Connect with us

ACTUALITATE

1 Mai – Ziua internaţională a muncii

Publicat

vara flori soare vreme

La 1 mai este sărbătorită anual, în peste 90 de ţări din întreaga lume, Ziua internaţională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor. Această zi reprezintă un tribut adus muncitorilor din întreaga lume pentru sacrificiile lor în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice, potrivit https://leagueofindia.com/.

Ziua de 1 Mai este zi nelucrătoare în cele mai multe state, între care şi România. În multe alte ţări, însă, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.

În 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (mai târziu, Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore sau săptămâna de lucru să aibă 48 de ore. Muncitorii aveau dreptul doar la o singură zi de odihnă pe săptămână, arată www.calagenda.fr. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că aceasta va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

Muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au organizat manifestaţii în ziua de 1 mai 1886, pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 erau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi. În 1889, revendicările muncitorilor americani au ajuns în Franţa.

La 20 iulie 1889, cu prilejul primului Congres al Internaţionalei a II-a, întrunit la Paris, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago, dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore, se arată pe https://maitron.fr/. Între 1890 şi 1891 au avut loc manifestaţii în SUA şi în mai multe ţări europene.

Ziua internaţională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente, potrivit http://indiatoday.intoday.in/.

În SUA, această zi se sărbătoreşte în prima zi de luni a lunii septembrie. În 1894, preşedintele american Grover Cleveland (1885-1889; 1893-1897), îngrijorat de ameninţarea politică a acestei sărbători create de socialişti, a decretat marcarea evenimentului în această zi. Preşedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeaşi politică, declarând această zi drept Ziua loialităţii în SUA, potrivit https://yeu.ca/. Canada sărbătoreşte, de asemenea, Ziua muncii în prima zi de luni a lunii septembrie, conform www.thecanadianencyclopedia.ca.

Ziua de 1 Mai a fost marcată, în România, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti. În 1945, la Bucureşti, au avut loc primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. Astăzi, această zi este sărbătorită prin concerte, ieşiri la iarbă verde sau diverse activităţi festive, etc. AGERPRES

Stirile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: APIA a finalizat controlul clasic pe teren, campania 2024

Publicat

1727284898 cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează opinia publică finalizarea controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024.

Astfel, la nivelul  Centrului judetean Botosani au fost verificate 138 de exploatații, cu o suprafață de 13390 hectare și un total de 4601 parcele controlate la fața locului.

Reamintim că, în conformitate cu OMADR nr. 292/16.07.2024 pentru aprobarea  Procedurii operaţionale privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabilă în Campania 2024, ediția a II-a, termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel târziu până la data de 11 octombrie 2024, cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șoferii vor putea afla, în orice moment, unde se află permisul sau talonul suspendat de Poliție. Vor putea fi urmărite online

Publicat

permis 1.jpg

Publicitate

Șoferii vor primi un cod unic, apoi, prin intermediul unui HUB de servicii al Ministerului de Interne, vor putea urmări traseul documentelor ridicate de polițiști. Permisul de conducere reținut de poliție, sau talonul mașinii, vor putea fi urmărite online, precum coletele de la curieri, relatează alba24.ro.

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care ar putea fi implementat un sistem digital de urmărire a documentelor reținute de Poliție, scrie ProMotor.

Concret, conducătorii auto cărora le sunt reținute permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare vor putea urmări online documentele.

Permisul de conducere reținut de poliție va putea fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Răchiți depistat CONDUCÂND sub influența alcoolului pe Calea Națională din municipiul Botoșani

Publicat

alcool11.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au anunțat astăzi că oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din comuna Răchiți.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge”, au transmis polițiștii de la Botoșani.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni a primit veșmânt de har. Lăcașul, renovat cu sprijinul arhim. Ciprian Grădinaru

Publicat

nichfor botosaneanul biseroca hlipiceni 1000x600.jpg

Publicitate

În această dimineață, 21 septembrie, s-a mai scris o filă în istoria localității Hlipiceni din județul Botoșani. Biserica din cadrul cimitirului parohial a fost resfințită astăzi de doi ierarhi ai Bisericii noastre: de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Restaurarea lăcașului de rugăciune a fost realizată cu susținerea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, originar din localitate, scrie Doxologia.

Biserica cimitirului Hlipiceni a fost nconstruită între anii 1990-1992,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe