii studiului.
În 2021, înainte de invazia rusească, Ucraina a recoltat 106 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, însă în 2023 producţia ar putea să scadă până la 65 de milioane de tone, a anunţat recent Ministerul Agriculturii de la Kiev. Agerpres

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Pasăre neobișnuită, surprinsă într-o zonă sălbatică a Munților Trascău, Alba. Ar putea fi un hibrid cu origini în China

O pasăre neobișnuită a fost surprinsă pe filmare, într-o zonă sălbatică a Munților Trascău. Aceasta seamănă cu un fazan, doar că penajul și dimensiunea diferă.
Pasărea a apărut pe drum, în fața unei mașini care străbătea zona și nu părea speriată. A rămas mult timp în fața mașinii, ceea ce le-a dat timp ocupanților să o filmeze și fotografieze.
Potrivit unui biolog din județul Alba, consultat de Alba24, este posibil să fie vorba despre un hibrid între un fazan…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie în baza unui act normativ adoptat de senatori.
Actul normativ care permite primăriilor să ceară împrumuturi directe de la Trezoreria Statului pentru evitarea situației de incapacitate de plată din cauza lipsei de surse financiare a fost adoptat de Senat.
Împrumuturile sunt acordate în limita a 1,5 miliarde de lei unităților administrativ-teritoriale care au proiecte în derulare finanțate din fonduri europene, transmite Radio…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Șefii RAR din toate județele, convocați în ședință tehnică: Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programări

Directorul Registrului Auto Român (RAR), Mihai Alecu, a convocat o ședință tehnică de lucru cu cei 41 de șefi ai reprezentanțelor teritoriale ale instituției, într-o întâlnire cu caracter managerial și strategic.
Scopul principal: identificarea soluțiilor concrete pentru reducerea timpilor de așteptare la programările RAR și îmbunătățirea performanței generale.
„Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programarea activităților la Registrul Auto Român”, a…
Citește mai mult pe Alba24.ro