Connect with us

ACTUALITATE

Ai credit ipotecar? Nu mai poți să te înscrii în Programul Panouri Fotovoltaice. SE MODIFICĂ GHIDUL

Publicat

Micii antreprenori, sau persoanele care au ipotecă pe locuință, nu vor putea monta panouri fotovoltaice, subvenționate de la stat, potrivit unor modificări aduse Ghidului de finanțare, modificare care se află în dezbatere publică, informează ziarul Alba24.ro.

Mai exact, pentru ca Guvernul să nu poată fi acuzat că oferă ajutoare de stat, modificarea este de natură a limita accesul la programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenționate a două categorii de beneficiari: antreprenorii care au sediul firmei acasă și cei care au ipotecă pe locuință nu vor putea beneficia de program, notează economica.net.

“Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice”.

CITEȘTE ȘI: Programul ”Casa Verde” 2019: Finanțare de la stat cu 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice. GHID

Aceasta este modificarea care este adusă “Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, printr-un Ordin al Ministerului Mediului, aflat încă în dezbatere publică.

Proiectul complet de modificare a Ghidului, aflat în dezbatere publică

Potrivit jurnaliștilor de la economica.net, imediat după publicarea pe site-ul Mediului al acelui proiect de ordin, unii potențiali beneficiari și-au pus problema ce înseamnă “imobil afectat de sarcini”, iar răspunsul pe care l-am obținut confirmă temerile lor: nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice.

Un răspuns a venit de la președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), instituția prin care se derulează programul. “Nu merge, nu se califică”, ne-a răspuns Cornel Brezuică, pentru fiecare dintre cele două cazuri. “Sunt condiții obligatorii, nu pot să spun decât că ele se vor respecta, nu pot eu să vă spun dacă e corect sau nu”, a fost singurul comentariu al lui Brezuică, întrebat despre justețea acestor excluderi.

O explicație apare în referatul de aprobare a acelui Ordin. Pe scurt, Guvernul vrea să se ferească de posibilitatea de fi acuzat că oferă un ajutor de stat nelegal, în condițiile în care finanțarea programului se va face din fonduri europene.

UPDATE: Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat imediat după lansare. Au fost invocate probleme tehnice, iar toate înscrierile au fost anulate.

“Introducerea condiției ca imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, ținând cont că o astfel de sarcină ar crea premisele incidenței unui ajutor de stat/minimis; de asemenea, această obligație trebuie menținută și pe perioada de monitorizare și trebuie anunțată către terți potențiali dobânditori”, se arată în referat.

Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice.

sursă: economica.net, Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Mediateca Institutului Francez din România la Cluj se va numi IOANA COSTAȘ

Publicat

z61 1710 scaled e1664280332439.jpg

Institutul Francez a organizat o ceremonie de omagiere a Ioanei Costaș, fostă directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, în prezența doamnei Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, luni, 26 septembrie. Cu această ocazie, mediateca Institutului Francez la Cluj-Napoca a primit numele Ioana Costaș, în memoria fostei directoare.

Citește și: TRAGEDIE clujeană. Directoarea Institutului Francez Cluj, Ioana Costaş, a murit la 36 de ani

„Plecată dintre noi pe 30 iulie anul curent, la vârsta de 36 de ani, doamna Costaș a făcut parte din echipa Institutului Francez din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comuna Poiana Vadului primește cărți de la Biblioteca Județeană Alba. Eveniment de lansare a raftului cu volume

Publicat

bcp 1000x600.jpg

Comuna Poiana Vadului primește cărți de la Biblioteca Județeană Alba. Evenimentul va fi marcat joi, 29 septembrie, de la ora 12.00, când se inaugurează noul raft cu cărți.

Prin intermediul proiectului ”Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba”, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, oferă comunităților din județ câte o mini bibliotecă, cu circa 300 de volume, cărți noi, din toate domeniile biblioteconomice, sporind atractivitatea bibliotecilor partenere.

Dincolo de fondul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Defibrilatoare care pot salva vieți, instalate în Cluj. ISU le-a cerut. Boc: Clujeni, nu vă fie frică să le folosiți

Publicat

defibrilator4.jpg

Un număr de 5 defibrilatoare, aparate necesare în caz de stop cardio-respirator, care sunt foarte ușor de folosit, au fost amplasate în zone mai circulate din Cluj-Napoca.

Amplasarea acestor aparate, care pot ajuta pe oricine să salveze viața unei persoane și să o asiste până la sosirea echipajelor de urgență, au fost solicitate de ISU Cluj, prin intermediul procesului de bugetare participativă, iar clujenii au fost cei care au votat acest proiect.

Defibrilatoare ușor de folosit, amplasate în mai multe zone din oraș

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezbateri aprinse în CL Alba Iulia, din cauza terasei restaurantului Dante Cafe & Dine. Arhitectul șef consideră că este ilegală

Publicat

consiliul local alba iulia e1664282234459 1000x600.jpg

Spiritele s-au încins marți în Consiliul Local Alba Iulia din cauza unei construcții aflate în apropierea Cetății. Este vorba despre un proiect care vizează terasa restaurantului Dante Cafe & Dine din oraș. 

Reprezentanții primăriei consideră că este vorba despre o extindere fără autorizație a restaurantului, pe când cei care administrează afacerea spun că este o terasă ridicată în baza unui PUD aprobat anterior de instituție. 

Proiectul proune respingerea Planului Urbanistic de Detaliu „Realizare terasă închisă pentru spațiu alimentație publică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe