Connect with us

EVENIMENT

Alertă legată de utilizarea aplicației Signal. Ce riscurile și amenințările cyber sunt și ce trebuie să faci urgent

Publicat

signaljpg

În contextul escaladării conflictului militar din Ucraina, Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a primit notificări recente din partea unor autorități cyber competente din Uniunea Europeană, și a unor experți ce ne semnalează faptul că utilizatorii aplicației de mesagerie Signal ar putea întâmpina o serie de amenințări și riscuri de securitate cibernetică.

Acestea pot afecta utilizatori din organizații guvernamentale sau private, factori de decizie, personal tehnic dar și utilizatori obișnuiți.

Infiltrarea chat-ul de grup în Signal

Uneori, utilizatorii platformelor de mesagerie formează grupuri mari de chat pe Signal (colegi de serviciu, familie, prieteni, etc.), unde se vehiculează informații importante și uneori sensibile.

Nu toți membrii grupului sunt însă verificați, ceea ce poate permite unor intruși să folosească numele unui membru al grupului, prin impersonare. Infiltrarea poate permite intrușilor să devină membri ai grupului și să urmărească mesajele, comunicarea, și să obțină acces neautorizat la documentele și fișierele transmise.

SIM swapping

Utilizatorii platformelor de mesagerie sunt identificați deseori prin numărul lor de telefon mobil. Un utilizator malițios poate fura identitatea victimei și poate cere furnizorului de telefonie mobilă să emită o nouă cartelă SIM, cu numărul de telefon al victimei.

Dacă opțiunea „blocarea înregistrării” nu este activată pe telefonul victimei, un nou telefon mobil poate fi introdus în chat-ul de grup în Signal.

Impersonarea

Actorul malițios poate fura identitatea unei persoane pe care victima o cunoaște și poate cere să devină un contact Signal al acesteia.

Aceasta tehnică poate deschide și alte posibilități de acțiune, cum ar fi infiltrarea grupurilor pe Signal în care victima participă, trimiterea unor link-uri periculoase, a unor programe malware etc.

Ce trebuie să faci pentru ca aplicația Signal să fie mai sigură

Cum te poți proteja mai bine ca utilizator al platformei Signal, luând în considerare cele prezentate mai sus?

Când primiți o nouă solicitare de contact pe Signal, utilizați un alt canal sigur pentru a verifica dacă solicitarea este autentică și dacă provine în fapt de la persoana de la care se pretinde că provine.

Verificați contactele dvs. existente, comparând numărul dumneavoastră de siguranță cu al lor pe un alt canal de comunicare sigur (atingeți pictograma de profil a contactului dumneavoastră ”Vizualizați numărul de siguranță”).

Dacă un contact al dumneavoastră își schimbă dispozitivul (semnalul va alerta în acest sens), este recomandat să verificați din nou numărul de siguranță al persoanei respective.

Activați actualizările automate (în App Store sau Play Store) pentru a vă menține telefonul și aplicația Signal actualizate în orice moment.

Activați accesul PIN la aplicația Signal (via pictograma profilului > Cont > Mementouri PIN).

Blocați funcția de înregistrare a altor dispozitive pentru a preveni atacurile de tip SIM swap (via pictograma profilului > Cont > Blocare înregistrare).

Activați funcția de ștergere a mesajelor pentru a preveni scurgerile mai mari de date în caz de compromis (via pictograma profilului > Cont > Confidențialitate > Mesaje care dispar).

Deși mesajele în Signal pot fi setate să dispară după o anumită perioadă de timp, așa cum este definită în setările conversației, este posibil să nu oprească captarea sau reținerea mesajului prin capturi de ecran.

Activați funcția Screen Security (via Setări –> Meniul confidențialitate) ce va dezactiva capacitatea oricui primește mesaje de la dumneavoastră, de a putea face o captură de ecran a conversației.

Dacă utilizați Signal pe mai multe dispozitive, asigurați-vă că acestea sunt configurate corect.

Reporniți dispozitivul (smartphone) în mod periodic, cel puțin o dată la câteva zile, pentru a înlătura orice infecție potențială cu malware nepersistent.

Nu ezitați să contactați Directoratul, în cazul în care suspectați că grupul sau contul dumneavoastră de Signal a fost compromis sau a fost subiectul unui atac.

Sursă: dnsc.ro

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ACCIDENT la Alba iulia: O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Publicat

incendiu pe autostrada a10, în zona localității unirea. un autoturism

Un accident rutier a avut loc vineri, 29 martie, la Alba Iulia, în jurul orei 9.00. 

Din primele informații accidentul s-a petrecut pe strada Orhideelor din oraș. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz.  Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia pentru asigurarea măsurilor specifice.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Publicat

caini ecarisaj 1.jpg

Peste 300 de câini pot fi adoptați la Cluj-Napoca. Cei care doresc să îi vadă și poate să ducă acasa un patruped o pot face joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

În această zi, Regia Autonomă a Domeniului Public, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, organizează un eveniment dedicat câinilor fără stăpân. Vor participa și organizații care activează în domeniul protecției animalelor.

Peste 300 de câini, gata de adopție la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în România până la sfârșitul lunii aprilie: Se încălzește semnificativ, dar vin și ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

vremea în românia până la sfârșitul lunii aprilie: se încălzește

Vremea în România până la sfârșitul lunii aprilie: Se încălzește semnificativ, dar vin și ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni. Luna aprilie va aduce zile tot mai frumoase, cu temperaturi plăcute, chiar mai ridicate decât cele specifice perioadei din calendar.

Potrivit meteorologilor ANM, urmează o perioadă în care temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar. Totuși, sunt prognozate și multe precipitații, mai ales după jumătatea lunii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Castelul Martinuzzi din Vințu de Jos va fi restaurat și transformat într-un HUB cultural. Finanțare nerambursabilă acordată de INP

Publicat

castelul martinuzzi din vințu de jos va fi restaurat și

Castelul Martinuzzi din Vințu de Jos va fi restaurat și transformat într-un HUB cultural.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a obținut, la mijlocul lunii martie, o finanțare nerambursabilă de 200.000 de lei acordată de către Institutul Național al Patrimoniului (INP) prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, în vederea punerii în siguranță, conservării ruinelor și transformarea „Castelului Martinuzzi” din Vințu de Jos într-un HUB cultural.

Proiectul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe