EVENIMENT
Zona strict protejată Sărături-Murighiol și caii sălbăticiţi din pădurea Letea, afectați din cauza secetei

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza secetei prelungite, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă.
Zona strict protejată Sărături-Murighiol a secat, iar autorităţile nu pot interveni, pentru a nu afecta ecosistemele.
„Din păcate, este o zonă în care nu se poate interveni deloc, din cauză că orice intenţie de a se decolmata sau a duce apă acolo ar strica iremediabil tot ce înseamnă ecosistem. Apa din zonă e apă sărată, drept pentru care şi speciile şi habitatele din acea arie sunt specifice unei asemenea tipologii. Deja s-a observat o reducere a numărului de exemplare din speciile zonei, iar faptul că nu mai există deloc apă e îngrijorător. Toată speranţa este în ploaie”, a afirmat directoarea executivă a ARBDD.
Zona strict protejată Sărături-Murighiol și caii sălbăticiţi din pădurea Letea, afectați din cauza secetei prelungite. ”Toată speranța e în ploaie”
O altă situaţie cauzată de secetă a fost observată în pădurea Letea, însă în cazul acesteia autorităţile au putut interveni.
„Un alt semnal a fost în Pădurea Letea, o altă zonă strict protejată, în care mai există exemplare de cai sălbăticiţi care aveau zone de adăpare. Inclusiv acele zone s-au redus dramatic. A fost nevoie de o intervenţie, aşa încât pânza freatică să fie adusă la suprafaţă, iar caii să se poată adăpa”, a mai spus directoarea executivă Viorica Bîscă.
Autorităţile au intervenit de altfel şi în cazul complexului Somova-Parcheş, unde au închis călugării pentru ca apa din lacuri să nu ajungă în Dunăre, iar resursa naturală să nu fie afectată.
Până în momentul de faţă, ARBDD nu a primit raportări privind mortalităţi piscicole.
„Sistemele lacustre din Deltă sunt influenţate de distribuţia apei. Când volumul apei este redus la jumătate, zonele cu cote scăzute au ajuns la limita la care nu mai au oxigenul necesar pentru fauna piscicolă şi pentru mamiferele acvatice, în general. Peştele s-a retras în zonele greu accesibil sau imposibil de accesat de pescari şi de aceea şi capturile de peşte sunt foarte mici”, a precizat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.
Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, ARBDD nu deţine informaţii din care să reiasă scăderea capturilor de peşte, în condiţiile în care pescarii şi centrele de primă vânzare a peştelui transmit autorităţii raportările la un interval de o lună, iar seceta s-a accentuat la finele lunii iunie-începutul lunii iulie.
Agerpres
Sursa foto: Facebook/ ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
EVENIMENT
Peste 50 de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Amenzi de peste 40.000 de lei

Peste 50 de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan, în Alba, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat.
Potrivit IPj Alba, în cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 390 de verificări de persoane și 255 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 154 de abateri de natură…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Superliga de fotbal are ultima strigare. Jocurile sunt făcute. Se știe cine retrogradează direct, se știe cine joacă în Europa. „U” Cluj va juca în Conference League și încheie sezonul cu un meci pe teren propriu, împotriva celor de la Rapid, programat sâmbătă, de la ora 18:00.
Înaintea acestei partide, antrenorul Universității, Ioan Ovidiu Sabău, a vorbit despre atuurile echipei sale și atmosfera din vestiar, dar și despre ultimul obiectiv al acestui sezon și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Admitere Colegiul Național Militar Alba Iulia 2025: rezultatele candidaților, după proba scrisă din 23 mai. LISTA cu notele

Admitere Colegiul Național Militar din Alba Iulia 2025. Candidații înscriși la colegii militare care au fost repartizați să susțină proba scrisă la Alba Iulia au susținut vineri, 23 mai, proba scrisă. Testarea a fost organizată concomitent în toate colegiile militare din țară.
Proba s-a desfășurat în intervalul orar 9.00-12.00. A constat în verificarea cunoştinţelor la disciplinele: Matematică (10 itemi Algebră + 10 itemi Geometrie) și Limba şi literatura română…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Miriam Bulgaru a ratat calificarea pe tabloul principal de la Roland Garros, dar performanța ei rămâne remarcabilă

Miriam Bulgaru a ratat calificarea pe tabloul principal de la Roland Garros. Sportiva din Alba Iulia a cedat duelul cu argentinianca Julia Riera (204 WTA), care trecuse anterior și de a 23-a favorită a fazei preliminare, australianca Talia Gibson (128 WTA).
Scorul a fost 6-4, 6-1 în favoarea sportivei din Argentina, la capătul unui meci de o oră și cinci minute, potrivit Mediafax.
Miriam Bulgaru a încheiat cu 12 lovituri câștigătoare și 21 de erori neforțate, în comparație cu doar…
Citește mai mult pe Alba24.ro