Connect with us

ACTUALITATE

27 octombrie: Sfântul Dimitrie Cel Nou. Sărbătoare marcată cu Cruce Roșie în Calendarul Creștin Ortodox

Publicat

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 27 octombrie – Cruce Roșie. Pe data de 27 ocotombrie, este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. S-a născut în secolul al XIII-lea (după alte surse, in sec al XV-lea, iar dupa sinxarele Bisericii bulgare, in sec al XVII-lea) în satul Basarabovo din Bulgaria.

Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

 Tradiţia spune că înainte de a muri, s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele raului, scrie crestinortodox.ro.

Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au rămas multă vreme sub ape, până când i s-a arătat unei copile: „Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui”.

Moaştele Cuviosului Dimitrie au fost duse în biserica din Basarabi. Au stat în această biserică până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov a luat moaștele şi i le-a dăruit poporului român. Moaștele au fot aşezate în actuala catedrala patriarhală din Bucureşti.

Pe 27 octombrie, de Sfântul Dimitrie cel Nou, credincioșii oferă bătrânilor singuri și neajutoraţi mere sau struguri, nuci şi miere.

Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou ar trebui să fie pusă pe masa de sărbătoare dacă în familie nu există niciun membru pe care să îl cheme Dumitru. Acest obicei aduce armonie, sănătate şi spor în case.

Cu vremea, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au încetat a mai fi patronii Bucureştiului, luându-le locul Sfântul Cuvios Dimitrie, un smerit monah din secolul al XIII-lea, trăitor la sudul Dunării, ale cărui moaşte au fost aşezate în Catedrala Mitropoliei la 13 iulie 1774, sub păstorirea mitropolitului Grigorie al II-lea (1760-1787), în timpul ocupaţiei ruseşti a Ţării Româneşti (1769-1774).

Se presupune că el a trăit pe vremea dinastiei româneşti a Asăneştilor sau cel mai târziu pe vremea Cruciadei a IV-a (1204-1261). Peste câteva sute de ani, pe timpul stăpânirii turceşti în Peninsula Balcanică, moaştele sale neputrezite au fost descoperite în albia râului Lom şi duse în satul Basarabov, din dreapta Dunării, vizavi de oraşul Giurgiu.

Auzind despre această descoperire, domnul creştin al Ţării Româneşti a trimis meşteri şi bani şi au ridicat acolo o biserică, în care au fost aşezate moaştele Sfântului. În vremea războiului ruso-turc din 1769-1774, generalul rus Petru Saltacov a trecut Dunărea, călcând Rusciucul şi o serie de sate, între care şi Basarabov.

Găsind moaştele Sfântului Dimitrie, generalul evlavios le-a ridicat şi le-a adus la Bucureşti, în Catedrala Mitropoliei, cu gândul de a le duce în Rusia, dar la rugămintea bogatului şi influentului boier român Hagi Dimitrie, de a nu înstrăina sfintele moaşte, generalul rus s-a înduplecat şi le-a lăsat închinătorilor de aici.

surse: Wikipedia, creștinortodox.ro (foto)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

A fost stabilită data alegerilor locale de la Avrameni și Coșula. Când se va vota în cele două comune din Botoșani

Publicat

vot.jpg

Publicitate

Guvernul a stabilit astăzi data alegerilor locale din comunele Avrameni și Coșula din județul Botoșani, comune care au rămas fără lideri ai administrației publice locale.

Atât fostul primar al comunei Avrămeni, regretatul Ioan Bucatariu, cât și primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, au trecut la cele veșnice după ce au câștigat alegerile în localitățile în care au candidat, iar acum guvernul a stabilit data alegerilor locale.

Actul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 ianuarie 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de joi, 9 ianuarie 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 16 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 ianuarie 2025:

Loto 6 din 49: 23, 22, 3, 7, 19, 6

Loto 5 din 40: 37, 14, 39, 19, 20, 4

Joker: 8, 42, 33, 34, 16 + 6

Noroc: 1 6 2 9 5 2 8

Publicitate

Noroc Plus: 8 9 7 7 2 6

Super Noroc: 9 1 0 1 5 0

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O femeie de 70 de ani și-a uitat poșeta pe o bancă din Centrul Vechi al municipiului Botoșani. Polițiștii au ajuns-o din urmă

Publicat

o femeie de 70 de ani și a uitat poșeta pe

Publicitate

Miercuri, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii
publice, pe timpul patrulării în zona Centrului Istoric au observat pe o bancă, o poșetă de culoare bej. Deoarece în zonă nu a fost identificată nici o persoană căreia să-i aparțină, polițiștii locali au solicitat  sprijinul colegilor care își desfășoară activitatea în Dispecerat.

Prin derularea imaginilor, s-a observat cum,cu câteva minute…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR OLIMPIADE 2025: Etapa națională la MATEMATICĂ se va desfășura la Botoșani. Calendar și desfășurare

Publicat

calendar olimpiade 2025: etapa națională la matematicĂ se va desfășura

Publicitate

Calendar olimpiade 2025: Ministerul Educației a publicat calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare pentru anul 2025. Majoritatea etapelor județene sunt organizate în luna martie.

Unele etape ale olimpiadelor vor fi organizate și în timpul săptămânii (joia sau vinerea) nu doar în weekend (sâmbăta sau duminica).

OLIMPIADE NAȚIONALE 2025

Olimpiada de Limba și literatura ROMÂNĂ – clasele V-VIII

  • Etapa județeană: 14 martie
  • Etapa națională:…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe