EVENIMENT
23 de persoane trimise în judecată de DNA pentru evaziune fiscală. Operațiuni fictive în domeniul IT cu prejudiciu uriaș adus statului

Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 persoane fizice şi 13 societăţi comerciale care activează în domeniul IT, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, se precizează într-un comunicat transmis, marţi, de DNA.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2013, firmele şi persoanele respective s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operaţiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.
„Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăţi a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operaţiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpaţii au dedus TVA (prin contra-punerea acestui TVA, celui colectat din relaţiile comerciale reale)”, se arată în comunicatul TVA.
În acest dosar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 103.650.866 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.
„În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile/imobile deţinute de cei 23 de inculpaţi. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi asupra conturilor bancare ale inculpaţilor”, mai precizează DNA.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. AGERPRES
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.
Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.
Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VREMEA până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi. Prognoza meteo pe 4 săptămâni, de Florii, Paște și 1 Mai

Vremea până în 5 mai. Temperaturile vor fi mai coborâte decât de obicei săptămâna viitoare, apoi vor crește la valori mai mari față de normalul perioadei. Acestea vor continua să varieze semnificativ de la o săptămână la alta.
Până în 9 aprilie, temperaturile vor fi de 7-11 grade Celsius, cu minime preponderent negative, mai ales la munte. Sunt anunțate ninsori în jurul datei de 9 aprilie, în centrul țării și la munte, apoi vor fi perioade cu ploi și valori de 11-15…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro